Ce e patriotismul? Cunosti vreun cantec patriotic? Intrebarile la care tineri din Timisoara n-au stiut sa raspunda. Cine e de vina

TIMISOARA. Mai stiu copiii si tinerii din ziua de azi ce inseamna patriotismul, mai simt ceva pentru aceasta tara, in conditiile in care parintii ii pregatesc ‘pentru export’ temandu-se ca nu mai au aici un viitor?

A venit cu toate explicatiile directorul Colegiului National Banatean, profesorul de istorie Sorin Ionescu, invitat in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro, din studioul HDV.

Emisiunea de joi seara a fost urmarita de peste 10.000 de oameni.

Iata ce au raspuns mai multi tineri din Timisoara, intrebati daca stiu ce inseamna patriotismul!

 

 

Sorin Ionescu, directorul CNB, a comentat raspunsurile.

Daca ma intrebati din punct de vedere strict profesional, e trist. E trist ceea ce vedem, pentru ca, pana la urma, nu copiii sunt de vina, ci o criza a sistemului de educatie si a sistemului nostru de zi cu zi, in care se vede ca nu reusim de 27 de ani sa ne regasim ca natiune, ca popor. Daca ne uitam si pe ce spun sociologii, ca foarte multi tineri din ziua de azi considera ca patria este acolo unde iti gasesti un loc mai bine platit de munca sau te simti mai bine respectat sau reprezentat, o sa ne dam seama ca avem o mare problema la nivelul societatii in a defini patriotismul„, a spus Sorin Ionescu in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Profesorul de istorie a venit si cu explicatii.

Termenul de patriotism, pentru noi, care am prins si din perioada nationalist-comunista, are o alta conotatie. Sa nu uitam ca pana in 1989 si chiar si dupa 1989, din punct de vedere cultural, noi am trait intr-un nationalism-comunism extrem de agresiv. Trebuie sa recunoastem, spre exemplu, ca la limba romana, noi nu studiam romantismul, ci studiam cate un reprezentant roman si aveam impresia ca reprezentantul nostru este cel care a creat curentul la nivelul intregii Europe. Deci, cred ca, daca acesti copii au o criza de identitate in a defini patriotismul, criza lor vine de la generatiile anterioare, care nu au reusit sa le explice foarte clar ce inseamna aceste valori. Totdeauna in istorie functioneaza teoria vinei celuilalt. Totdeauna sunt de vina altii pentru ce nu reusim noi sa facem din punct de vedere social, dar, daca ar trebui sa fim cinstiti, si foarte desele schimbari au dus la aceasta situatie. Este si o generatie de un alt tip, este o generatie de informatica, probabil ca daca ii lasati un pic sa isi caute pe Google, in 3 minute va dadeau toate cantecele posibile si toate definitiile conform DEX-ului„, a mai spus profesorul Sorin Ionescu.

Directorul CNB a mai sustinut ca societatea romaneasca a intrat dupa ’89 intr-o criza de identitate.

Din punctul meu de vedere, sunt mai degraba sunete pe care le aud in decor, decat definitii ale unui termen. Ceea ce mi s-a parut mie extrem de interesant este faptul ca, poate exceptandu-l pe ultimul, ceilalti s-au exprimat destul de monosilabic, chiar si cei care s-au apropiat de definitie nu au reusit sa lege mai mult de doua cuvinte. Este clar ca dupa Revolutia din 1989, societatea romaneasca a intrat inclusiv intr-o criza de identitate, si este clar ca va trebui sa treaca inca mult timp si sa se aseze un pic valorile sociale, pana cand acesti tineri sa poata sa raspunda la aceste intrebari„, a mai precizat Sorin Ionescu.

Intrebat cum le-am putea insufla copiilor patriotismul, profesorul a sustinut ca mai intai trebuie sa rezolvam criza valorilor care s-a adancit in sanul societatii.

Este foarte greu sa le cerem copiilor nostri ceva, in conditiile in care nu intotdeauna noi le oferim ce isi doresc sau ce au nevoie. In primul rand, societatea romaneasca inca sufera de o criza a valorilor, iar cei care sunt buni si muncesc in mod constant, inca din scoala, se simt dezamagiti cand vad ca nu sunt intotdeauna valorizati de societate. Aici avem o problema, in a-i pune pe primul loc. Noi ne-am asteptat ca, pana la urma, copiii nostri sa fie suma realizarilor din frustrarile noastre. In acest moment, cel care poate sa recupereze si sa inoculeze valorile acestea, este sistemul de educatie„, a precizat Sorin Ionescu.

Profesorul de istorie a vorbit si despre cantecele patriotice care astazi pentru tineri sunt o mare necunoscuta.

Imnul este un cantec revolutionar. Atata timp cat el semnifica coeziunea nationala, putem sa spunem ca este si un cantec patriotic, desi el mai degraba intra in simbolistica Romaniei. Pana la urma, cantecele patriotice, in marea lor majoritate, sunt create in prima jumatate a secolului 19, momentul in care natiunea romana incepea sa se afirme. Poate ar trebui ca termenul de patriotism sa incercam sa il redefinim pe niste valori europene, valori de secol 21. Si va dau un singur exemplu. De 1 Decembrie, o sa vedeti toate posturile imagini cu parada, cu defilarea militara, si tab-uri, si peste tot se va spune ca Marea Unire din 1918 este rezultatul victoriei acestei armate glorioase. Da si nu. Romania Mare s-a format si datorita clasei politice, care la acel moment a negociat foarte mult, si datorita romanilor care la Alba Iulia dadeau acea Rezolutie a Unirii, despre care discutam foarte putin in ziua de azi, dar care este actul fondator al natiunii romane moderne. Deci pierdem inclusiv in ziua de astazi o serie de valori ale patriotismului, ancorandu-ne in continuare in valori de secol al 19 – trecem Carpatii, batem pe cineva si la sfarsit se realizeaza, ca printr-o minune, Romania moderna„, a adaugat Sorin Ionescu in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Profesorul crede ca altele ar trebui sa fie metodele prin care copiilor sa le fie insuflat patriotismul.

Poate mai patrioti ar fi, daca i-am invata pe copiii de azi cine a fost George Enescu sau daca i-am invata, atunci cand ajung la Poarta Sarutului sau la Coloana Infinitului, ca acolo a fost un domn care s-a numit Constantin Brancusi. Sau poate daca i-am invata ca, in multe aspecte, Romania a dat Europei personalitati extrem de importante – de la banalul avion, in ziua de astazi, al lui Henry Coanda. Astea sunt tot forme de patriotism, forme mai educate si mai stilate decat formele razboinice, forme specifice secolului al 19-lea si mai putin ancorate in secolul 21„, a conchis profesorul Sorin Ionescu.

Directorul Colegiului National Banatean, profesorul Sorin Ionescu, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro, avandu-i ca moderatori pe Ciprian Voin si pe Petre Nicoara.

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara si pe site-ul opiniatimisoarei.ro in fiecare joi seara de la orele 21.30.

INTERVIURILE TIMISOAREI cu Sorin Gabriel Ionescu

INTERVIURILE TIMISOAREI cu Sorin Gabriel Ionescu, profesor de istorie si directorul Colegiului National BanateanModeratori: Ciprian Voin și Petre Nicoară

Posted by Orasul Timisoara on 30 Noiembrie 2017

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.