‘Timisoara e ca Munchenul pentru Germania!’ Povestea fabuloasa a timisoreanului, plecat din tara doar cu ghetele de fotbal intr-o geanta, care investeste azi 30 de milioane de euro intr-un proiect imobiliar inovativ

TIMISOARA. A tras in piept aerul tare al libertatii si a pornit spre aventura vietii sale imediat dupa 1989. Avea in geanta doar ghetele de fotbal, sportul pe care il slujise cu credinta la Poli Timisoara, si a decis sa bata la portile occidentului. Fara sa stie o boaba de germana, a plecat in Austria, a lucrat ca translator, a muncit in constructii, si-a deschis apoi propriile firme, iar de aici inainte a urmat calea antreprenoriatului care i-a adus succesul.

Vorbim despre Virgil Tornoreanu, omul de afaceri care in 2005 a decis sa faca un nou pariu cu businessul, de asta data acasa, la Timisoara. Pune pret pe munca, loialitate si tineri creativi, iar aceasta s-a dovedit reteta castigatoare.

De ani buni ‘micsoreaza’ distanta intre Viena si Timisoara, face naveta intre Austria si Romania la mansa propriului avion si conduce cu succes afaceri de zeci de milioane de euro. Ultimul proiect e pe piata de birouri din Timisoara, unde ridica Vox Technology Park, un parc imobiliar de 30 de milioane de euro, in Calea Torontalului.

Povestea omului de afaceri Virgil Tornoreanu este una care demonstreaza inca o data ca viata bate filmul.

Sunt timisorean get-beget, nascut, crescut si cu sufletul aici. Am iubit Timisoara de cand ma stiu, am jucat fotbal la Poli, pana in 1990 cand am plecat in Austria. Am avut ghetele de fotbal in geanta, un tricou si un trening. Asa am plecat imediat dupa Revolutie„, spune Virgil Tornoreanu pe care Decembrie ’89 l-a prins pe cand facea armata.

Dragostea pentru fotbal a purtat-o in suflet si dupa plecarea in Austria, iar intors acasa, a continuat sa mearga pe stadion, dar de data aceasta, in calitate de spectator si sponsor principal al echipei timisorene.

Ajuns in Austria, la inceputul anilor 90, la o varsta frageda, Tornoreanu a inteles ca se poate bizui doar pe puterile lui, a muncit din greu, a invatat germana si, la un moment dat, a ajuns chiar translator pentru autoritati.

In paralel, timisoreanul a invatat carte. A studiat economia in Germania, a lucrat in constructii in Austria si avea o pasiune pentru IT, asa ca, in momentul in care s-a nascut ideea unei afaceri, toate acestea s-au impletit de minune. Rand pe rand, a deschis si consolidat business-uri in Austria si, mai apoi, in Romania.

Am fost pasionat de IT si am avut propria companie de constructii. In firma de constructii din Austria am facut niste softuri de optimizare a productiei, special pentru mine, si la vremea respectiva mi-am dat seama ca de fapt exista o nisa in care s-ar putea dezvolta programe de genul acesta. Asa ca am deschis si o companie de software, in care, la inceput, eu eram si programatorul. Cand m-am intors in Romania, se intampla undeva la sfarsitul lui 2005, aparuse iPhone, sistemul de operare Android si mi-am dat seama ca aceasta parte se va dezvolta cu mare viteza. Asa am ales sa infiintez Vox Filemaker Solutions. Mi-am zis, ok, de ce sa nu oferim un spatiu de lucru vestic, sa spun asa, celor din Timisoara?„, a adaugat Tornoreanu.

N-a fost deloc simplu, a facut fata crizei din 2008, iar afacerile in constructii si IT puse pe picioare la Timisoara de Virgil Tornoreanu au mers inainte. Acesta crede cu tarie in potentialul angajatilor, in recompensarea calitatii si in aceea ca nu trebuie sa existe diferenta intre un salariat din Timisoara si unul din Austria.

La Timisoara, in 2005 am inceput cu constructiile. A mers destul de bine in primii ani, pana a venit criza, in 2008. Atunci divizia de soft era pasiune, insa vazand cum se dezvolta telefonia mobila, tocmai aceasta avea sa genereze cele mai bune venituri. In perioada de criza m-am focusat foarte mult pe copilul orfan, care devenise copilul favorit. Am ajuns o companie foarte-foarte buna, iar majoritatea contractelor, peste 90%, vin din vest, SUA, Marea Britanie, Olanda, samd. Am ajuns sa oferim salarii oamenilor din companie care sunt peste cele din Austria. Oamenii castiga bine si merita sa castige„, a afirmat apasat Tornoreanu.

