Satul din vestul tarii cu un singur locuitor si cu un drum de marmura de 10 kilometri. Ce povesti ascunde?

Satul Alun este unul dintre cele mai ciudate locuri din vestul tarii. In acte, mai are un singur locuitor, o manastire din marmura, dar si un drum de 10 kilometri, unic in tara, construit din marmura.

In urma cu jumatate de secol, aici locuiau peste 100 de familii, iar ultima casa a fost construita in anii ’60, aproape de cariera de marmura de la marginea satului. Tot de atunci, oamenii au inceput sa plece din „satul inmarmurit”, astfel ca in prezent, un singur batran mai vegheaza peste intreaga localitate.

„Satul are o vechime de aproape 300 de ani, poate si mai mult, iar in vremea tineretii mele, era unul dintre cele mai mari din zona. Avea o scoala cu internat, in care invatau copiii din tot Tinutul Padurenilor, dar si din Hunedoara. Iar localnicii munceau in cariera de marmura de la marginea satului si in minele din Ghelari. Colectivizarea facuta de comunisti i-a alungat pe oameni, la fel cum combinatul siderurgic din Hunedoara i-a atras la oras. Asa, treptat, au ramas in sat doar batranii”, povesteste Gheorghe Gheorghesc, locuitorul satului Alun.

drum-marmura

Cei mai multi dintre oameni au plecat din sat, iar odata cu timpul, generatiile viitoare au pierdut legatura cu originile. In plus, drumurile care duc spre satul Alun sunt tot mai proaste, lucru care a dus, usor-usor, la depopularea zonei.

Citeste mai mult aici.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.