Cel mai bun castiga! Competitie stransa pentru biroul gratuit, printre profesionisti, in cel mai spectaculos business hub din Timisoara

TIMISOARA. Se joaca finala. Patru firme, toate la inceput de drum, vor un sediu in cel mai inovativ proiect imobiliar care se ridica la Timisoara, cu 30 de milioane de euro: Vox Technology Park.

Omul de afaceri Virgil Tornoreanu este timisoreanul care a tintit la varful ofertei de pe piata de birouri din Timisoara. A pus mereu pret pe munca, loialitate si tineri creativi. Si deja e dovedit, reteta este una castigatoare.

Increzator in Timisoara de maine, Virgil Tornoreanu le intinde o mana tinerilor antreprenori aflati la inceput de drum si le propune o provocare: sa castige, in urma unei competitii, un birou gratuit in cea mai spectaculoasa cladire business din Timisoara – Vox Technology Park.

Credem in tineri si sustinem initiativa acestora; le oferim un loc in care sa isi puna ideile in aplicare, sa creeze si sa se dezvolte frumos. Prin intermediul campaniei Vox Your Startup oferim gratuit un birou in cel mai nou business hub din Timisoara, unui startup inteligent si inovativ, pentru o perioada de 2 ani. In acest fel, sustinem ideile bune si contribuim activ la dezvoltarea acestora si nu in ultimul rand la cea a orasului Timisoara”, isi explica initiativa, omul de afaceri Virgil Tornoreanu, investitorul Vox Technology Park Timisoara.

Au fost, in total, zece proiecte, toate cu potential, insa in marea finala au ramas doar patru. In perioada urmatoare va fi anuntat castigatorul, in urma voturilor obtinute din partea juriului.

Conditiile pentru ca startup-ul sa fie eligibil au fost: business-ul sa aiba mai putin de doi ani vechime si sa activeze in domeniile IT, media, comunicare, administrativ sau financiar, in judetul Timis.

Dupa ce va fi declarat castigator, startup-ul va fi primit in noua lui „casa”, iar echipa firmei trece in randul campionilor, intr-unul dintre birourile cu facilitati de ultima generatie din Vox Technology Park. In functie de business si marimea echipei, acesta poate avea intre 50 si 150 metri patrati.

Cele patru firme intrate in finala sunt, intr-o ordine aleatorie: SkeletonCAD, Frontier Conect, Mindfully si indexAR.

Prima finalista, SkeletonCAD, are ca domeniu dezvoltarea, comercializare si distribuirea de produse software, cercetare fundamentala si aplicata in domeniul programelor de proictare asistata de calculator. In total are patru salariati.

Ce inseamna pentru aceasta firma provocarea lansata de Vox Technology Park? Bogdan Lazar, CEO al acestei firme spune ca acest concurs reprezinta o oportunitate in vederea unei deschideri spre viitor.

Este o oportunitate pentru noi de a ne stabili intr-un mediu inovator asa cum se doreste a fi Vox Technology Park. Proiectul nostru este inovator pe plan international si va beneficia cu siguranta de o atmosfera propiece. Concursul oranizat ne forteaza intr-un mod placut sa ne deschidem spre exterior, spre oameni, spre mediul social, in ciuda faptului ca produsele noastre se adreseaza in principal firmelor si coorporatiilor”, spune Bogdan Lazar.

Daca aceasta firma va fi declarata castigatoare, primul pas va fi marirea echipei. Cel putin inca sase oameni vor fi angajati in cel mai scurt timp posibil.

La Timisoara avem o echipa de patru oameni, iar speranta este sa ajungem la cel putin zece pana la sfarsitul anului urmator. Spatiul colaborativ care il folosim astazi la City Business Center nu ne permite aceasta crestere. Propunerea Vox Technology Park pare ideala pentru noi si vine la un moment propice in dezvoltarea noastra. Ne va permite instalarea si cresterea echipei pentru cel putin urmatorii doi ani. Premiul in sine ne permite sa ne concetram eforturile financiare spre ceea ce conteaza cel mai mult pentru noi: tehnologia si produsul, dar fara a face rabat la calitatea mediului in care aceste lucruri vor fi create”, a mai declarat Bogdan Lazar.

