Gara de Nord din Timisoara, modernizata la aniversarea de 120 de ani. Cum va arata statia dupa terminarea lucrarilor?

TIMISOARA. Gara de Nord din Timisoara se va transforma intr-o gara moderna in 2017, dupa ce lucrarile de renovare au demarat serios inca din vara lui 2016.

CITESTE SI: Te va induiosa pana la lacrimi! Film cu Timisoara din anii ’70! Recunosti locurile? VIDEO 

Fatada Garii de Nord a fost renovata, la fel ca si interiorul garii, chiar daca porumbeii se plimba inca in voie prin incaperea principala.

In interiorul statiei au fost montate patru plasme pe care sunt afisate plecarile si sosirile trenurilor.

Chioscurile au fost inlaturate de langa intrarea mare a garii, unde urmeaza sa fie instalate usi cu senzor.

CITESTE SI: Un adevarat spectacol! Cum va arata in scurta vreme Aeroportul International Timisoara? FOTO! 

Noi am considerat ca nu e normal ca intr-o gara, si mai ales de dimensiunea noastra, a Timisoarei, sa avem intrarea ca un talcioc, cu toate chioscurile de toate culorile, formele si nu are rost sa mai spun cum aratau. Nici intre usi nu mai sunt cele doua societati care isi desfasurau activitati. Noi am organizat o zona comerciala in partea stanga a garii. De acolo calatorii vor putea sa isi cumpere ceva. Mai sunt inca spatii libere care sunt scoase periodic la licitatie pentru inchiriat„, declara nu demult pentru opiniatimisoarei.ro, directorul regionalei CFR Timisoara, Alexandru Simu.

In renovari a intrat si cladirea din stanga Garii Mari, cea care se afla pe bulevardul Republicii, langa depou.

CITESTE SI: Ceremonie de SCHIMBARE de GARDA la Timisoara, ca acum 300 de ani, in Cetate! Uniformele unitatii militare imperiale, aproape gata! Cine le-ar putea imbraca? 

 

Prima cladire a Garii de Nord a fost construita intre anii 1897-1899, iar numele ei initial a fost Josefstadter Bahnhof sau Jozsefvaros Indohaz, in traducere „Gara din Iosefin”, dupa numele cartierului in care se afla.

Dupa Unirea Banatului cu Romania si instaurarea administratiei romanesti la Timisoara, in 1919, gara a fost redenumita in „Gara Domnita Elena”, nume pe care l-a purtat pana la al doilea razboi mondial.

In timpul razboiului ea a fost puternic bombardata de aviatia aliata. Reconstructia nu s-a facut dupa planurile initiale, insa din 1976 a fost modernizata si stilul arhitectural schimbat.

Ultimele lucrari de amenajare a Garii de Nord s-au incheiat in 2014, cand a fost reabilitat holul mare al statiei. Acum insa, principala poarta feroviara din vestul tarii va cunoaste o schimbare uriasa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. pe cat de frumoasa era gara domnita elena pe atat de dizgratioasa este actuala gara de nord cu stilul ei stalinisto-ceausist !
    morala este: sa nu strici niciodata ce este frumos !

    • BA DA PROST EȘTI TIMISOREAN

  2. Gara veche a fost stricata de bombardamentele din 1944. A fost bombardata atat de anglo-americani cat si de nemti. Iar stilul „stalinisto-ceausist” e de fapt brutalismul anilor 70, care se regaseste si in europa de vest sau america. Stil stalinist nu e nici pe departe, arhitectura stalinista are multe elemente neoclasice (la fel ca arhitectura carlista din romania). Iar zgarie-norii lui Stalin din Moscova (cele 7 surori) sunt aproape identici cu zgarie-norii art deco din SUA.

  3. Pierdere de timp si de bani. Gara ar trebui scoasa din oras, la fel si liniile. Daca avem prim ministru de la Timisoara, poate acum ar fi momentul ca un astfel de proiect sa fir pornit, pentru ca nu se poate face fara sprijin de la guvern. Asa cum se nationalizeaza terenul pentru autostrazi la fel sa fie luat ceva teren si facut o gara noua cu linii noi si conexiunile aferente catre oras.

  4. Gara, ar trebui demolata si construita o alta, cu conexiune intre str. Garii si str. Dunarea, o cladire din sticla si otel, cu magazine si foodcourt, cu parcare in sistem park and ride si prin care sa nu mai treaca NICIOADATA un marfar,
    Cam asa vad eu Gara de Nord

  5. Mi se pare mie sau au micsorat intrarea principala pentru calatori cu niste tamplarie PVC? Cred ca se vede bine in fotografii ca intrarea/iesirea din holul principal a fost micsorata. Pompierii ce zic despre aceasta solutie? Au dat aviz? Pe de alta parte nu pot sa nu remarc comentariile lui Timisorean si lui Tibi. Pe cand Tibi are o propunere rationala, moderna si functionala, Timisorean cred ca nu intelege ca Timisoara are peste 300000 de locuitori, iar transportul feroviar este destinat atat lor cat si altor calatori. Daca gara de Nord ar fi scoasa din oras, atunci cu ce dreaq sa vina calatorii in oras? Cu autovehicule, pe arterele rutiere? @Tibi: te-ai intrebat care este fluxul de calatori prin gara de Nord si care este previziunea pentru viitorul apropiat?

