Bunatatile din inima banateanului. E vremea gombotilor

TIMISOARA. Iti lasa gura apa numai cand te gandesti la galustele cu prune din vremea copilariei sau gomboti, asa cum sunt ele numite pe aproape intreg cuprinsul Banatului.

CITESTE SI: Zupa aurie si aburinda in care se scalda taitei subtirei, papricas mustind de cartofi galbiori si bucatele de carne frageda, varza calita intesata de carnati virgonti si gustosi, pogacele calde cu crame crocante, beigli din care se revarsa macul inecat in lapte, scovergi unse cu gemuri fel de fel. Ce mai, nu-i asa ca-ti vine sa te lingi pe degete, iar gandurile iti zboara la vremurile copilariei, cand mirosuri imbietoare se ridicau din cuina bunicii din Banat? 

Gombotii se numara printre bucatele traditionale in aceasta parte de tara, iar reteta a fost transmisa cu sfintenie din generatie in generatie.

Acum prunele sunt coapte si e vremea desertului dulce-acrisor din salba de bunatati ce se serveau la curtile imperiale austriece.

Iata mai jos cea mai usoara reteta de gomboti (galuste cu prune) din Banat!

gomboti

INGREDIENTE: faina (cel mult 1 kg), cartofi fierti si zdrobiti (cam 600 g), un ou crud, zahar, 1 varf cutit de sare, prune, pesmet.

MOD DE PREPARARE: Din faina, cartofi, ou, zahar si sare se face un aluat din care se iau bucati in care se invelesc prunele (din care s-a scos in prealabil samburele). Apoi, gombotii (galustele) rezultati se pun in apa care fierbe, se lasa la fiert pana se ridica la suprafata, se scot si se dau prin pesmet calit putin in ulei. Se presara cu zahar pudra. Unele gospodine pun si un praf de scortisoara, pentru aroma.

Pofta buna!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.