Atentie! In acest sfarsit de saptamana trecem la ora de iarna! 10 trenuri din Regionala Timisoara, afectate

In noaptea de sambata spre duminica, 29 spre 30 octombrie, Romania trece la orarul de iarna. Ceasurile se dau cu o ora inapoi, ora 04.00 devenind ora 03.00. Potrivit specialistilor, ora de iarna si cea de vara sunt folosite pentru a profita cat mai mult de lumina soarelui.

Este important de stiut ca nu se modifica mersul trenurilor. In schimb, trenurile vor stationa un ceas in prima gara, incepand cu ora 4.00. Si tarile vecine, Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina, trec la orarul de iarna in acest weekend.

Pe raza Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Calatori Timisoara vor fi afectate 10 trenuri, din care 5 trenuri Inter Regio (347-2, 472-1, 473-2, 1695, 1756) si 5 trenuri Regio (2027, 2230, 2701, 9159, 9551).

Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4.00, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare conform orei oficiale de iarna, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la destinatie.

Vezi cum ne afecteaza trecerea la ora de iarna!

Castigam o ora de somn, dar suntem mai obositi

Chiar daca doar intr-o singura noapte dormim cu o ora mai mult, aceasta schimbare afecteaza ceasul biologic. 8 din 10 persoane simt efectele trecerii la ora de iarna, in special copiii. Majoritatea vor reusi sa adoarma la ora 23.00, daca sunt obisnuiti sa adoarma la ora 22.00 si, deci, in noaptea de duminica spre luni vor dormi cu o ora mai putin.

Devenim depresivi

Dimineata ne vom trezi cu soarele in geam, dar intunericul se va lasa mai devreme. Aceasta schimbare ne face sa fim melancolici, indispusi si irascibili. Atunci cand e intuneric, organismul nostru secreta melatonina, un hormon care da starea de somnolenta, iar atunci cand noaptea vine mai devreme, dar nevoia de somn mai tarziu, se produc dezechilibrari hormonale, care ne dau stari de suparare, de depresie.

Cum sa-ti reglezi mai usor somnul

Ia un supliment de melatonina, disponibil in farmacie sau plafar;
Bea multe lichide, ceaiuri cu efect sedativ asupra sistemului nervos ( tei, salvie, levantica, musetel);
Gandeste pozitiv si rasfata-te cat mai des cu mici placeri (o baie fierbinte, un masaj, o bluza noua etc.).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Această mizerie de „oră de iarnă”, această schimbare forțată a ritmului diurn, se soldează cu efecte negative pronunțate. Îți dau peste cap nu numai ceasul biologic, ci și secrețiile hormonale și-ți dezechilibrează organismul. Și tocmai când lucrurile încep să se reașeze într-un ritm normal, atunci intervine cea de-a doua schimbare orară, când suntem obligați să intrăm în așa zisa „oră de vară”.Și tot așa. Trebuie renunțat complet la această idioțenie. Și în alte țări se pune deja problema asta, luându-se în calcul efectele negative asupra oamenilor.

    • Metoda cu schimbatul orei sa introdus ca să poată lucra sclavii mai mult la lumina zilei și să-i îmbogățească pe capitaliști prin economia de energie.