Omul de afaceri are totusi un of. Crede ca scoala superioara tehnica din Timisoara trebuie sa se aplece mai mult asupra calitatii invatamantului, sa scoata de pe bancile facultatilor tineri si mai bine pregatiti, mai responsabili, mai loiali.

Am avut angajati si am angajati despre care nu ma intereseaza daca au diploma. Ma intereseaza sa fie interesati si dedicati. Si intr-o echipa nu am nevoie de doar de Hagi, ca sa revin la fotbal. Am nevoie si de Dorinel Munteanu si de Rotariu, de oamenii care muncesc sustinut, cu daruire, nu numai de genii„, a spus zambind Tornoreanu.

Intrebat cum reuseste sa se imparta intre Timisoara si Austria de atatia ani, Virgil Tornoreanu a oferit un raspuns surpriza: e pilotul propriului avion cu care face naveta.

Zbor, zbor foarte mult, chiar, cu avioane usoare. Pasiunea aceasta a plecat de la nevoia de a avea un mijloc de transport de la casa din Austria la Timisoara si invers, avand partea de business dezvoltata aici si locuind in Austria. Dupa kilometri multi facuti pe autostrada, inclusiv noaptea, oboseala isi spunea cuvantul. Atunci mi-am luat licenta de zbor. Si imi place la nebunie. A devenit o pasiune foarte, foarte mare si acum am ajuns sa fiu mai mult sau mai putin dependent. Daca o zi sau doua nu zbor, deja imi lipseste ceva„, explica omul de afaceri.

Intrebat cum se vede Timisoara de acolo de sus, Virgil Tornoreanu raspunde scurt: ‘Mica‘.

E mica Timisoara, dar creste vazand cu ochii prin ceea ce ofera, prin ceea ce produce, prin oamenii ei. Virgil Tornoreanu o asemuieste cu Munchenul, inima industriei germane din landul Bavaria, emblematic pentru nemti si pentru intreaga lume.

Timisoara este ceea ce este Munchen pentru Germania. Acelasi lucru se intampla in Timisoara, noi suntem Munchenul Romaniei si, de fapt, asta este tot ceea ce atragem, atragem studenti, atragem forta de munca si de aici vine si necesitatea de a oferi celor care vin inspre Timisoara un loc de munca corespunzator, locuinte corespunzatoare si asa mai departe. Inca vine multa lume si ramane in Timisoara. Trebuie sa ne uitam numai la cei care termina facultatea, cati se intorc. Orasul creste. Fata de acum 11-12 ani, cand m-am intors eu in Romania, fata de astazi, este o diferenta foarte-foarte mare. Diferenta nu este numai atat in aspectul ei optic, cat si schimbarea oamenilor. Exista o mentalitate schimbata in servicii, lumea este mult mai amabila, mult mai prietenoasa„, sustine Virgil Tornoreanu.

Si tocmai aceasta dezvoltare spectaculoasa a Timisoarei, devenita motorul vestului Romaniei, e cea care pune in miscare oamenii creativi, iar tinerilor trebuie sa li se dea aripi, crede omul de afaceri. In cel mai nou proiect al sau, Vox Technology Park, are o surpriza pentru ei.

Vom avea un inovation center al nostru, vom face un start-up adevarat, unde periodic sa vina tineri si sa isi prezinte ideile, tinerii pasionati de IT, de ceea ce fac, dar nu stiu celelalte lucruri pe care trebuie sa le faca, incepand de la cum sa aduca in productie un prototip, sa il aduca la nivel de masa, cum sa il scaleze, cum sa faca marketing pentru el si cum sa il promoveze ca sa il vanda. Aici vrem sa ii sustinem pe acei tineri si unde consideram ca e nevoie, ca ideile sunt ok, ii vom ajuta, vom investi in ei. Pe langa asta, am gandit sa le dam si o recompensa: cel mai bun StartUp va beneficia de birouri gratuite pentru o perioada de 2 ani de zile. Sustin tinerii si pentru ca le stiu problemele, am un fiu de 27 de ani, ii cunosc, vad cum se descurca, ce fac. Trebuie incurajati si sustinuti. Cine o sa ne plateasca pensiile noua sau altora, daca nu ei?„, explica antreprenorul.

