Schimbare radicala in Piata Victoriei din Timisoara! Ultima amenintare a primarului Nicolae Robu! Ce trebuie sa se intample?

TIMISOARA. Chiar daca municipalitatea mai are de reabilitat o multime de cladiri istorice care ii apartin, primarul Nicolae Robu anunta ca va aplica legea si va pune presiune pe toata lumea sa treaca la renovarea accelerata a  imobilelor istorice, pentru ca Timisoara nu se poate prezenta in fata Europei, in 2021, cand este Capitala Culturala cu fatade scorojite.

Acum se impune o implicare mult mai puternica si a noastra si o presiune mult mai mare pe proprietarii privati. Tot centrul istoric si Piata Victoriei vor trebui sa arate impecabil in 2021. Vom continua sa punem presiune pe proprietari si se va ajunge la executare silita, daca nu se intelege sa se intervina, dand dovada de respect pentru oras. E o sfidare la adresa orasului sa lasi in paragina proprietatile„, spune primarul Nicolae Robu.

Edilul a reamintit ca, dupa ultimele modificari legislative privind reabilitarile cu contributia primariilor, unii proprietari au socotit asta drept o ‘relaxare’. Unii si-au scos certificate de urbanism si s-au oprit acolo cu demersurile.

Acum avem posibilitatea sa contribuim cu 50 la suta din fonduri si sa-i recuperam. Legislatia a fost asa receptata de unii ca o relaxare, <nu ne batem capu ca se ocupa primaria de proprietatile noastre>. Primaria nu poate aloca sume atat de mari pe timp scurt pentru toate cladirile. Vom interveni alaturi de proprietari in Piata victoriei si, daca se va putea, la 2-3 cladiri din centrul istoric. Pentru ca mai sunt o multime in Iosefin, in Traian„, precizeaza primarul Timisoarei.

Nicolae Robu a explicat ca municipalitatea se va concentra mai abitir pe imobilele din Piata Victoriei. Primarul spune insa ca sunt destule asociatii, respectiv proprietari, care au inteles ca nu au incotro si s-au apucat de treaba. A oferit si lista cu cei care au cerut deja autorizatii.

Concentrarea noastra va fi pe Piata Victoriei. Exista acum autorizatii de construire pentru cladirea de pe Augustin Pacha 7, pentru cladirea de pe strada 8 Mai nr 1, de pe Florymund Mercy 1, tot pe Mercy 7, Piata Libertatii 2, Piata Victoriei 4, Piata Unirii 8, unde se lucreaza deja, si Emanuil Ungureanu 17.  In privinta cladirilor primariei, principalul efort spre ele va fi indreptat. Ne vom ocupa de toate. Pentru unele vom aplica pe fonduri europene, cum e Liceul Ungureanu, pentru altele vom aloca de la bugetul local„, mai spune Nicolae Robu.

Ruina istorica din centru, intr-o noua etapa: la 1 ianuarie 2017 se califica la taxa pe paragina

cladire-rodica-vlad-centru-timisoara-savoya

Primarul Timisoarei s-a interesat indeaproape de ruina aflata in centrul istoric, la intersectia strazilor Eugeniu de Savoya si Ungureanu.

Am cerut sefului Politiei Locale o informare privind acea ruina, o rusine pentru Timisoara, la intersectia Savoya cu Ungureanu. Situatia e in felul urmator: imobilul e in proprietatea unei firme in cota de 9/10 si o alta firma cota de 1/10, e una din Bucuresti. Noi am incercat sa ii determinam mai demult pe proprietari sa faca acolo o amenajare, respectand normele pentru centrul istoric al Timisoarei. N-am avut castig de cauza. S-a acordat o amenda de 8000 de lei. Termenul de intrare in legalitate era mai 2016, dar intre timp au facut unele demersuri. Au obtinut certificat de urbanism in aprilie, numai ca de atunci si pana acum n-am sesizat sa se intample ceva. Am solicitat sa se acorde o noua amenda si, daca nu se va obtine autorizatia de constructie pana la 1 noiembrie 2016, atunci vor intra de la 1 ianuarie pe taxa pe paragina, adica impozit crescut de 6 ori, cu 500%. Vom pune toata presiunea si vreau sa ii facem de ras mediatic pe cei care isi neglijeaza proprietatile„, a precizat Nicolae Robu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. primaria o sa cheltuie 50 de milioane de euro pina in 2021 pentru pregatirea orasului si inteleg ca in acesti bani nu o sa intre renovarea cladirilor istorice. PE CE o sa fie cheltuiti atitia bani?

    de ce nu intrebati pe cei din vest cum au fost renovate cladirile istorice? in cele mai multe cazuri prin transformarea podurilor in mansade. dar la noi nu au voie sa stea acolo decit porumbei, mansardarea este interzisa, cica se schimba cladirea lui peste…

    • @rumburak: clantani aiurea fara sa cunosti. Majoritatea cladirilor istorice sunt mansardate. In plus infrastructura nu mai acopera in zonele respective inca un nivel (probabil 10 -20 % in plus): canalizare, parcari, etc.

