La ce trebuie sa fii atent inainte de cumpararea unei noi placi video

Alături de procesoare și hard disk-uri, tripleta componentelor cele mai importante atunci când iei în calcul îmbunătățirea sau construirea unui PC sunt plăcile video. Importanța plăcilor video este maximă și în cazul laptopurilor, nu doar în cazul desktop-urilor.

Să știi ce placă video să alegi și care e cea mai potrivită pentru tine nu este atât de simplu pe cât poate părea. Înainte să te lansezi însă în analizarea diverselor plăci video disponibile pe piață, trebuie să faci un prim pas: să te asiguri de compatibilitatea plăcii video cu sistemul tău actual. Și nu e vorba doar de mufe și conectori. Trebuie să ții cont și de carcasă. Suficiente carcase PC nu permit utilizarea din plin a unei plăci video, din cauza unui milimetru în plus ce nu permite conectarea unui cablu HDMI sau DVI.

Sursa de alimentare, placa de bază și sloturile PCI sunt primele elemente pe care trebuie să le verifici că sunt compatibile cu placa video pe care ai pus ochii. Nu-ți face probleme dacă nu te pricepi să asamblezi placa video. Internetul e plin de tutoriale care să te învețe. Nu uita, însă, să citești și opiniile altor utilizatori, atunci când te decizi asupra unei plăci video anume.

Investiția într-o placă video mai avansată este una serioasă. Atât AMD, cât și Nvidia oferă opțiuni pe diferite praguri de preț. Din când în când, însă, poți prinde plăci video la promoții, pe site-urile dedicate comerțului online, așa că ar trebui să profiți de aceste campanii de reduceri.

Totuși, investiția într-o placă video performantă nu-ți va folosi prea mult, dacă nu vei investi ulterior într-un procesor și în memorie RAM la înălțimea noii tale plăci video. Chiar și monitorul este important. Imaginează-ți că ai făcut o investiție inutilă într-o placă video care poate rula 4K, dacă monitorul tău este doar 1080p.

În fine, e important și să stabilești din timp ce utilizare îi vei da plăcii video. Dacă nu te vei juca jocuri de ultimă generație sau nu vei procesa video-uri 4K, poate nu ar trebui să te intereseze cele mai scumpe și mai performante plăci video. Poți găsi un model suficient de potent pentru a face față nevoilor tale, la un preț rezonabil.

Odată ce ai rezolvat problemele de compatibilitate de mai sus, e timpul să cauți între zecile de oferte de plăci video și să o găsești pe cea mai potrivită pentru tine. Un alt sfat de care ar trebui să ții cont este următorul: e preferabil să îți iei o placă video cu memorie mai mică dar cu o lățime de bandă mai mare, decât o placă video cu memorie mare, dar cu lățime de bandă mai mică. Dacă vorbim de două modele de plăci video cu aceeași lățime de bandă în biți, abia atunci ar trebui să-l alegi pe cel cu mai mulți GB de memorie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.