Arheologii au terminat cercetarea pe santierul de la Popa Sapca din Timisoara! Ce au gasit?

TIMISOARA. Arheologii din Timisoara si-au incheiat cercetarea pe santierul de la Popa Sapca, astfel ca lucrarea poate sa continue, fara ca santierul sa fie blocat. Oricum, lucrarile arheologice s-au desfasurat in paralel cu cele de infrastructura.

CITESTE SI: Calatorii vor fi luati din Gara de Nord si dusi cu autobuzul in Gara de Est, la Timisoara, ca sa ia trenul. Ce se intampla? 

Arheologul Dorel Micle a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca in cadrul santierului de la Popa Sapca au fost gasite fragmente dintr-o locuinta din perioada otomana si din fortificatia austriaca.

S-a finalizat lucrarea de la Popa Sapca. Au fost gasite fragmente marunte din fortificatia austriaca, dar foarte distruse, cel mai probabil in perioada comunista cand s-a facut soseaua. Dinspre Punctele Cardinale s-a putut face o sapatura mai adanca si acolo au fost gasite complexe arheologice din perioada oromana. Este vorba despre resturi dintr-o locuinta si gropi menajere„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Dorel Micle.

CITESTE SI: Sa mutam traficul sub pamant, la Timisoara! Vom avea o salba de pasaje subterane? Unde vor fi construite? 

Arheologul a mai spus ca in zona pasajului nu s-a gasit nimic valoros, chiar daca cercetatorii se asteptau ca acolo sa descopere obiecte din vechime.

La pasajul Popa Sapca nu e nimic, e posibil sa se fi facut amenajari masive pentru calea ferata si spun asta pentru ca am gasit lut galben la suprafata„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Dorel Micle.

Arheologii si-au adunat deja uneltele de pe santier, lasand muncitorii sa modernizeze zona. Acestia din urma mai au de facut:

– retelele de utilitati,
– constructia zidurilor delimitatoare ale carosabilului,
– largirea la 4 benzi a carosabilului,
– amenajarea trotuarelor si pistelor de bicicleta,
– plantarea de copaci pe toata lungimea, pe ambele parti,
– amenajarea fasiilor de spatiu verde

Primarul Nicolae Robu a declarat ca a primit asigurari de la firma care executa lucrarile ca se va munci 24 de ore din 24 si ca sunt toate premisele ca inainte de venirea iernii sa se poata circula pe sub pasajul de cale ferata de la Popa Sapca.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Adica s-au gasit niste bucati de caramida si ceva gunoi, iar arheologul Micle stie el ca sunt din perioada „oromana” (presupun ca e otomana, dar cum t e langa r pe tastatura, intelegem). Nu tot Micle ne spunea ca s-au gasit resturi de case din chirpici din epoca bronzului la Parcul Central la 40 cm adancime? Asta chiar e tare! Deci s-a gasit niste pamant intarit cu ceva paie si balegar, la doar 40 cm (adica in stratul vegetal care probabil a fost chiar adus acolo pentru parc), iar Micle a datat rapid, in 2-3 ore, acel pamant ca fiind din „epoca bronzului”. Are rost sa mai comentam ceva despre „cercetarile arheologice”?