Masura fara precedent a UE impotriva Poloniei: a activat Articolul 7. Romania ar putea pati la fel?

Comisia Europeana a decis, miercuri, sa declanseze Articolul 7 din Tratatul UE, procedura fara precedent impotriva Guvernului din Polonia.

Polonia a anuntat ca a ″primit cu regret decizia politica si nu juridica″ ⁣ a Comisiei Europene de a declansa o procedura inedita ce poate duce la sanctiuni contra Varsoviei, dupa ce aceasta a adoptat o serie de reforme controversate ale sistemului judiciar, releva un comunicat al Ministerului de Externe polonez, citat de AFP.

Aceasta decizie ″apasa inutil asupra relatiilor noastre, ceea ce risca sa faca dificila constructia intelegerii si a increderii reciproce intre Varsovia si Bruxelles″⁣, mentioneaza comunicatul diplomatiei poloneze, publicat la scurt timp dupa anuntul executivului comunitar.

Polonia, pe cale de a fi sanctionata

Decizia vine in contextul in care Executivul a ramas surd la cererile UE privind modificarea reformelor ei judiciare controversate, informeaza The Guardian si EUObserver.

Potrivit Executivului European , masura a fost una necesara, intrucat statul de drept din Polonia se confrunta cu „amenintari sistematice”, noteaza AFP.

Cu parere de rau, a trebuit sa decidem sa initiem Articolul 7. Dar faptele nu ne lasa nicio alta solutie”, a declarat comisarul Frans Timmermans vicepresedintele CE, reporterilor, la Bruxelles.

La randul sau, comisarul olandez a afirmat ca, intr-un interval de doi ani, Polonia a adoptat o serie de legi care au creat o situatie in care „guvernul se poate amesteca sistematic cu atributiile, organizarea si functionarea” sistemului judiciar.

Chiar si asa, Polonia are trei luni sa remedieze situatia, iar daca Guvenul de la Varsoia se va conforma, Bruxelles-ul va renunta la aceste masuri. In caz contrar, Polonia risca sa ramana fara drept de vot la Bruxelles, masura ce urmareste sa impiedice Executivul sa aplice reforme din justitie considerate o amenintare la adresa demoractiei, scrie The Guardian.

Pentru a intra in vigoare, sanctiunea va trebui votata de toate statele membre UE. Ungaria a anuntat ca va incerca sa o blocheze.

Astfel, Comisia Europeana a avertizat celelalte 27 de state membre, ca reformele legislative din Polonia risca sa zguduie valorile considerate fundamentale intr-un stat democratic, inclusiv independenta sistemului judiciar. Astfel, inainte ca sanctiunile sa fie puse in aplicare Comisia Europeana a decis sa ii adreseze Guvernului de la Varsovia o avertizare oficiala.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat inca din aceasta vara ca UE este gata sa declanseze Articolul 7 din Conventia UE, in legatura cu 40 de legi care fac parte din masurile Guvernului Polonez de reformare a sistemului judiciar. In acel context, el avertiza ca statul de drept este in pericol.

Presedintele Romaniei: Nu exclud riscul de activare al articolului 7, ca in cazul Poloniei

Presedintele Klaus Iohannis a avertizat miercuri ca nu exclude riscul activarii articolului 7 in cazul Romaniei, dacă legile Justitiei vor fi adoptate cu modificarile care au provocat proteste in toata tara.

Seful statului a facut aceste afirmatii la o intalnire informală cu jurnalistii la Palatul Cotroceni.

Parlamentarismul acesta de bulibăşeală şi avarie trebuie să înceteze”, a mai spus şeful statului.

Sursa: stirileprotv

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.