(P) Razboiul apelor minerale! Producatorul Perenna Premier: ‘Aqua Carpatica face o reclama mincinoasa!’

Dupa cativa ani de la aparitie, Aqua Carpatica continua sa starneasca discutii aprinse in randul producatorilor de ape minerale din Romania, din cauza modului in care incearca sa-si castige clientii.

Reprezentantii unuia dintre cele mai cunoscute branduri, Perenna Premier, ii acuza pe cei de la Aqua Carpatica de minciuna. Mai exact, acestia reclama faptul ca in materialele publicitare pentru Aqua Carpatica se spune ca aceasta e  ‘cea mai pura apa minerala din lume’, desi producatorii nu ar putea sa demonstreze acest lucru.

Mai nou, Aqua Carpatica a lansat o aplicatie pe mobil, in care compara apele. Principala mea problema nu e aplicatia in sine, ci faptul ca ei au mai fost sanctionati si de Protectia Consumatorului, din cauza acelei reclame in care spuneau ca este singura apa din lume fara nitrati, desi are 0,78 mg/l. Ei la inceput au spus ca au 0, dar, de fapt, este 0,78, tinand cont ca la analiza chimica a apei nu exista 0,0000, asa cum se calculeaza, cu 4 zecimale. Din cele 65 de ape pe care le-au testat ei, ei au 0,78, Perenna are 2,1 mg/l nitrati, dupa care urmeaza restul. Intr-adevar, la capitolul nitrati stau cel mai bine, dar nu e corect sa faca o reclama mincinoasa si agresiva pentru ca, de fapt, nu nitratii sunt periculosi, ci nitritii„, spune Teo Tuducan, managerul companiei Perenna Premier.

Potrivit reprezentantilor Perenna Premier, o apa pura este cea care are cel mai scazut nivel de nitriti. Iar nemultumirea lor porneste din faptul ca cei de la Aqua Carpatica nu fac publice analizele de nitriti pe care ii contine apa lor. Ba mai mult, in timp, producatorii si-ar fi inlaturat mai multe elemente de pe etichete.

colaj-bun-etichete-aqua

Perenna Premier, mai pura de 30 de ori decat ‘cea mai pura apa minerala’

Legea nu este reglementata exact la noi, ci cere doar sa dai referinte despre apa, cele mai semnificative. Nu ar fi corect sa mai dezvolte aceasta mare minciuna, in situatia in care Perenna e de 30 de ori mai pura decat „cea mai pura apa”, asa cum se autointituleaza ei. La capitolul nitriti, ei au 0,01 mg/l, Perenna are 0,0023 mg/l, deci e de 30 de ori mai pura, la capitolul nitriti, decat Aqua Carpatica. Nu e corect, noi nu am facut o asemenea reclama. Ei au gasit o bresa, pe nitrati, in care au 0,78 si o tin pe varianta ca au cea mai pura  apa. Nu e deloc fair-play si corect sa ai o reclama care induce in eroare pe toata lumea, pentru ca foarte putini sunt cunoscatori ai faptului ca nitritii sunt cei mai periculosi. Mai mult, la inceputuri, cei de la Aqua Carpatica au avut afisate pe etichete 10 analize, in anul 2012. Acum au doar 4 analize, in care nu apar nitritii, ci numai nitratii. Doar Perenna, Evianul, Vittelul au cate 12 analize. Nici Borsecul nu le mai trece„,  spune managerul Perenna, Teo Tuducan.

eticheta-perenna-aqua-carpatica

Mai mult, managerul companiei Perenna spune ca la adresa Aqua Carpatica s-au adunat deja mai multe plangeri.

Agentia de resurse minerale, APEMIN-ul i-a somat, au dosare penale deschise, dar acum au gasit varianta mizerabila de a face o aplicatie pe net si continua sa induca in eroare consumatorii. Trebuie scos in evidenta ca nu nitratii sunt periculosi, ci nitritii, pentru ca, odata ingerati, se transforma. E de 100 de ori mai periculos un nitrit decat un nitrat. Ei fac referire numai la nitrati, si atunci nu pot sa spuna ca ei au apa cea mai pura. Nu e corect sa faca asa ceva„, adauga Tuducan.

perenna-eticheta

Cum pun nitritii in pericol sanatatea si chiar viata

Nitratii sunti prezenti in mod natural in apa, dar nivelul lor e adesea crescut artificial ca urmare a activitatilor umane.
Ajunsi in organism, nitratii sunt transformati rapid in nitriti, mult mai toxici, care reactioneaza cu hemoglobina pentru a produce methemoglobina, o molecula care e incapabila sa transporte oxigenul. Riscurile de imbolnavire sunt cu atat mai mari la bebelusi, a caror flora microbacteriana nu e indeajuns dezvoltata la varste fragede pentru a lupta cu nitritii.
Nitritii din organism pot determina probleme de sanatate, de la probleme gastrice, diaree infectioasa, urticarii sau iritatii si chiar mai grave.

Nitratii patrund in organism, se transforma in nitriti si blocheaza hemoglobina din capacitatea ei de a fixa oxigenul, iar in felul acesta se produce o insuficienta de oxigenare a tuturor tesuturilor din organism – in special la nivelul tesutului nervos central, punand in pericol uneori chiar viata copiilor, sau ajungad acestia in servicii de terapie intensiva si necesitand manevre de resuscitare – evident pentru neutralizarea nitritilor din sange„, spune prof. dr. Marin Burlea, presedinte al Societatii Romane de Pediatrie.

Potrivit legii, limitele admise la nitrati sunt de 50 mg/l, iar la nitriti de 10mg/l, astfel ca toate apele minerale din Romania se incadreaza in limita legala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. exista un producator de ulei care spunea ca uleiul lor nu are colesterol… informatie care inducea ideea ca celelalte ar avea dar evident ca toate nu au din moment ce uleiul vegetal nu are gresimi animale.

    cu alte cuvinte, reclama vinde produsul si nu cred ca AC are cele mai mari vinzari, unii prefera produsul cel mai ieftin, altii renume si traditie.

    domnul Tuducan ar putea sa analizeze si apa preferata de pensionarii din timisoara: fintinile publice

  2. Apa minerala/plata Perenna nu se prea gaseste la Auchan