Mamaliga romaneasca. Secretele unui preparat servit peste tot in lume

Se serveste fierbinte, cu smantana, branza sau diferite preparate din carne si aproape fiecare roman stie cum sa o faca. Mamaliga, caci despre ea este vorba, nu se gateste insa doar in Romania. Reteta difera de la tara la tara si se prepara si pe alte continente.

Inainte de a fi descoperit porumbul, mamaliga era preparata din hrisca. Si astazi este gatita astfel in unele regiuni din Italia. Se numeste „taragna”.

In Gasconia, mamaliga este cunoscuta drept „la cruchade ” si se pregateste cu lapte si rom. Odata ce prinde forma este taiata felii care mai apoi sunt prajite si date prin zahar.

In 1897, scriitorul irlandez Bram Stoker a mentionat mamaliga in romanul sau Dracula. „[…] Am mancat la mic dejun un fel de terci din malai caruia ii spun ‘mamaliga’ si vanata umpluta cu carne tocata […].”

CITESTE SI: Bestie cu chip de om trimisa dupa gratii la Timisoara. Ce a facut barbatul?

La El Bulli, cunoscutul bucatar Ferran Adria a creat o înghetata numita „mamaliga si zapada de parmezan”.

In Antile, mamaliga se numeste „funchi” sau „cou-cou „. Este servita la tocane sau la peste. Mamaliga cu pesti zburatori prajiti este considerata mancare nationala in Barbados. Mamaliga cu legume este des intalnita in Trinidad Tobago si se numeste „callaloo”. De multe ori tine locul painii si orezului.

Ucrainienii au „mamalyga”, pe care o pregatesc cu branza.

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.