Timisoara, in doliu, isi plange astazi mortii. 17 Decembrie 1989, ziua in care cadeau sub gloante primii tineri ai Revolutiei

TIMISOARA. Azi in Timisoara, maine-n toata tara! Asta se striga acum 27 de ani pe strazile orasului care a inteles ca sta in puterea lui sa schimbe istoria si a facut-o.

A platit, atunci, cel mai crud tribut de sange.

CITESTE SI: Cel mai tanar erou al Revolutiei de la Timisoara avea 2 ani! Lumanarile care vorbesc, peste timp, de jertfa unui oras!

In 17 decembrie 1989 la Timisoara se trageau primele focuri de arma si cadeau sub gloante primii tineri ai Revolutiei! Insetati de libertate, si-au pus piepturile goale in fata soldatilor care au urmat ordinele criminale. In doliu, orasul martir isi plange astazi mortii.

revolutie-1989-foto-duma (10)

Asadar, in urma cu exact 27 de ani, oamenii s-au indarjit, atunci cand au vazut ca Armata si-a indreptat armele inspre popor si au iesit in strada in numar tot mai mare.

Oamenii circulau pe strazi, in grupuri mari, in incercarea de a aduna si alti camarazi sa strige alaturi de ei impotriva regimului lui Nicoale Ceausescu.

revolutie-timisoara-89-4
Militia a intervenit si a inceput sa faca arestari, Armata a scos prin oras tancuri si TAB-uri in incercarea de a-i intimida pe manifestanti, iar acestia, furiosi, au spart vitrinele magazinelor din zona centrala.

La Spitalul Judetean, la Urgente, holul era plin de oameni care asteptau la coada sa fie preluati de medici. Locul devenise un infern. Raniti plini de sange zaceau peste tot, pe targi, pe jos, iar acestia gemeau de durere.

CITESTE SI: As vrea sa ma intalnesc cu cel care m-a impuscat ca sa ii multumesc… FOTO!

colaj-revolutie-timisoara
62 de oameni au murit in 17 Decembrie 1989 la Timisoara, iar cateva sute au fost raniti.

Incercarea disperata a regimului Ceausescu de a inabusi in sange Revolutia de la Timisoara avea sa dea in clocot spiritul unui oras care a decis atunci sa se opuna cu toate fortele unor ordine criminale. Fiecare mort, fiecare ranit scotea in strada in urmatoarele zile alti o suta sau o mie de oameni.

Urmau 3 zile de teroare in care timisorenii isi dadeau intalnire in Piata Operei si redescopereau solidaritatea, asteptand un semn de la Bucuresti.

revolutie-1989-foto-duma (12)

Timisorenii, asteptati la Marsul Eroilor

An de an, in 17 decembrie, Druckeria si Peluza Sud vor aduce un omagiu celor care s-au jertfit pentru libertate in acele zile insangerate ale Revoltei Timisoarei.

„In Decembrie 1989, de la Timisoara a plecat speranta libertatii, a unei vieti mai bune ce a razbit prin ceata comunismului. S-a aprins si s-a extins rapid la cei care au indraznit sa viseze la un altfel de viitor pentru ei si pentru copii lor. Mii de timisoreni au avut curajul de a iesi in strada si a-si cere drepturile inapoi. Multi dintre acestia au platit cu sange pretul libertatii si nu au apucat sa-si vada visul implinit. Prin sacrificiul facut, ne-au dat noua noi sanse la viata. Suntem datori sa le multumim asa cum stim mai bine si sa pretuim amintirea eroilor Revolutiei.

Ziua de 17 decembrie 1989 a ramas in istorie ca una dintre cele mai sangeroase ale Revolutiei de la Timisoara. A fost momentul in care s-a tras in manifestanti, ordin platit cu zeci de victime omenesti. Acum, ziua este una de doliu, in care ne amintim cu nostalgie si recunostinta de martirii Revolutiei.

La fel ca in fiecare an, Druckeria si Peluza Sud organizeaza Marsul Eroilor. Un gest simbolic, prin care le aducem un omagiu celor care si-au dat viata pentru ca noi sa traim mai bine. Adunarea se da sambata, 17 decembrie, la ora 17.00, in locul de unde a pornit scanteia Revolutiei, Piata Maria. De aici vom porni pe jos spre Cimitirul Eroilor si vom face cateva opriri, in locuri definitorii pentru evenimentele din Decembrie 1989: Catedrala Mitropolitana, Opera Romana. Cea mai lunga oprire, de 45 de minute se va face la Muzeul Revolutiei Romane, aflat in incinta Memorialului Revolutiei (str. Popa Sapca, nr. 3-5, langa Facultatea de Arte Plastice si Design).

Marsul Eroilor se va desfasura pe parcursul a trei kilometri, motiv pentru care le recomandam participantilor sa poarte haine calduroase.

ii asteptam alaturi de noi pe toti cei care vor sa aduca un omagiu eroilor Revolutiei.

Cine uita e complice!

Asociatia Suporterilor Timisoreni Druckeria.”

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Toti nostalgicii si falsii buni samarineni sunt revoltati ca Ceusescu a fost impuscat in sfanta zi de Craciun. Dar nimeni nu sufla o vorba ca Ceusescu ne-a impuscat pe noi incepand din 17 decembrie pana in 22 decembrie. La ordinul lui s-a tras la Timisoara, Lugoj, Cluj, Oradea, Bucuresti. In sfanta zi de Ignat.

  2. si cu toate astea , azi romanii au ales tot comunistii imbracati in piei de oaie….rusine

  3. Am iesit an strada sa strugam libertate si am obtinut hotime anselaciune minciuni si departare de casa parinti famili.pentru ce pentru niste oameni care an ziua de azi fura pensia batranilor si viitorul tinerilor.SA VA FIE RUSINE.