TIMISOARA. Dupa ani si ani in care amenajarea si intretinerea spatiilor verzi din Timisoara au inghitit bani cu nemiluita, fara sa existe o evidenta clara a terenurilor cu vegetatie din oras, in sfarsit avem un Registru al spatiilor verzi. Deocamdata, in el au fost trecute doar o parte dintre parcurile din oras si urmeaza sa fie completat in lunile care urmeaza.
CITESTE SI: Prima lista neagra a impozitelor majorate cu pana la 500%, aprobata la Timisoara in Consiliul Local
O asemenea evidenta electronica ar putea economisi bani la bugetul local.
Potrivit legii 24 din 2007, ignorata ani la randul de Primaria Timisoara, „autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa tina evidenta spatiilor verzi de pe teritoriul unitatilor administrative, prin constituirea registrelor locale ale spatiilor verzi, pe care le actualizeaza ori de cate ori intervin modificari. Evidenta spatiilor verzi are drept scop organizarea folosirii rationale a acestora, a regenerarii şi protectiei lor eficiente, cu exercitarea controlului sistematic al schimbarilor calitative si cantitative, precum si asigurarea informatiilor despre spatiile verzi. Registrul local al spatiilor verzi este un sistem informational care cuprinde datele tehnice ale tuturor spatiilor verzi conform indicilor de calitate si cantitate. Registrele locale ale spatiilor verzi vor fi facute publice si vor putea fi consultate la sediile autoritatilor administratiei publice locale„.
Dupa principiul ‘mai bine mai tarziu decat niciodata’, in prima etapa, in Registrul Spatiilor Verzi de la Timisoara au fost inscrise 19 obiective, dintre care 13 parcuri si 6 scuaruri din oras.
In registru figureaza fiecare parc in parte cu suprafata pe care o are si cu toate soiurile de plante existente. De asemenea, in acest registru este trecut fiecare copac in parte, cu inaltimea pe care o are, diametrul si starea in care se afla. In documentatie sunt prezentate si schite separate ale fiecarui segment din parc.
„Registrul local al spatiilor verzi din intravilanul localitatilor va determina o buna gestionare a potentialului spatiilor verzi cu implicatii asupra sigurantei si calitatii vietii, asigurand crearea unui sistem de monitorizare a spatiilor verzi si a terenurilor degradate ce pot fi recuperate ca spatii verzi, in vederea asigurarii calitatii factorilor de mediu si starii de sanatate a populatiei„, se arata in proiectul de hotarare ajuns pe masa consilierilor locali care l-au aprobat in ultima sedinta in plen, marti.
Parcurile care fac parte din acest registru sunt: Parcul Muzeului, Parc Alpinet, Parc Botanic, Parc Campus Universitar, Parc Central (Scudier), Parc Centru Civic (Cetate), Parcul Copiilor, Parc Ilsa, Parcul Rozelor, Parcul Stadion, Parcul Tineretului, Parcul Universitatii, Parcul Vasile Parvan.
Unele dintre parcuri au fost modernizate, iar pentru altele, cum este cazul Parcului Civic, s-au facut doar planuri de modernizare. Parcul Central si Parcul Alpinet sunt in santier si ar putea fi redeschise in primavara anului viitor. In cazul ultimului, jumatate dintre lucrari au fost deja facute.
„La Alpinet s-au executat lucrari de cam 55%. S-a introdus sistemul de irigat, s-au montat borduri la alei, s-au facut lucrari de reconditionare a pergolelor, de zidire, de desfundare a terenului. S-au facut preparativele pentru gazonare„, a declarat primarul Nicolae Robu.
Pe langa parcuri, in registru au fost mai fost introduse si sase scuaruri: Scuar Bastion, Scuar Bihor, Scuar Doina, Scuarul Operei, Scuarul Piata Crucii, Piata Plevnei. Si in cazul acestor scuaruri detaliile sunt la fel de importante ca si in cazul parcurilor.
Registrul spatiilor verzi urmeaza sa fie completat si cu alte scuaruri, parcuri si aliniamente care nu au fost trecute in aceasta prima parte.
Pareri
Sa intretina parcurile cei care I-au banii de la stat si stau acasa……adica cazurile sociale care sunt buni de lucru …LA MUNCA CU EI DOMNULE PRIMAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Da, asa ar trebui. Cei care iau si S-tau.
Lae, ceva birturi prin parcuri mai facem?