Medicii care fac minuni la Timisoara. Trei oameni salvati prin operatii complexe, in premiera

TIMISOARA. Reusite medicale de exceptie la Spitalul Judetean Timisoara. Doua femei si o fetita au fost salvate prin interventii chirurgicale complexe, cu proceduri unice folosite de catre medici.

CITESTE SI: Intrebarile la care tineri din Timisoara n-au stiut sa raspunda. Ce e patriotismul? Cunosti vreun cantec patriotic? Video 

Doua paciente in varsta de 53, respectiv 60 de ani, au beneficiat de tehnica embolizarii anevrismului cerebral prin plasare de stent in vasul pe care era localizat anevrismul si spire de embolizare in sacul anevrismal. Aceasta tehnica are un grad de complexitate ridicat si este destinata pacientilor cu anatomie dificila a sacului anevrismal.

In cazul primei paciente particularitatea anatomica este aceea ca a unui anevrism gigant de 22 de mm, care in scurta vreme ar fi putut duce la orbire, iar o eventuala rupere a acestui anevrism ar fi putut provoca chiar moartea femeii.

Al doilea caz reprezentat de un anevrism de artera bazilara, rupt in urma cu 30 de zile cu dimensiuni de 1,5 X 2,5 mm, a constituit o adevarata provocare pentru echipa de specialisti. S-a folosit aceeasi tehnica operatorie.

In al treilea caz a fost vorba de o fetita de 11 ani care avea o malformatie care a provocat o sangerare puternica la nivelul gurii, ce ii punea copilei viata in pericol. Doctorii au intervenit si au reusit sa indeparteze malformatia. Din echipa de interventie a facut parte medicul Eduard Paraschivescu, specialist in chirurgie maxilofaciala.

Toate cele trei intervetii s-au desfasurat sub anestezie generalala sub indrumarea Dr. Carmen Galiciu, iar post operator sub indrumarea echipei de terapie intensiva a profesorului dr. Dorel Sandesc din cadrul Spitalului Judetean Timisoara.

Managementul pre si post operator al celor trei pacienti a fost efectuat de colectivul clinicii de neurochirurgie a profesorului dr. Horia Ples.

Interventiile s-au efectuat pe angiograful din cadrul sectiei de Radiologie si Imagistica Medicala (Prof.Dr. Florin Barsasteanu), deoarece acest tip de proceduri necesita un grad inalt de precizie imagistica si totodata un training adecvat.
Echipa de embolizare a fost condusa de Dr. Mihalea Cristian (CHU-Bicetre , Paris, Franta) si formata din medicii Adrian Tutelca, Catalin Juratu, Laurentiu Paiusanu si Dana Crisenescu.

Avantajul acestui tip de procedura in tratamentul anevrismului cerebral prin tehnica de plasare de stent si excludere a sacului anevrismal cu spire de platina plasate in interiorul acestuia este acela ca pacientii pot fi externati la doar 2-3 zile de la interventie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.