Toate acestea il determina pe Virgil Tornoreanu sa mearga mai departe. Pentru timisoreni a facut mai multe proiecte imobiliare si va continua sa faca, intrucat toti cei care vor dezvolta orasul au nevoie de locuinte si birouri.

O constructie minunata pe care am finalizat-o in Timisoara este Rivendelle, de care sunt mandru. Am mers cu o delegatie din Austria si am vizitat santierul si austriecii au spus ca o astfel de constructie poate fi pusa oriunde in Austria. Este deosebit totul, de la spatii verzi, parcuri, la fatada, la calitatea lucrarii, la marimea apartamentelor. Clientii ne scriu ca sunt multumiti si locuiesc in cel mai frumos complex din Timisoara si ca nu regreta decizia„, a spus Virgil Tornoreanu care nu a vrut sa dezvaluie deocamdata mai mult de atat.

Omul de afaceri priveste in viitor cu incredere. Timisoara e alt aluat si asa va ramane.

Cand ma uit la multiculturalitatea care exista in Timisoara si imi amintesc de cand eram copil ca erau maghiari, nemti, sarbi, romani si cat de bine ne-am inteles si ne intelegem, cand ma uit ca Timisoara este si un oras sigur, pentru ca nu mi-e frica sa ma duc acasa la 3 noaptea, stiu ca Timisoara are un potential mare. Sunt mandru ca sunt timisorean, nici nu mi-as dori sa fiu altceva sau altundeva in Romania. Imi place zona, imi plac oamenii de aici, putin zgarciti. Tata e din Bihor, mama e din Republica Moldova, eu m-am nascut in Timisoara. Sunt timisorean, sunt mandru si iubesc acest oras„, a incheiat Virgil Tornoreanu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Un …bihorean va admira sincer pentru ceea ce ati realizat prin tenacitate,ambitie,hotarare si lupta cu inertia si sistemul!Sa va dea Dumnezeu sanate si putere pentru a continua!!!

  2. Impresionant. Felicitari!

  3. Felicitări, domnule Tornoreanu! Și datorită dumneavoastră se întâmplă și lucruri bune pe-aici.

  4. Fiind un fost bancher am avut ocazia sa-l cunosc pe tatal dvs. si pe d-l Castruc. Stiam despre pasiunea dvs. pt. fotbal. Pe atunci(anterior 1989) erati un jucator de talent, parca fundas la Poli Tms. acum vad ca sunteti un om de afaceri de succes. Ma bucura reusita dvs.de acum, succes pe mai departe.N.B.

  5. Felicitari se cuvin si ziaristului care a reusit sa gaseasca un asemenea subiect Foarte Interesant!Ca unul care am slujit zeci de ani aceasta breasla, nu pot decat sa reiterez felicitarile pentru acest confrate!El si altii demonstreaza ca jurnalismul adevarat INCA nu a murit!,desi este in…aagonie!

  6. Felicitari ptr ce ai realizat si ptr. gindirea pozitiva fata de orasul nostru Timisoara!

  7. Am avut mereu admirație pentru acest om, ne- am cunoscut in Austria,
    a apărut in ziar cu politicieni din Austria, (am pastrat ziarul 🙂 ) eram foarte mandru ca este roman,
    si ca reusitele lui, umbreste
    umpic părerea proastă a Austriecilor despre romani.
    Felicitări Gilly !
    Cu admirație, un vechi prieten!

  8. Felicitari! Cred ca am fost colegi de echipa! Mi ar place sa te revad!

  9. Felicitări! Si eu si soția suntem bihoreni (beiuseni) stabiliți de 33 ani in Timișoara, iar fetele sunt timișorence get-beget (:))) si toți iubim acest oraș, considetandu-l MUNCHEN-ul României. Apreciem tot ce faceți pentru Timișoara si cetățenii ei si din toate zonele tarii si va dorim succes in continuare! Multa sănătate so bucurii întregii familii!

  10. Felicitari domnule Tornoreanu pentru ceea ce ati realizat sau urmaza sa realizati pentru Timisoara! Tot binele din lume si la mai mare pe viitor!

  11. In 1990 am ajuns la Munchen, intr-o duminica linistita si mi-am zis „orasul asta arata ca Timisoara peste 50 de ani”. Cred ca am avut dreptate, poate ca ne ajung 40 de ani. Doar ca Munchen-ul n-a stat nici el pe loc, a mers inainte. Hai si noi dupa el!