EXCLUSIV! ADEVARUL despre oprirea proiectului pentru Autostrada Timisoara – Belgrad! Cine a decis, de fapt, sa renunte la soseaua de mare viteza?

TIMISOARA. In timp ce guvernantii din Romania si Serbia arunca pisica peste gard unii la ceilalti, adevarul despre renuntarea la proiectul privind construirea unei autostrazi intre Timisoara si Pancevo (Serbia), care ar lega orasul nostru de Belgrad pe o sosea de mare viteza, este undeva la mijloc.

CITESTE SI: ADIO autostrada de la Timisoara pana la Belgrad! S-a renuntat la construirea soselei de mare viteza  

CITESTE SI: Serbia anunta ca nu are nicio vina pentru renuntarea la Autostrada Timisoara – Belgrad! Reactia Ministerului Transporturilor din tara vecina 

Iata cum stau, de fapt, lucrurile: Decizia a fost luata undeva la mijlocul lunii trecute si nu de catre guvernul sarb ori de catre cel roman, ci de amandoua guverne, impreuna. Cel putin acest lucru reiese dintr-un raspuns la o solicitare a site-ului opiniatimisoarei.ro, la Biroul Regional de Cooperare Transfrontaliera Romania – Serbia, de la Timisoara.

Practic, exista un Comitet Comun de Monitorizare (CCM) al Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia, constituit din reprezentanti de la nivel regional si central, precum si din reprezentanti ai societatii civile din cele doua tari participante: Romania si Serbia. Acest Comitet s-a intrunit la mijlocul lunii aprilie si a decis care sunt proiectele majore care vor fi sustinute. Au fost trei proiecte importante pe marginea carora s-a discutat:

– Planificarea si proiectarea unui drum nou, de mare viteza, intre Timisoara si Pancevo (Serbia)
– Reabilitarea infrastructurii de navigare a Canalului Bega
– Initiativa comuna impotriva cancerului in regiunea transfrontaliera Romania-Serbia: imbunatatirea diagnosticului si tratamentului tumorilor maligne

In urma discutiilor in cadrul acestui Comitet de Monitorizare s-a luat decizia, prin vot, de sustinere, deocamdata, a ultimelor doua proiecte, fara niciun fel de explicatii suplimentare.

In deciziile CCM, procedural, nu se face o expunere de motive privind finantarea unui proiect. Deciziile Comitetului Comun de Monitorizare se iau, ca regula generala, prin consens, cand aceasta nu este posibila prin majoritate simpla. In cazul acestui proiect, decizia a fost luata prin vot„, se arata in raspunsul BRCT oferit opiniatimisoarei.ro.

Practic, atat reprezentantii Ministerului roman al Transporturlor, cat si cei ai Ministerului omolog sarb au luat impreuna decizia de renuntare, cel putin deocamdata, la acest proiect.

Cu alte cuvinte, momentan s-a renuntat la acest proiect, insa, in cazul in care oficialii celor doua tari se razgandesc, proiectul de construire al unei autostrazi intre Timisoara si Pancevo, atat de visat mai ales de timiseni, poate fi reluat exact din punctul in care a fost abandonat.

Care sunt urmarile acestei decizii? Iata raspunsul Biroul Regional de Cooperare Transfrontaliera Romania – Serbia:

Din punct de vedere al Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Serbia nu sunt consecinte financiare negative legate de implementarea Programului. Toate proiectele propuse spre finantare si selectate de catre CCM, atat cele strategice, cat si cele din primul apel pentru proiecte, sunt in faza de contractare sau faza de implementare, unele avand contractul de finantare semnat„, se arata in raspuns.

Prezent recent la Timisoara, premierul Sorin Grindeanu a anuntat ca Guvernul Serbiei a decis sa renunte la proiectul de construire al unei autostrazi care sa lege Timisoara de Pancevo, iar ieri acest lucru a fost intarit si de ministrul Transporturilor Razvan Cuc. Reactia Ministerului sarb al Transporturilor nu a intarziat sa apara si a fost una ferma: romanii au renuntat la proiect, si nu sarbii care in continuare isi doresc o autostrada.

CITESTE SI: Serbia anunta ca nu are nicio vina pentru renuntarea la Autostrada Timisoara – Belgrad! Reactia Ministerului Transporturilor din tara vecina 

FOTO: Arhiva

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Măi copii de unde ați cumpărat voi substanta asta de albire a infractorilor ?

  2. Așadar, s-au înțeles asupra ideii de a nu face nimic, iar acum ceea ce vedem sunt doar minciunile oficiale. Toți niște tromboniști. „Mother should I trust the government?” se întreba Roger Waters, la un moment dat, în The Wall. Nu!