TIMISOARA. Mai multe destinatii noi, pentru zboruri interne si externe, noi companii aeriene si-au deschis baza de operare la Timisoara, iar toate acestea, s-au regasit si in cresterea numarului de pasageri, a numarului de zboruri, precum si in cresterea cantitatii de marfa transportata spre si dinspre Timisoara. Pe scurt, 2016 a fost un an important pentru Aeroportul International Timisoara.
Vor veni insa alti doi si mai buni, pentru care conducerea are planuri indraznete. Acestea v-au fost dezvaluite in exclusivitate de opiniatimisoarei.ro in urma cu cateva luni.
CITESTE SI: EXCLUSIV! Aeroportul International Timisoara va fi precum Verona ori Bergamo! Ce se intampla chiar acum?
“2016 a fost un an excelent pentru Aeroportul International Timisoara, an in care doua companii aeriene de pasageri au inceput operarea spre noi destinatii interne si internationale si au marit frecventele spre alte destinatii, dintre care una si-a deschis prima baza de operare din Romania. O importanta companie de transport marfa – lider international in domeniu – a realizat o baza de operare la Aeroportul Timisoara. in acest an, ne putem mandri cu 6 destinatii noi, astfel incat in prezent exista 22 de destinatii disponibile direct din Timisoara. Pe timp de vara am avut in plus si cele 6 destinatii de vacanta. Putem spune ca ne-am depasit obiectivele pe care ni le-am propus. Am depasit intr-un an de zile 1 milion de pasageri, am reusit sa extindem aerogara, suntem in curs de a obtine conversia europeana a certificatului de functionare si suntem in curs de elaborare a unor proiecte majore de extindere a aerogarii. Ne asteptam ca pana in 2018, practic, traficul sa se dubleze, iar numarul de pasageri sa depaseasca cifra de 2 milioane. Aeroportul International Timisoara se dezvolta intr-un ritm alert”, a declarat Daniel Idolu, directorul general al Aeroportului International Timisoara.
In 2016, administratia aeroportului estimeaza un numar de 1,15 milioane de pasageri, cu o crestere de aproximativ 25% fata de 2015. O crestere de 22% se inregistreaza si la numarul de zboruri – peste 11.600 de zboruri in 2016 pe Aeroportul Timisoara.
Destinatiile favorite ale timisorenilor din acest an, in ordinea numarului de pasageri, au fost: Bucuresti, Munchen, Londra si Milano-Bergamo.
In ceea ce priveste traficul de marfa, in cursul anului 2016 s-a inregistrat o crestere de 48% fata de anul precedent, fiind procesate aproximativ 4.000 de tone marfa. Aceasta crestere este si o consecinta a deschiderii bazei operationale DHL din sezonul de iarna anterior. Noul terminal este cel mai modern sediu operational pe care DHL il are in Romania, cu suprafata de 2.000 mp si dotat cu 16 porti de incarcare si descarcare si un sistem de sortare si securitate avansat, care permite preluarea coletelor de pe banda de sortare si urcarea acestora direct in masinile curierilor.
De asemenea, compania de transport marfuri TNT si-a marit capacitatea de transport prin operarea zilnica a unei aeronave Boeing 737.
Pentru anul viitor, la numarul de pasageri se estimeaza o crestere de 48% fata de 2016, traficul ajungand la aproximativ 1.700.000 pasageri transportati, iar in 2018 se va mai inregistra o crestere de cel putin 11% (Aeroportul atingand 2.000.000 pasageri pe an). Procentul de crestere al volumului de pasageri preconizat in 2017 fata de 2014 e de 272%.
Aeroportul International Timisoara, in plina schimbare!
Anul 2016 a insemnat nu doar cresterea traficului de pasageri si marfa, dar si extinderea infrastructurii aeroportuare. Lucrarile pentru realizarea unor spatii de tranzit pentru imbarcarea si debarcarea pasagerilor au inceput in luna iulie. Investitia, realizata din fondurile proprii ale aeroportului, a vizat cresterea spatiului de tranzit si a vitezei de operare pentru imbarcarea si debarcarea pasagerilor. Constructia a fost realizata pe structura metalica usoara, cu panouri termoizolante din sticla si a fost receptionata in luna decembrie. Astfel, aerogara s-a extins cu 900 mp.
