Spectacol in fiecare zi. Ceremonie de schimbare de garda, la Timisoara, ca acum 300 de ani, in Cetate. Cine va imbraca uniformele unitatii militare imperiale

TIMISOARA. La Palatul Buckingham, la castelul din Praga, la San Marino sau, mai aproape, la Alba Iulia, ceremonia de schimbare de garda face parte din viata oraselor. Este un spectacol apreciat de turisti si urmarit cu mare atentie de o multime de oameni. Un eveniment-reper al fiecarei zi, intr-o gramada de orase care si-au pastrat astfel din aerul cetatilor de odinioara.

CITESTE SI: Cladirea din Timisoara care miroase a cocos. A fost restaurata cu nuci exotice si nisip de cuart, in premiera in Romania 

opiniatimisoarei.ro va anunta in premiera ca Timisoara va ingrosa numarul cetatilor care au parte de asemenea ceremonii. Ideea nu este una noua, insa, odata cu readucerea la viata a centrului istoric al orasului, ea a fost repusa pe tapet, iar cel mai probabil anul viitor schimbarea de garda va deveni parte din sufletul Timisoarei.

Initiativa apartine Asociatiei Eugeniu de Savoya care vrea ca timisorenii si turistii care vor trece pragului orasului ce se pregateste sa devina Capitala Culturala a Europei in 2021 sa aiba o noua atractie.

Vineri a avut loc o simulare, pentru realizarea unui film care pune laolalta imagini cu ce poate fi reprezentantiv pentru Timisoara.
Tineri pompieri au imbracat uniforma militara de pe vremea printului de Savoya si au defilat prin Bastionul Theresia.

Propunerea celor de la Asociatia Eugeniu de Savoya este sa avem, la Timisoara, in Piata Libertatii, un ceremonial de schimbare de garda, zilnic. Iar la evenimentele importante sa participe si personajul Eugeniu de Savoya.

CITESTE SI: Timisoara si intreg Banatul aveau sa cunoasca o inflorire fara seaman din acea zi de octombrie 

Dorim sa reprezentam 4 feluri de armata, adica 4 feluri de echipamente,cu culori diferite, vorbim de 8 soldati, 2 tobosari – sunt tobe inalte, cum erau pe vremea habsburgilor, am gasit in Torino -, un purtator de flamura si un ofiter. In plus, dorim sa avem, sa zicem, un personaj Eugeniu de Savoya inconjurat de generalii lui care sa fie prezenti in momentul schimbarii garzii, poate nu intotdeauna, ci la evenimentele importante. O sa fim solicitati sa participam la festivitati in Timisoara, in alte orase ale tarii si in afara tarii si deja avem semnale„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Vasile Sopon, presedintele Asociatiei Eugeniu de Savoya din Timisoara.

Marea problema este gasirea celor care sa-si doreasca sa faca parte din ceremonial, asa ca timisoreni de orice varsta, fie barbati, fie femei, sunt asteptati sa contacteze Asociatia Eugeniu de Savoya din Timisoara, pentru a se „inrola”. Va fi un casting, iar la final, cei mai viteji vor merge la croitor pentru realizarea costumelor, care sa le vina ca turnate.

Vom cumpara 25 de muschete, sabii, adica asiguram toata partea de dotare militara si o sa amplasam si 2 tunuri. In Piata Libertatii va fi schimbul de garda, zilnic la ora 12.00. Cel mai potrivit loc e Piata Libertatii, denumita Piata Paradelor, candva. Proiectul imaginat este urmatorul: la ora 11.30 se trage o salva de tun, apoi, la 11.45 urmaoarea, si ultima la 12.00, cand incepe ceremonialul de schimbare a garzii„, a mai explicat pentru opiniatimisoarei.ro Vasile Sopon.

Daca toate lucrurile decurg ca la carte, cei care se vor „inrola” in Garda Timisoarei, vor putea primi si recompense banesti.

Deocamdata, proiectul va fi initiat din sponsorizari, insa cei de la Asociatia Eugeniu de Savoya spun ca s-au adresat si autoritatilor locale si judetene pentru finantare.

Asadar, timisoreni activi sau pensionari, oricine doreste sa intre in proiect este rugat sa se adreseze Asociatiei AICI!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Da, ar fi frumos să avem un schimb de gardă zilnic în Piața Libertății, însă nu ne putem compara cu gărzile de la Palatul Buckingham, cele de la palatul regal din Oslo, Stockholm sau chiar Praga, pentru că acești soldați chiar fac parte dintr-un regiment de gradă. Dar trecând peste tradiție, că doar nu putem aduce aici militaeri austrieci, figuranții costumați în soldați de gardă trebuie plătiți. Nu cred că vor face voluntariat multă vreme. Să fie angajați ai Primăriei, cu salariu lunar, altfel „garda” va dezerta după primul schimb, duce-și vor face selfiuri cu prietenii și vor posta fotografiile pe FB. Eu aș pune soldați din Brigada 18 de infanterie. În loc de muschete, aș cumpăra puști de asalt Stayer, austriece. Asta ar face impresie.

  2. Da sunt de acord cu „Ron „in privinta ca voluntariatul nu merge la infinit si in plus daca ar fi angajați de primărie vor face treaba si mai bine,la voluntariat vor lipsi multi si atunci va trebui improvizat

  3. de ce soldati habsburgi? de ce nu români de la 1919?

    • Chiar asa…de ce nu romani?

  4. Diferenta esentiala fata de Buckingham, e ca acolo nu se schimba garda formata din soldati ai OCUPANTULUI, ci ai tarii respective. Slugilor, treziti-va!

  5. Garda, pazeste mai mult sau mai putin simbolic un obiectiv, pe tot parcursul zilei. Care va fi obiectivul „pazit” in Tm la care se va schimba garda?. Mi se pare aberant sa regizezi o schimbare de garda, doar ca o adunatura de gura casca sa se hlizeasca la niste galigani in uniforme viu colorate cu puscoacele pe umar, si Tm sa fie in randul ” lumii bune”.