TIMISOARA. A fost intocmit un top al celor mai urate opere de arta care inzestreaza orasele lumii, iar Timisoara figureaza in el cu 5 bucati.
Clasamentul a fost realizat in urma unei selectii facute dupa fotografiile primite de la cititorii unui site celebru, boredpanda.com. Oamenii au fost indemnati sa publice poze cu operele de arta urbana de care le este rusine.
Asa a ajuns Timisoara sa detina 5 pozitii din primele 50, locuitorii aratandu-se nemultumiti de una dintre statuile asezate in centrul istoric al orasului, imediat dupa reabilitare, Supermam, respectiv de grupul de ‘opere de arta’ din tabla ruginita de la intrarea in Parcul Copiilor dinspre Michelangelo, puse acolo in urma cu mai multi ani.
Boredpanda este o platforma accesata de milioane de oameni si reprezinta o comunitate de oameni creativi care promoveaza arta in toate formele ei.
Vezi AICI intreg topul celor mai urate opere de arta!
In urma cu ceva timp, opiniatimisoarei.ro realiza un amplu material legat de monumentele, statuile si alte opere de arta urbana din Timisoara. Iata mai jos intreg articolul!
Pareri
Statuia fidelitatii o tinem in cimitirul din lipovei si puem in centru toate….. daca sunt numai 5 inseamna ca nu au fost trimise pozE cu toatr statuile lui Robu…arta frate
Doamne, ce jurnalism de bodega. Pe boredpanda poti adauga ce poza vrei tu si apare in lista, nu e niciun top. Unul a adaugat chiar si un turn de televiziune de prin Cehia. Evident ca asta nu e arta, e o constructie civila !
am impresia ca orice stire care denigreaza Timisoara si prin ricoseu pe Robu este data fara nici o jena .
puii aia de la parcul copiilor sunt de dinainte de Robu dar revenind cred ca si pe vremea cand Brancusi a facut coloana infinitului sau masa tacerii au fost destui sifilitici care sa le critice si pe alea.
bad publicity is still publicity :))
DUPA PAREREA VOASTRA (CEI MAI DE ADINEAORI) DINTRE ULTIMELE STATUI EXPUSE CARE SUNT CELE CARE INDEPLINESC UN MINIM DE CALITATI ESTETICE?
STATUILE AU UN ASPECT SI – DUPA PAREREA MULTORA – O VALOARE ARTISTICA INDOIELNICA (NU MA REFER LA BUSTURILE DIN PARCUL CENTRAL) .
DE ACEEA M-AR BUCURA DACA OP-TIM AR ACORDA UN SPATIU ADECVAT PENTRU A NI SE EXPLICA (MURITORILOR DE RAND) MESAJUL LOR ARTISTIC.
MULTUMIM
Doar 5? Nu cred ca exista un alt oras in care sa fie expuse mai multe monstruozitati ca in Timisoara. Chiar am vazut imaginea cu martirul de pe Tache Ionescu. Imi amintesc cu oroare ca timp de 4 ani cat am avut copilul la Gen. 16 am incercat sa ocolesc zona asa incat sa nu fiu obligat sa vad zilnic acea statuie absolut oribila .
GROTESTI STATUI EXISTA IN ACEST ORAS, restul comentariilor sunt de prisos…o fi arta, insa doar pentru un public restrans, orasul chiar merita alt gen de statui, care sa atraga lumea prin simplitate dar genialitate. Ceea ce este acum in oras creaza o repulsie, iar asta spune tot.
cei care au impresia ca numai in Timisoara sunt astfel de „lucrari de arta”sau ca la noi ar fi cele mai multe inseamna ca nu au prea calatorit sau sunt orbi.
ce vreti ca acuma suntem si noi in rand cu capitala numai acolo e statuia cu perversu ala care tine un caine in brate eu cred ca e acelasi artist.
populatie de manelisti si cocalari, ati postat fotografie cu sculptura din fata catedralei a marelui sculptor timisorean Paul Neagu de valoare internațională care a trăit la Londra. Halal capitală culturală europeană, mereți la rugă!
Cred ca incepem sa confundam (dorit, probabil) „sezonul cu fazonul”, „Mercedesul cu Lastunul” s.a.m.d..
Operele de arta „inculpate” (si nu ma refer la pasarile metalice) nu fac parte din cele care sa atraga privirea unui „turist obisnuit” (caci de aceea au fost amplasate acolo unde au fost). Probabil daca erau expuse într-un parc dedicat artistilor locali (de exemplu o separatie, o parte din Parcul Botanic sau …) ele puteau fi admirate cu alti ochi. Dar plasarea lor in mijlocul unui oras, in „urbanismul cotidian”, care doreste sa atraga privirea „turistilor”, ma indoiesc ca este cea mai buna alegere.
Tema este discutabila, insa as recomanda domnului cu … care „nu au prea calatorit sau sunt orbi” sa vada – daca nu altfel pe internet – statuile din diferirte orase, care sunt chiar circulate de turisti! Poate aici putem adauga si „street art” -ul (nu mazgalirea peretilor).
M-ar bucura ca – pentru „pregatirea ageamiilor” – sa se organizeze cicluri de conferinte de initiere, de aprofundare, … in domeniul „artelor moderne” dedicate „urbanului”.
Street art – vezi de exemlu Nikolaj Arndt:
https://www.google.ro/search?q=street+paint+nikolaj+arndt&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjLz4jI34HPAhWHWRoKHTdxCooQsAQIKQ&biw=1272&bih=839
M-ar bucura ca zona pietonala sa arete ca picturile stradale ale lui Arndt (cred ca sunt unice)