TIMISOARA. Maternitatea Bega are de astazi aparate noi care sa ii ajute pe micutii nascuti prematur sa supravietuiasca, in urma unei noi donatii facuta de organizatia Salvati Copiii.
CITESTE SI: Atentie, migranti la Targul de Craciun de la Timisoara. Cum au cerut niste afgani kurtos kalacs
Salvati Copiii si compania Oriflame au strans fondurile necesare si cu 30.000 de euro au cumparat o masa de reanimare cu modul de resuscitare, si un incubator de terapie intensiva de ultima generatie. Donatia face parte dintr-un amplu program de combatere a mortalitatii infantile, un sector in care Romania ocupa unul din ultimele locuri din Europa.
„Lipsa supravegherii medicale a sarcinii si echipamentele medicale lipsa sau uzura celor existente sunt cauzele majore ale mortalitatii infantile. Cauze care pot fi prevenite, pe termen lung, si este rolul oricarei guvernari responsabile sa asigure ca medicii au la indemana, in spitale, tot ceea ce este necesar salvarii copiilor nascuti prematur. Programul Salvati Copii de combatere a mortalitatii infantile este unul complex, care a aratat cat de mult conteaza sa intervii acolo unde e necesar si sa o faci consecvent„, spune Gabriela Alexandrescu, presedinte execcutiv Salvati Copiii Romania.
Incubatorul ii va ajuta enorm pe medici, din moment ce in unitatea de Terapie Intensiva Neonatala a spitalului sunt ingrijiti anual intre 200 si 250 de nou-nascuti.
„Aceasta donatie pe noi ne ajuta foarte mult avand in vedere ca a cresuct numarul nou nascutilor prematur intr-un procent ingrijorator, undeva la 10-12%. Maternitatea noastra deserveste toata partea de vest a tarii sa nasca nou nascuti prematur, iar aceste incubatoare le ofera caldura necesara alaturi de personalul pe care il avem specializat in ingrijirea acestei categortii speciale de nou nascuti. Aceste incubatoare ne ajuta cu caldura si cu conditiile prielnice de viata pentru ca nou nascutul sa nu sufere si sa se dapteze cat mai repede la viata extra-uterina. Noi speram ca nu numai Salvati Copiii sa ne ajute, ci si alte companii, si nu numai cu incubatoare, ci si ventilatoare, cu aparate care sa ii ajute sa respire, monitoare, cu aparate care sa ii monitorizeze, sa facem fata si sa salvam cat mai multi din acesti nou nascuti„, a spus Daniel Iacob, medic in cadrul Materninatii Bega.
CITESTE SI: Moarte teribila pentru un barbat din Timis, dupa ce casa i-a fost cuprinsa de flacari. Foto
In Timis, rata mortalitatii infantile a fost, in 2016, de la 7,5 la mia de copii nascuti vii, dubla fata de media raportat la nivelul Uniunii Europene.
„In principal ne-am implicat in momentul in care am realizat din statisticile prezentate in ceea ce se numeste mediul economic medical, faptul ca din toate tarile europene procentul oferit sanatatii in Romania este cel mai mic din toate tarile europene. Acest lucru atrage o subfinantare a sistemului grevata si de doveditele hotii din ultimii ani care au mancat si mai mult din acest buget, unul in crestere, dar care are legatura directa cu situarea romaniei pe ultimul loc in Uniunea Europeana ca procent al copiilor care ne mor. Aceasta mortalitate infantila e dubla fata de media celorlalte tari din Uniunea Europeana. Asadar, catastrofa in care ne aflam si care e vizibila, a stat la baza inceperii un ei campanii, in care cu frustrarile unui medic au dus la ceea ce facem. Adica nevoile sa fie croite pe ceea ce cer medicii din sectie, cum nu se intampla niciodata intr-un loc dependent de stat, dare iti da si iti aduce ce vrea, cum vrea sau cand are finantarile disponibile la capatul bugetului de an. Am trecut prin asta o viata. Atunci ceea ce are nevoie fiecare sectie, in functie de clasificarea sectiei, a numarului de copii, de complexitatea cazurilor tratate, si de zona in care mortalitatea e mai mare, noi ne-am facut din asta un program masiv, care a intrunit iata suma de 4 milioane de euro investite. Acesti bani ajung direct la patutul in care va sta acest copil„, a spus medicul Mihai Gafencu, presedinte Salvati Copiii Timis.
Aceasta este a treia dotare cu echipamente pe care Salvati Copiii o face Spitalului Clinic Judteean de Urgenta „Pius Branzeu” din Timisoara. Aici au mai ajuns in 2014 si 2016 un monitor de functii vitale, patru pulsoximetre si o lampa de fototerapie, echipamente in valoare de 11.600 de euro.
Pareri
Suntem o tara inapoiata, ne bucuram ca prostii la clanta . Stie cineva in ce secol suntem si pe ce continent?
Felicitări celor care au făcut posibilă această achiziție! Mai sunt și oameni de treabă pe lumea asta, nu numai hoți și ticăloși.