Firma pe care tanarul om de afaceri o conduce este unica in Timisoara si chiar in Romania. Se ocupa cu dezvoltarea de produse, de la electrocasnice, ceasuri mecanice, mijloace de transport si de ce nu, rachete.

Avem o echipa mica de specialisti si puternice legaturi internationale, care a reusit deja sa castige increderea catorva oameni de afaceri din Timisoara si organizatii de suport pentru start-up-uri. In plus, avem contacte cu corporatiile stabilite la Timisoara, si este foarte posibil sa ne devina primii clienti. Toate acestea ne caracterizeaza ca fiind high-tech si inovativi, eu as zice chiar brizanti”, mai spune Lazar.

Cea de-a doua finalista in competitia Vox Technology Park este Frontier Conect care are ca obiect de activitatea software-ul orientat spre client. Are, de asemenea, peste zece consultanti.

Si pentru aceasta firma, provocarea Vox Technology Park este o oportunitate cel putin interesanta.

Comparativ cu celelalte provocari avute in acest an, putem spune ca provocarea Vox a fost cea mai interesanta atat ca organizare cat si concurenti. Cu anumiti concurenti finalisti am avut deja interactiune nationala la alte concursuri de inovare si ne cunoastem deja. Pentru noi aceasta provocare este una cu efect de lunga durata cu beneficii de ambele parti. In primul rand consideram ca solutiile noastre ca sunt ele ultramoderne ca electronica, transmisiuni si software si credem ca necesita un spatiu adecvat. Noi interactionam cu clienti foarte mari ca si Orange, Telekom, Deutsche Telekom care cer indirect sa avem o infrastructura moderna. Toate acestea sunt mana in mana cu succesul si renumele in business atat al nostru cat si al lor. Pe de alta parte tinerii sunt atrasi si ei de astfel de spatii, iar implicarea tinerilor in aceste tehnologii este o prioritate de-a noastra”, spune Mircea Oaida, CEO al acestei firme.

Care sunt atuurile acestui startup? De ce ar trebui sa castige competitia? Mircea Oaida spune ca firma pe care o conduce are tehnologii si solutii IOT tip Smart de ultima generatie care pot aduce un plus spatiului Vox.

As putea spune ca Frontier Connect are foarte multe atuuri ce sunt convergente cu ideologia si directia de inovare pe care o promoveaza Vox pe toatele canelele media. In primul rand, noi avem tehnologii si solutii IOT tip Smart de ultima ora care pot aduce un plus spatiului Vox, si chiar putem sa le instalam acolo aducand beneficii. In plus, avem maturitatea, cunostintele si competentele necesare si clienti foarte mari care vor interactiona cu spatiu Vox, ceea ce va aduce un plus locului. De asemenea, avem tineri cu potential in echipa luati de pe bancile scolii, pe care dorim sa ii dezvoltam si ulterior vor aduce aportul lor inovativ. Dupa cum se obisnuiesc, acestia vor duce mai departe stafeta si vor promova mentalitatea corespunzatoare lucrului in astfel de medii”, mai spune Oaida.

Firma Mindfully este cea de-a treia finalista in competitia Vox Technology Park, iar obiectul de activitate este IT&Medical. Patru oameni muncesc in echipa, iar liderul este Stefan Iarca.

Iarca spune ca aceasta competitie reprezinta o oportunitate pentru firma sa, o oportunitate de a concura cu unele dintre cele mai bune startup-uri din Timisoara. Un sediu in noua cladire de business din Timisoara ar insemna foarte mult, avand in vedere ca momentan echipa lucreaza pe unde apuca: in cafenele, in birourile clientilor, in biblioteca sau chiar in camin.

