Operatiunea care se face o data pe an, de peste o jumtate de veac, pentru siguranta oamenilor din Banat. Anuntul facut la Timisoara

TIMISOARA. An de an, de mai bine de o jumatate de secol, se organizeaza o operatiune de amploare in Banat si dincolo de frontiera cu Serbia.

CITESTE SI: Momentul tragediei. Imagini cu poarta ucigasa de la intrarea in Timisoara cand se prabuseste peste un tanar 

Este vorba de o inspectie mixta care verifica starea in care se afla digurile, albiile raurilor ce strabat Banatul istoric pentru a preintampina posibilele indundatii ori gheturi.

Administratia Bazinala de Apa Banat a anuntat ca in perioada 18–21 septembrie au fost controlate obiectivele hidrotehnice si cursurile de apa din Serbia, conform Regulamentului comun de aparare impotriva inundatiilor si gheturilor pe cursurile de apa, a obiectivelor hidrotehnice care formeaza sau sunt intretaiate de frontiera de stat romano-sarba. Delegatia romana a intrunit experti din cadrul Ministerului Apelor si Padurilor, din cadrul Administratiei Nationale „Apele Romane”, din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Banat si din cele doua Sisteme de Gospodarire a Apelor Timis si Caras-Severin.

Verificarea s-a efectuat pe urmatoarele cursuri de apa: Moravita (de la podul din localitatea Vatin pana la varsarea in canalul Dunare-Tisa-Dunare), Barzava (in zona statiei hidrometrice Markovicevo, in zona podului din vecinatatea localitatii Konak), Timis (dig mal stang in zona localitatii surian), Bega Veche (dig mal drept in zona podului din apropierea localitatii Banatski Dvor) si Aranca (in zona podului Devet Girla).

CITESTE SI: Vor arde becurile pe strazi in plina zi la Timisoara. Totul are o logica. O anunta primarul Nicolae Robu 

Scopul verificarilor a fost urmarirea exploatarii si intretinerii lucrarilor aflate in zona comuna de interes si starea cursurilor de apa.

Digurile tuturor cursurilor de apa verificate sunt in stare buna si bine intretinute; pe anumite tronsoane din zona verificata de pe raul Timis au fost efectuate lucrari de curatire a vegetatiei, astfel incat culoarul, pe sectorul de frontiera – Boka, definit prin art. 54 al Regulamentului comun sa fie lipsit de vegetatie, pentru a asigura curgerea libera a apelor din albia majora. Pe cursul de apa Moravita, atat pe tronsonul verificat, cat si in aval de acesta, au fost efectuate lucrari de intretinere si inca se desfasoara lucrari de decolmatare, recalibrari de albie si completari de terasamente pe coronament. Partea sarba va finaliza lucrarile de decolmatare pe cca. 4 km, urmand ca anii urmatori sa se continue pana la frontiera de stat. in ceea ce priveste cursul de apa Bega Veche, sunt necesare lucrari de intreținere a albiei minore si decolmatare, motiv pentru care s-a agreat discutarea posibilitații promovarii unui proiect transfrontalier de amenajare a sectorului de interes comun “, a declarat Titu Bojin, directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat.

Partea sarba informeaza ca toate lucrarile de curatire a albiei vor fi finalizate pana la sfarsitul anului.
Pentru o mai buna organizare a acțiunilor de verificare a obiectivelor de aparare impotriva inundatiilor si gheturilor, in conformitate cu Regulamentul comun de aparare, s-a convenit ca acestea sa aiba loc anual, alternativ, in a treia saptamana a lunii septembrie, respectiv a doua saptamana a lunii octombrie.

Va reamintim ca, in baza „ Regulamentului comun de aparare impotriva inundatiilor si gheturilor pe cursurile de apa a obiectivelor hidrotehnice care formeaza sau sunt intretaiate de frontiera de stat romano-sarba”, intrat in vigoare in 1955, anual se fac verificari comune la lucrarile de aparare impotriva inundatiilor. Documentul vorbeste despre colaborarea bilaterala in domeniul gospodaririi apelor si stabileste sarcinile si obligatiile partilor in domenii precum: apararea impotriva inundatiilor, urmarirea calitatii apelor de frontiera, schimbul de informatii meteorologice, hidrologice si avertizari cu privire la fenomenele periculoase si poluari accidentale, aprecierea tehnica a proiectelor pentru realizarea lucrarior comune sau de interes comun, precum si urmarirea functionalitatii lucrarilor hidrotehnice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.