Suparari printre revolutionari la plenul festiv de la Primaria Timisoara

TIMISOARA. Consilierii locali s-au adunat la Primarie pentru un plen festiv in care au vrut sa aduca un omagiu celor care in 1989 au luptat pentru libertate. Alaturi de consilieri au venit in sala si revolutionari din toate asociatiile din Timisoara, dar si oaspeti din capitala.

CITESTE SI: Spitalul din Timisoara unde infectiile nozocomiale sunt tinute sub control printr-o metoda simpla si eficienta 

Sedinta a inceput cu intonarea imnului national, dupa care s-au tinut momente de reculegere in memoria Regelui Mihai I al Romaniei si a eroilor rapusi de gloante in Decembrie 1989. Primarul Nicolae Robu a fost primul care a luat cuvantul pentru a le transmite celor prezenti gandurile sale.

Si la 28 de ani ca si la 27 de fiecare data am trait sentimente speciale, cu gandul la cei ce nu mai sunt printre noi, la cei ce au avut curajul sa isi riste viata si au avut nesansa sa si-o si piarda. Desigur ca le port tot respectul si celor care au avut curajul sa protesteze in mometele cele mai fierbinti si au avut sansa sa supravietuiasca. Ma gandesc la toti locuitorii Timisoarei care in acea zi de 20 decembrie 1989 s-au solidarizat, au iesit in strada, am fost printre ei si ce am trait atunci nu se poate descrie. Au fost momente cu totul si cu totul speciale. Intr-adevar am inteles atunci mult mai bine decat din carti cum s-a facut istoria. Le purtam omagiul nostru si ne mandrim ca suntem cetateni – si eu ma mandresc in mod deosebit ca sunt primar – al unui oras ca Timisoara cu o asemeena istorie, atat indepartata, cat si de data recenta„, a declarat primarul Nicolae Robu.

CITESTE SI: Drumul care arata ca un cofraj de oua. Groapa langa groapa, la cativa kilometri de Timisoara. Foto 

Prefectul Eva Andreas si vicepresedintele Consiliului Judetean Traian Stancu au transmis si ei cate un mesaj din parte institutiilor pe care le reprezinta.

Marele absent a fost Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Au urmat apoi discursurile revolutionarilor din diferite asociatii, care i-au amintit pe colegii cazuti in Decembrie 89, dar si pe revolutionarul Lorin Fortuna care a murit in urma cu un an. Nu au lipsit contrele intre revolutionari, in momentul in care s-a vorbit doar despre unii dintre cei prezenti la evenimentele din 1989, iar altii nu au fost mentionati. Nu au lipsit nici atacurile politice din partea unora dintre ei. Mai multi revolutionari au readus in atentie problema dosarului Revolutiei.

S-a infiintat Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului, in ultimii ani nu si-a mai desfasurat activitatea, dar a fost pusa pe roate prin sentinta din 13 septembrie. Am infiintat un departament de revolutionari. Rugam presedintii de asociatii si revolutionarii sa vina langa noi, ne putem adresa institutiilor statului sa vedem de ce dureaza atat de mult rezolvarea dosarului revolutiei„, a spus unul dintre revolutionari.

In sala au fost si reprezentanti ai revolutionarilor din Bucuresti.

As vrea sa va aduc omagiul nostru, al bucurestenilor. Suntem dezbinati astazi. Suntem oameni care cunoastem actele, documentele si legislatia care s-a modificat an de an. Suntem dezbinati, si sa ne scuzati ca suntem asa cum suntem pentru ca am participat la niste nenorociri mari. Statul roman nu a investit niciun ban pentru a face tratament asa cum ar fi trebuit. Revolutia am facut-o cativa care am avut mai mult curaj, poate si teama, dar si dragoste fata de cei din jur. La Timisoara sunt presedinti de asociatii care spun ca unii au fost sau ca nu au fost in anumite locuri. Unitatea e aceea de a ne aduna si a-i comemora pe cei care au murit atunci„, a declarat reprezentantul revolutionarilor din capitala.

In timpul sedintei doi revolutionari, un barbat si o femeie, i-au solicitat primarului Nicolae Robu cate o locuinta. Barbatul, care a spus ca se numeste Romica Luptatorul l-a invitat pe edil sa il viziteze in baraca sa.

In finalul sedintei un alt revolutionar sa spuna ca „nu exista recompensa materiala pentru eroii Revolutiei din Timisoara”.

Noi nu suntem beneficiari de nu stiu ce drepturi. Sunt mii de militari care isi iau pensii de la 30 de milioane in sus, sunt oameni din fosta Securitate care se lauda ca au dat jos comunismul”, a spus acesta.

Conform legii, revolutionarii primesc indemnizatii lunare de 2.000 de lei, dar si terenuri de 10.000 metri patrati in extravilan si 500 metri patrati in intravilan. Ei nu platesc taxe si impozite pe salariu, case si afaceri, primesc loc de veci cu titlu gratuit si au gratuitate la calatoriile cu transportul public sau cu trenul.

Pe durata intregii sedinte festive, pe unul dintre ecranele din sala de consiliu au rulat imagini din perioada comunismului, din perioada Revolutiei, dar si imagini cu cei care s-au jertfit in Decembrie 1989.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pacat, daca a fost revolutie pentru a avea privilegii niste indivizi care nu au nici-o treaba cu revolutia si numai acestia cer avantaje.Cunosc caz un individ, care a avut ghinionul sa fie impuscat in scara blocului , ca o viola si pe masa daca i se cerea si acuma este erou