Parada de moda din Grecia Antica in Bastionul Theresia din Timisoara

TIMISOARA. Dupa ce timisorenii au vazut cateva dintre secretele Troiei, Muzeul Banatului le-a pregatit iubitorilor de istorie o excursie aparte in antichitate.

CITESTE SI: Nenorocire in Timis. Eleva de liceu, moarta intr-o fabrica 

Opt ‘Elene’ din Troia au pasit pe podium pentru a le prezenta timisorenilor modul in care se imbracau femeile din Grecia Antica si ce podoabe foloseau la acea vreme. Rochiile au fost create de Eli Laslean, iar prezentarea a avut loc intr-un decor care amintea de antichitate, in timp ce atmosfera era intretinuta cu muzica la harpa.

Este vorba de o inspiratie din vesmantul creat in Grecia Antica si care la ora aceasta este o tema de mare actualitate in moda internationala. Chiar casa Channel a avut aceasta tema pe 2018, Karl Lagerfeld a facut colectia cu aceasta tema. Sincer, a fost o provocare care mi-a placut pentru ca eu in colectiile mele nu o data am creat tinute cu aceasta tema, pur si simplu pentru ca eu consider ca este o moda foarte feminina, care are in centru femeia si naturaletea frumusetii ei. Vesmantul cade usor, cade drapat, se muleaza pe corpul femeii firesc si natural. Este tema care imi place cel mai mult. Cred ca in alta viata am trait in Grecia„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, creatoarea Eli Laslean.

CITESTE SI: Sute de politisti pe strazi la Timisoara si in judet 

Parada de moda vine ca o completare la expozitia dedicata lui Heinrich Schliemann, cel care a descoperit Troia.

Din punct de vedere istoric ati vazut o inspiratie din lumea Greciei Antice, posibile vestimentatii care erau in acea perioada. Este doar unul dintre aspectele care tin si de arheologie si de cercetarile facute de celebrul arheolog, in special legat de acea celebra diadema care face parte din comoara lui Priam. De fapt accentueaza niste frumuseti deja existente…In ceea ce priveste preistoria avem vagi presupuneri. Pe baza cercetarilor efectuate, mai ales a inventarelor funerare de exemplu, cam care erau posibilele vestimentatii. Tot timpul ne ferim arheologii de absolut. Si pentru ca nu avem certitudinea legat de cum aratau acele vestimentatii, am preferat sa mergem intr-o perioada nu foarte apropiata, dar despre care avem mai multe informatii„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro, Andrei Balarie, arheolog la Muzeul Banatului si organizator al expozitiei Heinrich Schliemann.

CITESTE SI: ACS Poli Timisoara are sansa sa spele rusinea contra FCSB-ului in Cupa Romaniei

Expozitia dedicata lui Heinrich Schliemann a fost deschisa in urma cu aproximativ doua saptamani in Bastionul Theresia.

Arheologul german, care intre 1871 si 1890 a intreprins nu mai putin de sapte expeditii de sapaturi la Troia, a lasat omenirii un tezaur impresionant de artefacte, unele dintre ele aduse si la Timisoara.

Vase de lut de toate felurile si marimile, dar si din metal, mici statui sau diferite instrumente din metal si un tipar din piatra, toate sunt in expozitia Schliemann din Bastionul Theresia, unde este prezentata si viata celui supranumit „descoperitorul Troiei”.

CITESTE SI: Au vrut sa scurteze drumul, iar acum isi plang in pumni. Zeci de soferi, amendati la Timisoara

Cei care doresc sa vada o parte din istoria cetatii Troiei pot vizita expozitia de la Bastionul Theresia. Intrarea pentru copii, elevi, studenti, profesori si persoane cu handicap este libera, iar pentru cei care nu fac parte din aceste categorii, pretul biletului este de 2 lei. Expozitia va fi deschisa pana in 25 februarie 2018.

Cine a fost Heinrich Schliemann?

Heinrich Schliemann, cel care da numele expozitiei, a fost un arheolog german, care si-a inceput cariera in domeniul comertului. Odata ce activitatea sa in domeniu s-a extins, Schliemann a ajuns sa stapaneasca perfect nu mai putin de 15 limbi straine, lucru care i-a adus si numirea ca reprezentant comercial al Germaniei la Sankt Petersburg. Datorita afacerilor prospere pe care le avea, el a devenit un om bogat, astfel ca dupa 1867 a inceput sa calatoreasca foarte mult si a devenit arheolog. In cercetarile sale, Schliemann a incercat sa dovedeasca istoricitatea Razboiului Troian, iar intre 1871 si 1872 a reusit sa dovedeasca faptul ca cetatea Troiei se afla in zona localitatii Isarlik din Turcia.

Arheologul german a mai facut cercetari arheoilogice la Micene, Orchomenos si Tirint, iar de-a lungul anilor a reusit sa insele vigilenta autoritatilor otomane si a dus mai multe artefacte descoperite in Troia, in Germania natala.
Heinrich Schliemann a murit in 26 decembrie 1890, dupa ce s-a prabusit pe strada, in timp ce se plimba prin orasul italian Napoli. A fost inmormantat la inceputul lui 1891, intr-un mausoleu pe o colina din Atena, orasul in care s-a stabilit spre finalul vietii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.