Pentru noi, provocarea lansata de Vox Technology Park este o oportunitate. O oportunitate de a rezolva cateva dintre problemele pe care le intampinam in momentul de fata in proiectul nostru si de a putea capata avant in dezvoltarea acestuia. O oportunitate de a promova Mindfully, de a ne face firma cunoscuta intr-un mediu cat mai extins. Si nu in ultimul rand, este o oportunitate de a concura cu unele dintre cele mai bune startupuri din Timisoara pentru un premiu mai mult decat atractiv. Momentan echipa noastra nu are un loc constant in care sa lucreze: lucram in biblioteca, lucram in sali din Politehnica, lucram in camin sau in cafenele. Pe langa faptul ca niciuna dintre acestea nu este accesibila noua oricand (pentru a deveni un loc in care sa ne intalnim constant), mai au si dezavantajul de a nu fi intotdeauna un mediu propice pentru sarcinile pe care le avem de indeplinit”, spune Stefan Iarca.

Biroul pus in competitie de Vox Technology Park ar veni ca o manusa pentru Mindfully.

Startup-ul nostru e axat foarte mult pe inovatia tehnologica ce tine de inteligenta artificiala, pentru a putea ajunge in urmatorul nivel de implementare al acestuia avem nevoie de un loc in care sa putem veni cu noi idei pentru aceste implementari, dar si totodata sa le putem testa, acesta fiind principalul mod in care un birou ultramodern ne-ar ajuta sa continuam sa ne dezvoltam produsul. Pe langa asta, echipa Mindfully are si multiple colaborari cu medici, colaborari pe care incercam sa le extindem, pentru a putea creste in vizibilitate. Una dintre problemele principale in colaborarile cu acestia, dar si in incercarea de a gasi colaboratori noi este ca nu avem un spatiu cu un aer oficial in care sa ne intalnim cu ei pentru a discuta. De multe ori a trebuit sa recurgem la intalniri in cabinetele lor, atunci cand au fost libere, sau chiar in cafenelele din Piata Unirii; un birou intr-o cladire de ultima generatie ar rezolva pentru noi acest impediment”, spune cu convingere Iarca.

Mai trebuie spus ca echipa Mindfully este formata din studenti in anul al III-lea la Universitatea Politehnica din Timisoara.

Principalul nostru avantaj, insa, este cel al echipei: suntem patru studenti in anul al III-lea la Politehnica, energici, dedicati, pregatiti din punct de vedere tehnic si avand experiente anterioare cu alte idei de startup. Echipa noastra se imbina armonios, acoperind domenii de la cunostinte in hardware, pana la cunostinte in management sau public speaking, avand toate ingredientele necesare unui startup de succes”, isi prezinta firma Stefan Iarca.

Ultima, insa nu cea din urma, firma calificata in finala concursului este indexAR, o firma care transpune realitatea augmentata pe tableta sau pe telefonul mobil, cu ajutorul tehnologiei.

Razvan Boldis este fondatorul indexAR. Pasiunea pentru antreprenoriat a inceput in urma cu sapte ani.

Pasiunea pentru antreprenoriat a inceput in 2010, cand am luat parte la un workshop organizat de Empretec in Cluj. indexAR, alcatuit dintr-o platforma web si o aplicatie de mobile bazata pe tehnologia de Realitate Augmentata (AR), da posibilitatea companiilor mici si mijlocii sa aduca produsele in fata clientilor de 100 de ori mai repede si de 100 de ori mai ieftin. Prin intermediul unui telefon mobil sau al unei tablete, care este la dispozitia fiecaruia, poti sa vezi la tine acasa produsul care are culoarea designul si dimensiunea potrivita cu mediul in care te afli. In felul acesta, companiile pot sa aduca tot portofoliul de produse in fata clientului in cateva minute, iar cumparatorii au toate informatiile vizuale necesare, pentru a se decide. Companiile mari au bugetele necesare dezvoltarii propriilor aplicatii de mobile, cat si bugetele de marketing necesare promovarii lor. Modelul inovativ propus de noi presupune utilizarea aceleiasi platforme si aplicatii de mobile de catre mai multe companii care se adreseaza unei singure audiente. Impartind costul de utilizare al platformei, costul de acces la tehnologia de Realitate Augmentata (AR), devine accesibil”, a declarat Razvan Boldis.

Ceea ce este demn de mentionat e faptul ca deja cateva companii din tara sunt interesate de produsul indexAR, insa pentru dezvoltarea firmei un birou ar fi ideal, pentru a creste echipa si pentru a atrage profesionisti, in oferta de job intrand si un office space de ultima generatie.

