Tramvaie noi care sa transporte 200 de calatori, la Timisoara. Visul primarului Nicolae Robu, pentru care vrea un… studiu de oportunitate

TIMISOARA. E stiut faptul ca transportul in comun din Timisoara este departe de ceea ce ar trebui sa fie intr-un oras european al anului 2017, mai cu seama intr-o viitoare capitala culturala.

CITESTE SI: Peste 1000 de oameni in strada la Timisoara, sa apere Justitia. Pe cine au aplaudat intr-un mars #rezist si ce le-au cerut studentilor. Foto si video 

Calatorii dardaie iarna si cate o ora in statiile in care panourile informative ii anunta ca sosirea mijlocului de transport e iminenta, vara oamenii mor de cald in garnituri fara climatizare, iar la toate astea se adauga numarul insuficient de tramvaie, autobuze si troleibuze care deservesc unele linii si valul de hoti de buzunare imposibil de stopat.

Primarul Nicolae Robu s-a  batut cu caramida in piept in mai multe randuri in ultimele luni ca cele relatate mai sus vor deveni istorie si ca exact anul 2018 va fi unul in care transportul in comun din Timisoara se va schimba din temelii. Asta desi de ani de zile de cand se plange de incompetenta directorului Regiei de transport si nici macar n-a fost in stare sa-l dea afara pana acum.

Acum, Robu anunta ca Primaria pregateste un proiect de cumparare de noi tramvaie, dar si de modernizare a depoului din Dambovita.

Consilierilor locali li se va cere sa aprobe in urmatoarea sedinta in plen un studiu de oportunitate facut pe aceasta tema. Cu alte cuvinte, sa spuna daca sunt sau nu de acord cu cheltuirea unor bani pe o cercetare legata de nevoile transportului in comun din Timisoara.

CITESTE SI: Cresc impozitele si taxele locale la Timisoara in 2018. Nu insa pentru toata lumea. Cine va plati mai mult

Proiectul propus de municipalitate are doua parti.

Prima directie are ca obiectiv modernizarea tramvaielor sau achizitionarea unor vagoane noi, din moment ce multe dintre cele care se afla acum pe linii trag sa moara, iar piesele de schimb pentru ele aproape ca nu se mai gasesc. Sumele ce ar trebui investite sunt insa uriase.

Tramvaiele avute in vedere sunt vehicule care sa asigure o capacitate de transport depeste 200 de calatori, echivalentul solutiei actuale de vagon motor ce tracteaza o remorca dedimensiuni similare. Pretul unui astfel de tramvai este in mod obisnuit de aproximativ 2.500.000 Euro/buc., asigurand o capacitate de transport dubla fata de tramvaiele ARMONIA de exemplu, si o durata de serviciu de pana la de trei ori mai mare„, se arata in raportul de specialitate atasat proiectului.

A doua directie pe care se concentreaza proiectul are in vizor ‘casa’ in care vor sta aceste tramvaie, si anume depoul din zona Dambovita, unde se vor produce, de asemenea, schimbari.

Proiectul propune achizitionarea de tramvaie multi-articulate lungi, cu podea joasa, modernizarea depoului Dambovita si aducerea acestuia la standarde actuale de mentenanta, prin achizitionarea unui strung de rectificat bandaje, a echipamentelor conexe, automatizarea infrastructurii de cale si implementarea unui sistem de supraveghere video, precum si aducerea la zi a tuturor facilitatilor de intretinere a troleibuzelor, aparatelor conexe tractiunii electronice si vehiculelor pe pneuri si amenajarea unei spalatorii ecologice pentru tramvaie, troleibuze si autobuze in depoul Dambovita„, se arata in acelasi document.

Cum in bugetul local n-au de unde sa apara fonduri suficiente pentru o investitie de acest nivel, municipalitatea spera sa poata accesa bani europeni.

Proiectul privind achizitia de tramvaie noi si modernizarea depoului Dambovita este inclus in Planul de Mobilitate Urbana Durabila si este prevazut a fi realizat pana in anul 2020. In luna septembrie 2017 a fost elaborat de catre Autoritatea Urbana a Municipiului Timisoara, Documentul justificativ pentru finantarea din fonduri europene structurale si de investitii 2014-2020, acest proiect fiind cuprins in lista proiectelor prioritare ce se doresc a fi implementate„, se arata in raportul de specialitate prezentat consilierilor locali.

RATT are in parcul sau 60 de tramvaie, dintre care 30 mai vechi, 15 din flota „Armonia” care sunt deja pe linii, iar alte 15 trimise la modernizare la fabricile din Pascani si Arad. Pretul platit de Primaria Timisoara pentru modernizarea garniturilor vechi de tramvai a fost de aproximativ 500.000 de euro pe bucata.
Cu tramvaiele, in Timisoara, se asigura transportul pe 10 linii ale caror trasee insumeaza 134,30 km.

UPDATE: Consiliul Local a aprobat in sedinta de marti demararea studiului de oportunitate in vederea innoirii zestrei de tramvaie a Timisoarei

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Tramvaie de 200 de calatori? Poate la orele de varf catre zonele industriale. Dar mult mai bine ar fi cu tramvaie de doua ori mai mici care sa circule de doua ori mai des.

  2. Tramvaie noi înseamnă alți foarte mulți bani, inclusiv un comision baban care nu exista.
    In primul rând pentru ce am reabilitat rablele nemțești dacă tot vroiam tramvaie noi?
    RATT nu are bani de salarii dar primarul visează la luna de pe cer.
    Cred ca ceva nu se leagă și e mare deranj la bibilica.

  3. Sa nu uitam de faptul ca astfel de tramvaie vor trebui sa asigure accesul persoanelor cu habdicap si – probabil – reamenajarea cai si a statiilor (vezi si orasul Seged, la 120 km N-V de Timisoara) (plus altele „cateva marunte”)