TIMISOARA. Castigarea titlului de Capitala Culturala Europeana in 2021 obliga Primaria sa investeasca mult pentru a pune in evidenta tot ce are Timisoara mai frumos. Anul 2017 aduce modificari importante in trei parcuri mari din centrul orasului, care vor fi remodelate complet.
CITESTE SI: Te va induiosa pana la lacrimi! Film cu Timisoara din anii ’70! Recunosti locurile? VIDEO
Primul parca ce urmeaza sa fie refacut este Anton Scudier, mai cunoscut drept Parcul Central. Creat in 1880 din ordinul celui care ii da numele, generalul Anton Von Scudier, a purtat acest nume pana in 1950, cand a fost schimbat de regimul comunist in parcul I.V Stalin. Dupa alti cinci ani si-a schimbat din nou numele in Parcul Central, si avea sa ramana asa pana in 2015, cand a devenit Parcul Anton Scudier. Pentru 2017 se anunta insa o schimbare de proportii in parcul din centrul orasului, din moment ce contractul de executie va fi semnat in urmatoarele saptamani de Primarie.
„Vor fi amenajate peluze extinse, ce vor fi puse in valoare cu pete de culoare compacte, realizate din vegetatie pitica, formata din specii cu colorit sezonier. Printre obiectivele noi care apar in parc, am avut in vedere realizarea unui foisor de muzica destinat evenimentelor culturale, in special a concertelor orchestrale in aer liber, o structura de piatra si lemn cu acoperis verde patinat, armonizata stilului de amenajare. Pe toate laturile octogonale ale foisorului se vor amplasa placute inscriptionate cu nume ale unor compozitori si muzicieni romani recunoscuti pentru operele lor.
CITESTE SI: Nervi tari pe marile santiere ale lui 2017 la Timisoara. Pe ce bulevarde incep lucrari in noul an?
Labirint in forma de frunza de Ginko Biloba
„Se vor crea doua gradene verzi in lateralele scarilor dinspre Podul Traian, iar intre cele doua scari mentionate se va crea o gradena tip amfiteatru, cu trei nivele de sedere: Gradina «Patio» prin plantarea sub forma circulara a unor specii de stejar condusi si formati sub forma unei perdele verzi, dand aspectul unei curti interioare parcului. Labirintul va fi creat din specia Loniceranitida ‘Elegant’, toleranta la semi-umbra, plantata sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba, aproape de arborele existent cu acelasi nume„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Timisoarei, Dan Diaconu.
Acestea nu sunt singurele modificari care vor aparea in Parcul Anton Scudier in 2017.
„Piateta sahistilor va fi refacuta si extinsa spre o piateta nou infiintata in jurul statuii B.H. Delavrancea. Parcul Scudier va avea pergole noi, de cinci tipuri, cu aspect clasic, formate din piatra si din lemn. Toate piatetele vor fi reamenajate, chiar reproiectate – Monumentul Ostasului Român, Al. Mocioni, Vincentiu Babes, Babu St. Delavrancea – ca zone de sedere, de odihna si de contemplare„, a completat pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Marea problema din parc ramane insa skatepark-ul care trebuia sa se construiasca in zona dinspre bulevardul Republicii, si pentru care Primaria a alocat 1,7 milioane de lei.
CITESTE SI: Skatepark-ul Timisoarei, un proiect mort si ingropat. Pe cine arunca vina primarul?
Parcul Civic este al doilea din centrul orasului care va intra in refacere in 2017. Documentatia pentru inceperea lucrarilora fost aprobata inca de la jumatate lunii septembrie.
Costurile pentru modernizarea parcului de 77.619 metri patrati, amplasat pe terenul pe care candva a fost o cazarma militara, se ridica la 1,8 milioane de euro.
„Parcul “Civic” este unul dintre parcurile importante si ofertante ale Timisoarei. Pentru acest parc, faza de proiectare a reabilitarii a fost finalizata. Dupa obtinerea ultimelor avize necesare si eliberarea autorizatiei de constructie, estimate a se realiza in primele saptamani ale anului 2017, va porni procesul de achizitie publica a executiei lucrarilor„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Un alt parc ce va intra in reabilitari este Parcul Alpinet. A fost creat in 1926 de Mihai Demetrovici, iar in 2017 implineste exact o jumatate de secol de cand are forma actuala.
„Proiectul a fost actualizat pentru a fi in concordanta cu celelalte lucrari executate cu fonduri europene in zona, iar Autorizatia de Constructie a fost eliberata pentru acest obiectiv. La inceputul anului 2017, dupa finalizarea procesului de licitatie publica, se vor incepe lucrarile„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Dan Diaconu.
Tot in 2017 ar putea incepe lucrarile si la un parc in zona Lipovei, care va fi amenajat langa complexul sportiv de cartier care urmeaza sa fie construit in zona.
CITESTE SI: Cum va arata complexul sportiv de cartier din Lipovei, la Timisoara? FOTO!
Pareri
Parcul Alpinet, adica malurile Florei, nu este nici macar iluminat.Desi sunt stalpi de iluminat la tot pasul, nu arde niciunul.Este bezna totala, numai bine de plimbat la ceas de seara.Nu vezi nimic, dar usor iti iei una in cap!
Bataie de joc!
Cred că vă dați cu toții seama ce înseamnă „peluzele extinse”: marea defrișare a Parcului Scudier. Raderea parcului și transformarea lui într-una din aberațiile „vieneze” din creierii bolnavi ai lui Robu este pe cale să devină realitate. Plimbați-vă prin acest parc vechi de pe la 1800 atât cât mai puteți. Vedeți ce-a făcut același Robu cu Piața Libertății, defirșată în totalitate pentru a face loc nu se știe pentru ce. N-am să uit niciodată explicația acestui om bolnav de trufie și megalomanie pentru tăierea copacilor de acolo (piața ar fi putut fi reabilitată foarte frumos fără drujbe): „Timișoara are nevoie de pulsiuni culturale în aer liber.” Cred că Robu ar avera nevoie de niște „pulsiuni culturale” sub forma unei terapii cu electroșocuri, descărcate direct în creierii lui putrezi.
are nevoie de un picior in fund.Sa dispara dracului.
Intrebare: in anumite zone ale parcului Civic nu era prevazuta amenajarea unor parcari subteran (7oo locuri, in zona snsului giratoriu) si supraterane (350 locuri, mag. Bega, spatiu care s-a recuperat de catre municipiu???))?
Acum ar fi momeentul! Vine anul 2021 al Capitalei Culturale …. .