    • Daca v-ati uitat atent , usile de la intrare sunt provizorii ( sunt afise pe ele ) , pana la inceperea lucrarilor de refacerea treptelor , usilor si a pardoselii .

    • @Tibi: te-ai intrebat care este fluxul de calatori prin gara de Nord si care este previziunea pentru viitorul apropiat?

      R. Nu stiu cati calatori o sa mai foloseasca trenul cel putin pe rutele unde avem conexiune directa cu avion low cost: Bucuresti, Iasi, Cluj si in vara si la Constanta.
      Totusi, ce pot sa vad, este aglomerarea tuturor trenurilor in Gara de Nord (calatori si marfar). Din punctul meu de vedere, as face o triere a trenurilor folosind celelalte 3 gari: E, V si S si totodata as folosi la maxim Triajul din Ronat.

      As elibera liniile de toate vagoanele deteriorate si irecuperabile si pe urma as putea face un calcul mai exact, de cate linii mai avem nevoie, de investitiile de care mai avem nevoie, de redimensionarea Garii de Nord si de necesitatea conexiunii strazilor Garii si Dunarea, daca mai e necesara conexiunea directa cu gara de Est, etc….

      A, si mai un lucru. Electrificarea tronsonului Lugoj – Timisoara via Buzias.

  6. Boc a ajutat Clujul, Ponta a ajutat Gorjul si Oltenia in general. E timpul ca si Timisoara sa beneficieze de investitii de anvergura, nu carpeli ca pana acum.

    • poti sa tot astepti…

  7. 1. … au fost montate patru plasme pe care sunt afisate plecarile si sosirile trenurilor ….
    Comentariu: In ultimele doua luni am fost de mai multe ori in Gara (calatorind spre UE – vest); si am constata ca:
    – Plasmele cu afisajul functioneaza, dar afisajul nu este (de rgula) corect si „in time”(!);
    – Holul principal este „disgratios”, plin cu anunturi, pe care nu ai cum sa le insusesti; sper ca – inainte de refacere – cei in cauza vor face o vizita la o gara relativ noua la Vest de Timisoara (600 km in sus),
    – Se pare ca in RO problema WC-urilor este una „cronica” si execrabil rezolvata si la GN. Recomand conducerii si angajatilor GN sa foloseasca 3 zile aceste WC-ri si dupa aceea sa-si spuna parerea,
    – Peroanele sunt de pomina; accesul, afiisajul, … sonorizarea, de duba!
    Si lista ar putea continua.
    Ar fi bine ca CFR-ul sa lase o cutie postala deschisa pentru sesizari, opinii, ca cei in cauza sa ia aminte si de experienta altora.

    • Era sa uit! Sper ca s-a renuntat la ideea „usilorde intrare rotative” care vor fi „o moarte in plus”.

  8. Peroanele sunt vomitive, si cu toata spoiala, gara este de o mizerie rar intalnita.
    Singura solutie era reconstruirea, pe principiile unei gari moderne.

  9. renovare nu inseamna modernizare!
    gara din arad a fost modernizata!

    • Afirmatia … gara din Arad a fost modernizata … este o jignire la adresa ideii de „modernizare”. Dau ca exemplu gare de la Budapesta Kelenfold (intrarea in Bp. dinspre Viena) care a terminat „prima parte” a modernizarii.
      Acolo poti vedea diferentele „de sute de km” (mai mult dse 260 km cate este distanta dintre cele doua gari) plus un „terminal” al metroului M4 (nou) – ceva care „se va face si la Timisoara”.

  10. Sigur , ultima data ati trecut prin Gara Timisoara Nord in urma cu vreun an , alfel ati fi observat ca e schimbata in bine ( curatenie , flori pe peroane si in fata garii , banci si cosuri noi , cismele noi , fatada refacuta , wc public si hol in curs de amenajare , sali asteptare cls I si II -a la standarde ) . Dar mizeria o fac tot calatorii ,, educati ,, , iar organele statului care ar trebuii sa ia atitudine stau impasibili .

    • Nu comentez ideea „florilor” (si nici celelalte „maruntisuri”, sesizate insa in detaliu de un alt „calator”) ci spun doar ca „flori se duc si la cimitir de ziua mortilor” (sic!).

