Vaporasele pleaca la ‘iernat’ cand da inghetul pe Bega, transportul in comun s-a ‘INECAT’ in birocratie, la Timisoara. E… ILEGAL

TIMISOARA. Cand va incepe transportul in comun pe Bega cu vaporasele? Poate la anul. Acum e ilegal. Nu are toate avizele necesare. Cand au fost cumparate, pare-se ca administratia locala nu si-a batut prea tare capul cu partea birocratica socotind ca traim in Germania si lucrurile se rezolva cu maxima eficienta. Iata insa ca de cateva luni ambarcatiunile fac curse de agrement, in perioada de testare, asteptand unda verde pentru transportul in comun, insa totul este blocat de… legislatie. Directorul RATT a incercat sa ofere o explicatie pentru situatie.

Problema trebuie sa o impartim in 2 parti: prima e operatorul de transport naval, care a fost desemnat de Consiliul Local. Ce demersuri s-au facut pana acum? Toate operatiunile legate de autorizatia de transport tin de Autoritatea Navala Romana. Sunt depuse documentele, avem acea hotarare de consiliu local. E bine de stiut ca nu puteam sa incepem procedurile de avizare fara sa avem infrastructura. In planul 2, ca operator de transport suntem pe finalizarea lucrarilor de autorizare. Timisoara a fost aprobat ca port nou inca din 2006, dar partea de administratie a caii navigabile presupune numirea unui administrator care sa se ocupe de calea navigabila. Demersuri s-au incercat in vara aceasta sa se faca. De unde sa e navigabila Bega, de la Uzina de Apa pana la granita cu Serbia, ceea ce inseamna ca toate localitatile de pe aceasta cale, trebuie sa isi dea acordul pentru infiintarea caii navigabile„, explica Ioan Goia, directorul RATT.

Pe scurt, administrarea canalului nu poate fi impartita pe bucati. Ori totul, ori nimic, iar aceasta problema trebuie transata in parlament. Adica sa fie schimbata legea administratiilor portuare sau altcineva sa isi asume administrarea canalului.

Problema e legislatia. Nu exista legislatie care sa permita administrarea pe tronsoane. Se pune problema navigarii doar pe o portiune, de la Uzina de apa pana la podul Modos, dar legislatia nu permite sa se creeze un administrtor portuar al Caii de Navigatie numai pe aceasta portiune, ci trebuie de la Uzina de apa pana la granita cu Serbia. Nu tinem neaparat sa fim noi administrator. Daca vor Directia Apelor, Consiliul Judetean, sunt liberi sa o faca„, a spus primarul Nicolae Robu.

Edilul a recunoscut ca sansele sa circulam cu vaporasele in Timisoara in acest an sunt aproape zero, iar pana da inghetul, ambarcatiunile vor face in continuare teste si vor plimba timisorenii dornici de o excursie scurta pe Bega, de agrement.

Intrebat daca nu stia de toate aceste probleme inainte sa municipalitatea sa cumpere vaporettele, Nicolae Robu a spus ca de vreo 3 luni a aflat ca situatia e atat de incalcita si sustine ca atunci cand a fost votat proiectul nimeni nu si-a inchipuit dimensiunea birocratiei.

De cand au fost lansate la apa, cele 7 vaporase au plimbat pe canal aproape 30.000 de oameni.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mai bine sa le vanda ………..bani aruncati pe Bega !

  2. Robu a ;știut încă de atunci că vor fi probleme mari cu aceste cutii din plastic pe linia avizării exploatării lor, i s-a explicat destul de clar asta, dar, ca de obicei, a făcut numai ce-a poftit el. A comandat 7 cutii „vaporetto” și acum nu are ce face cu ele. În plus, în afară de avizul pentru calea navigabilă, vor trebui găsiți și oamenii care să le conducă, brevetați naval. Nu ctred că șoferii de autobuz ai RATT au și astfel de brevete. Oamenii care le au trebuie aduși în Timișoara pe bani grei, nu pe „1500 RON în mână”).Evident, în marea sa „înțelepciune”, Robu nu s-a gândit și la asta. Nenorocirea este că nota de plată o achităm tot noi, timișorenii plătitori de taxe și impozite. Tot așa „conducea” și Ceușescu țara: nu întreba pe nimeni, făcea tot ce-i trăznea lui prin cap și consecințele le suportau toți. Orium, aceste cutii de plastic sunt bani aruncați pe Bega, cum bine spune alt cititor. De vândut, mă tem că nu mai pot fi vândute nicăieri. Culmea ironiei: Bega-i singura cale navigabilă din România (în afară de Dunăre). Nu cred că încap convenabil pe Herăstrău, iar la Marea Neagră nu ai ce căuta cu ele. Ar trebui duse la Robu, în fața blocului, să le aibă în permanență sub ochi.

  3. am aflat ca autoritatile din venetia italy s-au inspirat de la d-l robu, vor opri si ei traficul vaporaselor in venetia pe perioada iernii

  4. … partea birocratica socotind ca traim in Germania si lucrurile se rezolva cu maxima eficienta. Este valabil, cu observatia „carul inaintea boilor”.

  5. CARUL INAINTEA BOULUI…..

  6. Plimbare cu vaporasul pe Bega cred ca e Ok mai ales vara . Ti mi soa ra
    !!!!! 🌹

  7. Ar trebui sa plateasca din buzunar papagalul vopsit!

  8. Studiul de fezabilitate nu a avut in vedere si aceste aspecte?