In acest an a fost contractat studiul de fezabilitate pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare, mai exact extinderea aerogarii. Deoarece Aeroportul International Timisoara “Traian Vuia” este o entitate economica cu gestiune economica proprie, dar are si o importanta deosebita pentru dezvoltarea economica a regiunii de Vest a tarii, se intentioneaza extinderea aeroportului in trei etape:
1. un terminal Sosiri Curse Externe – termen: 31.03.2018,
2. extinderea si modificarea fatadei existente – termen: 31.12.2017,
3. realizarea unui terminal Plecari Curse Externe – termen: 31.12.2018.
Prima etapa – cea a Terminalului Sosiri Curse Externe – va demara chiar in cursul anului viitor. Este vorba de o investitie de 2 milioane de euro, care va extinde suprafata aerogarii cu 3.000 mp. Noul terminal va da posibilitatea gestionarii simultane a 3 fluxuri de pasageri (peste 500 de pasageri), va fi prevazuta cu 7 puncte de control al documentelor de frontiera, 3 sisteme de transport bagaje, zona de control vamal si spatii comerciale.
Mai multe locuri de parcare la Aeroportul Timisoara
O alta investitie in acest an a fost in zona de parcare, au fost create 240 de locuri de parcare, suplimentand astfel cele 509 locuri de parcare existente. Investitia s-a ridicat la 126.000 de euro si va conduce la decongestionarea parcarii auto, deja exploatata la capacitate maxima.
Tot in decursul acestui an s-au desfasurat etapele procedurale pentru certificarea EASA (European Aviation Safety Agency). Aeroportul International Timisoara „Traian Vuia” este primul aeroport din Romania in procesul de conversie al certificatului cu noile reglementari europene, stabilite de European Aviation Safety Agency (EASA). Scopul principal al acestor regulamente urmareste mentinerea unui nivel ridicat si unitar al sigurantei aviatiei civile in UE, urmarind in acelasi timp obiectivul unei imbunatatiri generale a sigurantei aerodromurilor si crearea cerului unic European. in 2016, administratia aeroportului a pregatit documentatia si a realizat investitii pentru siguranta aviatiei, urmand ca in luna ianuarie 2017 sa se organizeze sedinta de inchidere a procesului de conversie si se va emite certificatul de autorizare in baza specificatiilor de certificare aplicabile aeroportului, cuprinse in cererea de conversie.
TIMISOARA AIRSHOW 2016, aflat la a III-a editie consecutiva, a fost un real succes si a reusit sa atraga si in acest an peste 10.000 de spectatori. Acesta este cel mai mare miting aerian din vestul tarii si asigura o continuitate a spectacolelor aeriene pe Aeroportul International Timisoara, reluand o traditie mai veche. Ca in fiecare an, si acum au fost aduse formatii noi. Anul acesta, din lista formatiilor de acrobatii aviatice a facut parte si renumita formatie Baltic Bees. De asemenea, au fost prezente si formatii de acrobatie, cu exercitii aeriene remarcabile, prezente si la evenimentele precedente, precum Acrobatic Yakers.
In anul 2017, aeroportul va isi va continua dezvoltarea ascendenta prin cresterea numarului de pasageri si a numarului de zboruri cu aproximativ 50%. De asemenea, vor fi introduse noi destinatii disponibile direct din Timisoara, dintre care una deja anuntata, fiind o cursa interna spre Constanta pentru sezonul estival.
Aeroportul International Timisoara va deveni, la inceputul anului viitor, primul aeroport din Romania certificat EASA (European Aviation Safety Agency).
Pentru dezvoltarea infrastructurii, in 2017, administratia aeroportului va finaliza documentele pentru Terminalul de Plecari Curse Externe si va demara lucrarile la Terminalul de Sosiri Curse Externe.
Toate aceste investitii, curse noi, destinatii, vor influenta nu doar Aeroportul, ca societate comerciala, ci si intreaga regiune de vest a Romaniei deoarece vor crea mobilitate mai mare a persoanelor, va genera locuri de munca si, implicit, dezvoltare.
Pareri
Investițiile trebuie sa dovedeasca si viziune care sa permita dezvoltrea ulterioara, numai cu cosmelii de termopan si aer conditionat de plafon nu arăți decât cat de precar este menegementul local care se vede si in desele schimbari de regulament (vezi perioada de gratie la intrarea in aeroport).
se gandeste cineva si la locuitorii din localitatiile invecinate deasupra carora zboara (vor zbura) avioanele????????????????????????ß