Profesorul universitar Marilen Gabriel Pirtea, despre proiectele atat de necesare comunitatilor dinamice din vestul tarii (P)

– Domnule profesor Pirtea, candidați pe prima poziție pe lista PNL Timiș pentru Camera Deputaților, într-o campanie ce a ajuns în a doua parte. Care este cel mai important mesaj cu care sunteți cunoscut în această candidatură?

MGP: Cu siguranță, acest mesaj este îndemnul meu, cel pe care l-am repetat în toate întâlnirile cu oamenii: Spuneţi-le tinerilor să voteze pentru educaţie!
Am specificat ori de câte ori am avut ocazia: sunt profesor și voi rămâne în slujba școlii și a copiilor noștri, oriunde mă va purta viața. Voi face din educație prima mea preocupare și datorie în Parlamentul României. Știu cât de importantă este educația și știu că investiția în educație este cea mai valoaroasă. O națiune educată poate face rapid saltul spre dezvoltare.
Îm plus, mai mult decât orice, îmi doresc și voi susține o școală la care copiii noștri să meargă zâmbind. Avem nevoie de licee care să îi ajute să își descopere talentul, vocația. Iar universitățile noastre trebuie să ofere oportunități. Trebuie să acceptăm că nu toți suntem la fel de norocoși, că multor copii nu le-a explicat nimeni cât de importantă este educația pentru viitorul lor. De aceea, în tot ce voi face, voi susține o școală puternică, dar care oferă și o a doua șansă celor mai puțin norocoși.
Educaţia însemnă mai mult decât instruire. Înseamnă şi formarea de cetăţeni capabili să identifice și să sancționeze manipularea și reformele nesustenabile. Avem nevoie de cetățeni în sensul deplin al cuvântului, capabili să limiteze pornirile nepotrivite ale politicienilor, spre corupție sau spre utilizarea discreționară a puterii ce provine din exercitarea funcției publice.

– Ce aduce nou în domeniul educației programul PNL? Care va fi utilitatea măsurilor pentru zona de vest a țării?

MGP: Educaţia înseamnă și pregătire în strânsă legătură cu angajatorii, chiar cultivarea atentă a vocaţiei pentru o meserie de viitor. De aceea, cred că acum, mai mult decât oricând, regiunea noastră are nevoie de programe de învăţământ dual, care să-i pregătească pe tineri pentru acele specializări foarte concrete, cerute azi în economie. E greu să-i convingi să nu plece în străinătate pe acei tineri pe care îi așteaptă viața de operatori la banda rulantă. PNL sprijină acele programe de educaţie care pun accentul pe talentul şi creativitatea profesională. Aceasta este calea prin care Banatul poate face saltul de la o economie a muncii ieftine către o economie dezvoltată, a muncii inteligente şi mult mai bine plătite.

– Domnule profesor Pirtea, vă rugăm să punctați succint care sunt proiectele prioritare pe care PNL le propune pentru județul Timiș

MGP: Vestul ţării este un simbol pentru economia şi cultura României. Calitatea vieţii noastre ţine însă şi de serviciile de educaţie şi sănătate, de facilităţile şi serviciile publice, de calitatea mediului în care trăim. Printre primele proiecte prioritare pe care PNL le propune cetăţenilor din Timişoara şi Timiş se află realizarea Centurii de Sud, construirea noului Spital Regional, modernizarea urbană, un întreg program de investiții, atât de necesare comunităţii noastre, astfel ca peste cinci ani, în 2021, să simţim cu adevărat că trăim într-o Capitală Culturală Europeană şi să ne onorăm renumele internaţional pe care îl avem deja.
Sunt decis să contribui la realizarea acestor proiecte, alături de echipa PNL şi de premierul Dacian Cioloş. Pentru buna realizare a acestor proiecte de viitor este important ca în 11 decembrie să alegem o echipă liberală pentru Parlament, oameni care îşi asumă să reprezinte la Bucureşti, cu fruntea sus, adevăratele priorităţi ale zonei noastre.

Cu Banatul În Frunte! România Înainte!

(P) Publicat la comanda PNL Timiş de SC Ripensis Media Trust SRL. Cod mandatar financiar: 11160004

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.