Ion Iliescu, Petre Roman si Miron Cozma, trimisi in judecata in Dosarul Mineriadei. Ce acuzatii li se aduc

Procurorii spera sa faca lumina in cazul evenimentelor tragice din 1990.

CITESTE SI: Porunca data prin SMS sefului Politiei Locale Timisoara pentru o campanie in forta! Ce ii cere Nicolae Robu lui Dorel Cojan? 

Fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman si fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, au fost trimisi in judecata pentru infractiuni contra umanitatii, marti, de procurorii Parchetului instantei supreme in dosarul mineriadei din 1990.

Tot in acest dosar mai sunt trimisi in judecata si fostul lider al minerilor Miron Cozma, fostul director SRI Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu – pe atunci vicepremier, dar si Adrian Sarbu – pe atunci sef de cabinet si consilier al premierului Roman.

Amintim ca dosarul Mineriadei din perioada 13-15 iunie 1990 a fost inchis si deschis de mai multe ori, iar Romania a fost condamnata la CEDO, in septembrie 2014.

Pe 9 martie 2015, instanta suprema a confirmat decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmaririi penale in dosarul Mineriadei.

Apoi, pe 23 decembrie 2016, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat ca Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu si Gelu Voican Voiculescu, printre altii, au fost inculpati oficial pentru infractiuni impotriva umanitatii.
Toti sunt acuzati ca, in perioada 11 – 15 iunie 1990, au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii si a populatiei din Bucuresti.

In acest atac, acuzatii au implicat participarea fortelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si a unui numar de peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

Potrivit procurorilor, acest atac a avut urmatoarele consecinte:

1. uciderea prin impuscare a 4 persoane si ranirea prin impuscare a 3 persoane;

2. vatamarea integritatii fizice sau psihice a unui numar total de 1.269 de persoane;

3. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui numar total de 1.242 de persoane.

Dosarul va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.