Rectori din toata tara cer, la Timisoara, bani mai multi pentru Invatamant in 2018. Ce au pus la cale

TIMISOARA. Intruniti la Timisoara in acest sfarsit de saptamana, reprezentatii universitatilor Consortiului „Universitaria”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara si Academia de Studii Economice din Bucuresti, si-au reafirmat disponibilitatea de a se implica in identificarea solutiilor pentru continuarea dezvoltarii invatamantului superior din Romania.

CITESTE SI: Ar putea deveni un al doilea centru al orasului. Un loc in care s-a scris istorie la Timisoara, scos la vanzare pentru 24 de milioane de euro 

A fost adusa in discutie finantarea universitatilor, cerandu-se explicit cresterea finantarii institutionale pentru anul 2018 cu sumele necesare acoperirii majorarilor salariale prevazute in Legea 153/2017, inclusiv a diferentelor rezultate in urma introducerii indemnizatiei pentru detinerea titlului stiintific de doctor, precum si alocarea de fonduri din bugetul MEN pentru plata sumelor datorate salariatilor in baza sentintelor judecatoresti si a legii nr. 85/2016. De asemenea, s-a solicitat o recalculare a alocarilor pe student echivalent unitar astfel incat sa reflecte cresterile salariale din ultima perioada.

In plus, reprezentantii Consortiului sustin distribuirea a 1% din finantarea de baza a universitatilor pentru cercetarea universitara, pe criterii competitive. Avand in vedere contributia universitatilor membre ale Consortiului la productia stiintifica a Romaniei, acestia solicita implicarea reprezentantilor Consortiului in elaborarea metodologiei de finantare.

De asemenea, conducerile celor cinci universitati considera ca orice discutie referitoare la o noua lege a educatiei nu poate fi legitima fara implicarea reprezentantilor universitatilor membre ale Consortiului – universitatile romanesti clasate pe primele pozitii in ierarhizarile internationale. Acestea isi manifesta interesul si angajamentul pentru participarea la elaborarea legii educatiei, de la stadiu de idee pana la detalii legate de normele metodologice de aplicare.

Reprezentantii Consortiului se declara ingrijorati de ce se intampla cu finantarea competitiva a cercetarii in Romania. Acestia constata unele incidente nefericite in derularea ultimelor competitii: criterii de evaluare interpretabile, renuntarea la evaluatorii internationali, precum si alte insuficiente procedurale. Mai mult decat atat, universitatile membre ale Consortiului solicita publicarea datelor in baza carora Consiliului National pentru Finantarea invatamantului Superior propune finantarea suplimentara si cea de baza, pentru a elimina orice supozitie de manipulare sau falsa raportare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.