  2. Si eu cred ca mansardarile sunt cea mai buna solutie. aduc spatiu in plus, chirii in plus, taxe in plus, toata lumea are de castigat. Arhitectii sa stie ca in anumite zone/strazi trebuiesc respectate anumite detalii arhitectonice. nu ar fi nici o problema. Cu toate ca proprietatile alea valoreaza foarte mult, proprietarii probabil ca nu isi permit o investitie atat de mare precum renovarea unei fatade. ca nu a re rost sa faci fatada daca nu faci acoperisul

    • Observ ca tot mai sunt unii pe aici cu ideea ca proprietarii imobilelor istorice nu isi permit renovarea acestora. Serios? Si cine ii tine ma rog cu forta in acele cladiri? Sa le vanda naibii unor persoane care isi permit renovarea si sa-si cumpere in alt cartier, si mai rama si cu niste bani de cheltuiala :)) Gentrificare! Oriunde in lumea asta functioneaza. Doar la noi nu, ca romanule fudul. El n-are bani de intretinere, vrea sa-i dea statul caldura ieftina, sa-i repare casa, dar nu ar vinde-o si sa-si cumpere una mai micuta pe masura posibilitatilor sale … PSD rulz! :)))

      • Continuare la gandirea lui „Adrian copilul minune”: Pe cei care nu fac fata sa-i trimitem la marginea orasului, in caverne/barloguri … (ca pe vremea romanilor)!
        Cand au fost „confiscate” aceste cladiri aratau altfel …. (si istoria continua)

      • Aici ai perfectă dreptate: așa s-a procedat în Polonia (presupun că și în alte părți, unde toate clădirile vechi au fost renovate). Proprietarii care nu-și permit costurile renovării, sunt somați să vândă locuințele (clădirile) și să se mute în altyă parte, cedând locurile celor care pot asta. Dacă nu vor și se încăpățânează să stea acolo, deși nu-și permit, locuința (clădirea) se vinde la licitație, de către stat, proprietarul ia banii rezultați și trebuie să plece. Am fost la Wroclaw (nu ca turist) și m-am interesat de această chestiune și mi s-a spus cum au procedat. Așa este peste tot în Polonia (și Cehia). Nu-ți permiți să stai în centru, în clădirile istorice, vinzi, te alegi cu niște bani care-ți permit un apartament bun altundeva și-ți mai rămân și bani î plus. Rezultatul este că tote clădirile vechi arată excelent și sunt bine întreținute, pe banii celor care-și permit asta, cu împrumuturi de la stat, dintr-un fond special. La noi de ce nu se poate asta?

  3. Ha,ha….In centru,unde cele mai multe imobile apartin tiganilor,sa vezi renovari….cu turnulete!!Mai mare rasu’!As fi curioasa cine-l poate pune pe Carpaci ,proprietarul majoritatii cladirilor importante din centru,sa le renoveze!Praf in ochii prostovanilor de-l voteaza pe ,,premarele,, cu plete negre……Pacat de orasul asta,ca a fost o bijuterie,pina nu s-a umplut de tigani…si de primari fara coloana vertebrala ..

    • dorino, tare as vrea sa ne intalnim, nu de alta dar la ce ineptii debitezi sigur esti foarte proasta
      si cred ca nu mi-ar fi greu sa profit de corpul tau, inclusiv gura ta…
      ce parere ai, te bagi? in timp ce ti-o dau poti injura la primar cat vrei…mai putin cand o sa fi ocupata cu gura

      • Din start iti spun @sorin ca esti un cretin.Si rimeaza. Sorin-cretin.
        userul dorina are dreptate. Ca si userul Adrian.
        Ma mir doar ca nici un redactor nu a vazut cretinismul scris de un idiot frustrat sexual ca @sorin.

      • Una e sa vrei,si alta e sa poti….zic,nu dau cu paru’.S-ar putea doar sa ai o maaare surpriza si sa-ti cada….greu (la stomac,evident)

    • ….varsa-ti prostia in alta parte madam Dorina. Iti pute gura a frustrare…

  4. …si liceul Lenau ?!

  5. Treaba cu mansardele e o aberatie . Ca sa construiesti mai mult pe metru patrat ai nevoie de parcari. Consultati legislatia. Nu poti sa vii sa mai pui 20 de apartamente pe o strada unde sunt in total 20 de locuri de parcare. Cat despre zevzeca aia cu tiganii ar trebui sa stii fai ca tiganii nu au imobilele fix in piata Victoriei iar toate imobilele lor sau marea majoritate sunt renovate. Vezi strada de langa parcul Rozelor si nu numai. Ne plangem ca tiganii ne-au luat centru dar de fapt ei sunt singurii care au si renovat cladirile

    • Țiganii au intrat si in palatele din victoriei. Cîrpaci. Doar ca stau cuminți. Deocamdată.

  6. @cris nimeni nu iti garanteaza loc de parcare nici macar la blocul comunist de la marginea orasului. in piata victoriei sint sute de apartamente si zero locuri de parcare

    cit expluzarea proprietarilor care nu isi permit renovarea cladirii, sa imi spuna robu ce se intimpla cu proprietarii de apartamente in blocurile comuniste care trebuie renovate pentru ca le cade tencuiala si in plus trebuie reabilitate termic. ce se intimpla cu cei care nu isi permit renovarea? sa isi vinda apartamentul si sa se mute la casa la tara?

    pt primar este usor sa vorbeasca de bani, are salariu mare, circula pe gratis cu masina primariei si in plus de ani de zile nu plateste din banii lui nici macare telefonul.

  7. Oare stie primarul cate acte, documente, proiecte sunt necesare pentru reparatia unei fatade? Sa mai lase birocratia si daca legea 50/1991 ar functiona mult mai multe fatade ar fi fost renovate, dar de ce ar mai lucra angajatii primariei.