Deja, cateva companii din tara si-au aratat interesul pentru prototipul lansat de noi (Kinnarps, GreenForest). Incepand cu anul viitor ele isi vor promova produsele si prin intermediul indexAR. De asemenea, prin intermediul promovarii facute de catre ADR Vest in cadrul Enterprise Europe Network, prototipul a fost primit cu interes de catre reprezentanti din tari precum, Marea Britanie, Olanda, Germania, Italia. Pentru a raspunde acestor solicitari trebuie sa dezvoltam mai departe prototipul la stadiul de produs competitiv. In acest sens trebuie sa aducem in echipa noastra mai multi oameni profesionisti si inovativi carora sa le putem oferi si un spatiu pe masura competentelor lor. Vox Technology Park ar fi pentru noi cel mai potrivit loc in care sa ne dezvoltam pe viitor”, a mai declarat Boldis.

indexAR are deja o strategie de dezvoltare pe termen lung si isi propune ca intr-un an de zile sa fie prezenta pe piata internationala.

Am vem o strategie de dezvoltare pe termen lung alaturi de parteneri diversi parteneri (ADR Vest, Enterprise Europe Network, Agentii de Advertising – McCann, MATER Library, Kinnarps, etc.) Produsul oferit de noi urmareste un trend mondial impus de Apple si Google prin lansarea, la mijlocul acestui an, a unor softuri dedicate construirii de experiente in Realitatea Augmentata (ARKit, ARCore). De asemenea cele doua companii stabilesc si directia in care se dezvolta hardware-ul necesar acestor experiente. indexAR urmareste ca intr-un an sa fie prezenta pe piata internationala, purtand deja negocieri in acest sens. In cei doi ani de cand lucram la aceasta idee am facut fata la numeroase provocari si niciuna nu ne-a descurajat sa continuam ceea ce am inceput”, a mai declarat Razvan Boldis.

Asadar, in scurta vreme una dintre cele patru firme va avea sediul intr-unul dintre cele mai indraznete proiecte care s-au facut vreodata in Romania.

Vox Technology Park va avea o suprafata inchiriabila de 26.000 de metri patrati, in urma unei investitii de 30 de milioane de euro.

Vox Technology Park este unul din cele mai moderne proiecte de birouri din Romania, urmand sa ofere facilitati unice la nivel national, precum posibilitatea de identificare biometrica la accesul in cladire, locuri de parcare cu statii pentru incarcarea masinilor electrice si spatii pentru biciclete – urmand sa existe si dusuri la dispozitia viitorilor angajati – spatii comerciale si de servicii, food court si o sala de fitness.

Werk Property Group, dezvoltatorul proiectului, face parte din grupul de companii Werk, care a dezvoltat in ultimii ani in Timisoara peste 800 de apartamente si zeci de mii de metri patrati de hale industriale, spatii hoteliere si de birouri.

Vox Technology Park va dispune de spatii de pana la 3.500 de metri patrati pe etaj, cea mai mare suprafata disponibila din oras, si va oferi o serie intreaga de facilitati, precum spatii comerciale si de servicii, mai multe sali de conferinte, restaurante, cafenea si o terasa suspendata la ultimul etaj.

De asemenea, Vox Technology Park va aduce pe piata si inovatii tehnologice unice pe plan local, precum posibilitatea de identificare biometrica la accesul in cladire prin tehnologia 4 Fingers Touchless ID, aceasta metoda urmand sa duca la maximizarea nivelului general de siguranta dar si la o monitorizare mai eficienta a angajatilor.

Vox Technology Park este format dintr-o cladire cu doua corpuri, cu sapte respectiv zece etaje.

Omul de afaceri Virgil Tornoreanu detine si compania producatoare de software Vox FileMaker Solutions, care realizeaza programe si aplicatii pentru companii internationale si diferite institutii publice si bancare din vestul Europei, precum Serviciul de Pasapoarte din Olanda, fiind si resellerul si service-ul autorizat Apple Vox Store in Romania.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Frumos si felicitari la toti. Nu stiu cum sunt ceilalti dar tehnologia de la IndexAR este construita de alta firma, si normal acea firma este cea inovativa.