Postul Craciunului, al doilea ca importanta, dupa postul Pastilor, incepe in 15 noiembrie si se sfarseste in ajunul Nasterii Domnului, in 24 decembrie. Este o perioada de 40 de zile in care crestinii ar trebui sa respecte o serie de traditii.
CITESTE SI: Premiera la Timisoara. ‘Padure’ de brazi de Craciun cu totul speciali, in centrul orasului
Potrivit randuielii, in perioada postului, oamenii trebuie sa se curete atat la trup, cat si la suflet. Cei care postesc nu au voie sa manance carne si lactate, ci doar produse vegetale, iar in zilele cu dezlegare, credinciosii pot manca peste.
Incepand cu 20 decembrie incepe cu adevarat sa miroase a Craciun. Potrivit traditiei, este ziua de Ignat, atunci cand in toate gospodariile oamenii taie porcii, iar mireasma de afumatura poate fi adulmecat pe toate drumurile.
Tot din luna decembrie, mai ales copiii se pregatesc pentru colindat. Cu totii repeta colinde, pentru ca in ajunul Craciunului sa poata vesti Nasterea lui Isus.
Postul Craciunului, numit si Postul Sfantului Martin ori Postul Ignatului, sau Advent, e o perioada precedenta Craciunului si este de asprime mijlocie, fiind considerat un post al bucuriei. De aceea, pe langa abtinerea de la mancarurile „de dulce” si alte renuntari, Biserica propune un program liturgic in care un loc special il ocupa colindele traditionale.
CITESTE SI: Trenulet la Targul de Craciun de la Timisoara. A fost bataie pe casute. Ce surprize vom mai avea
Iar in ziua de Lasata secului, gospodarii de la sate mananca sarmale si carne fripta, beau tuica si vin nou. Gospodinele trebuie sa tina cont de mai multe superstitii: resturile de la masa de Lasata secului se arunca doar spre rasarit, altfel pasarile se vor razbuna si vor ciuguli toata recolta de boabe. Iar oalele se asaza cu gura-n jos pentru ca gospodaria sa fie ferita de pagube.