  11. Nu stiu de unde plecati dumnevoastra cand calatoriti spre vest(@calator cu CFR-ul),dar in Gara de Nord exista ceva imbunatatiri,sa le spunem modernizari.Daca nu le-ati observat dumneavoastra sau altii ,nu inseamna ca nu exista,ori nu ati fost inainte de 2016 in gara. Nu este extraordinar ,cum este,dar totusi este ceva…

    • Doar o observatie in plus.
      Cu ocazia unor calatorii spre Vest plecand din Gara de Nord am avut doua trairi:
      – trenul de Bucuresti –> Budapesta era anuntat (!!!) ca soseste cu intarziere de 45 minute dar ca pleca spre Bp cu intarziere de 8 sau 10 minute (adica nici nu a sosit dar era deja plecat, eveniment unic in lume)!!!
      – trenul de Bucuresti –> Budapesta era anuntat ca soseste (cu intarzierea de rigoare) pe linia 1-a de unde pleca un tren interregio spre (?) .
      In rest apreciez stradaniile dar … vedeti cum le vindeti; vorba lui XX „noi nu ie prosti”!

  12. Nimeni nu vrea să observe ce idioată denumire, Timișoara Nord; gara este binișor la vest, dar comuniștilor cînd au schimbat numele de ”Domnița Elena” nici nu le-a trecut prin țeastă să folosească ”Vest”, era destul că orașul este atât de spre vest. De altfel de aici li se trage, vezi anul 1989. Din păcate, chiar acum, parcă s-a deplasat Timișoara dincolo de Prut cu un prim-ministru psd-ist de aici (???)…

  13. CFR-ul are nevoie de o schimbare radicala. Trenuri care pentru o distanta de 320/330 km aproximativ, le trebuie 6/7 ore in cazul fericit, cand vremea nu creaza probleme. Cand treci din parcare spre zona peroanelor crezi ca treci prin zona WC-ului. La informatii, nu mai este nimeni sa te informeze de traficul feroviar Existent. Afisajul este o varianta expirata de mult si nimeni nu poate sa apdateze mersul real al trenurilor care vin de la distante mai mari . Am membri din familie care trebuie sa mearga cu trenul. Mizeria este la ea acasa in Gara de Nord. Trenuri cu vagoane care au cate 3 trepte pentru a te putea urca in vagoane . Cel putin macar sunt trenurile ” SAGEATA ” care si astea au cate un vagon si astea cu locuri limitate si cu parfumul specific „WC-ului”. Ce sa facem, astea le avem si cu astea defilam. JENANT . Mi-as dori sa vad si eu schimbarile in bine din CFR .

  14. O gara de toata jena, renovata in 2014 , arata ca dupa bombardament in 2016 , in sala mare a garii , mizerie , curent si un miros puternic de urina, cat despre pasajul subteran nici nu ai curajul sa treci prin el noaptea de frica aurolacilor, de altfel ca tot orasul strazile din zonele centrale (chiar zona zero) STr Paris si nu numai sunt deasemenea pline de gropi , sparte si denivelate, cladirile scorojite , murdare , degeaba facem peretele floral in fata operei daca la 30 de metri de el „cadem in gropi, mizerie la tot pasul , rusine .Cea mai neagra perioada de administrare a orasului ! Rusine Robu !

    • Eu cred ca tu traiesti in alt oras! Pe ici pe colo mai ai cata dreptate, dar totusi…

  15. Renovarea e sub orice critica! Au fost/sunt/vor fi folisite doar materiale ieftine, de proasta calitate care nu au nicio legatura cu renovarea/modernizarea actualei grote pe care unii o numesc Gara de Nord.
    E buna ideea renuntarii la dughenele din fata intrarii dar placile de „gresie” care s-au folosit la pavatul acestui spatiu sunt execrabile!!! In cateva luni vor fi toate sparte. Asa o gresie a folosit bunica mea la sat sa-si modernizeze closetul! De termopanul ordinar folosit nici nu are rost sa mai vorbim! Oare arhitectii care au propus acest plan de renovare au auzit de piatra naturala… nu stiu…marmura, travertin… materiale care sa arate bine si care -si mai important- sa dureze?!?
    Ce povestesc unii pe aici despre deja existenta imbunatatire a aspectului garii nu este decat o spoiala groaznic de ordinara!!! Asa doresc edilii acestei localitati sa arate gara Timisoarei, localitate care se vrea oras Cultural European in 2021…

    Oare persoanele cu raspundere citesc aceste comentarii? Comentariile cetatenilor care i-au votat in speranta ca vor fi in stare sa faca ceva bun in acest oras. Eu cred ca nu orice nenea de la facultate (😉)este in stare sa fie un vizionar…. si mai cred ca nu le pasa! Cainii latra, caravana trece…
    CONCLUZIE: o spoiala ieftina cu pretentii de renovare