Destinatii noi si peste un milion si jumatate de pasageri pe Aeroportul Timisoara, in 2017

TIMISOARA. Peste 1,65 milioane de pasageri, destinatii noi si o certificare europeana. Acestea sunt evenimentele din acest an ale Aeroportului International „Traian Vuia” din Timisoara.

In 2017 au fost adaugate noi destinatii noi: curse regulate (este vorba de Tel Aviv si Frankfurt-am-Main), si curse de vacanta (Constanta, Palma de Mallorca), iar cursele regulate si-au suplimentat frecventele. Toate acestea s-au regasit in cresterea numarului de pasageri si a numarului de zboruri.

Estimarile arata ca Aeroportul International Timisoara va fi de aproximativ 1,65 milioane e pasageri pana la sfarsitul lunii decembrie, stabilind un record de trafic, o crestere de 42% fata de anul 2016. De asemenea, ca numar de curse aeriene, va fi depasita cifra de 17.500 de zboruri.

In timpul verii, Aeroportul a inregistrat o crestere a numarului de pasageri pentru cursele de vacanta cu 20%. In acest an, pe langa Antalya, Heraklion, Zakynthos si Santorini, s-au adaugat si Palma de Mallorca si Constanta. Peste 40.000 de pasageri au zburat in acest an spre destinatii de vacanta.

La sfarsitul lunii octombrie au fost incluse in orarul de zbor doua noi destinatii: Tel Aviv (cu compania Wizz Air) si Frankfurt am Main (cu compania Lufthansa). Tel Aviv, un oras modern, vibrant si cosmopolit este perfect pentru vacante in orice perioada a anului. In prezent, aceasta destinatie este operata de doua ori pe saptamana, in zilele de luni si vineri. Compania Lufthansa a introdus o cursa zilnica spre si dinspre Frankfurt-am-Main, cel mai mare nod aerian din Europa ca numar de conexiuni, cu legaturi directe in intreaga lume. Aceasta noua destinatie este un adevarat castig pentru Timisoara, zona de vest a Romaniei, pentru nordul Serbiei si estul Ungariei.

A fost un an foarte bun din toate punctele de vedere, am lansat rute noi, am inregistrat cresteri ale traficului aerian, dar si din punct de vedere economic. Anul acesta, deja din luna august am inregistrat pasagerul cu numarul un milion.. Suntem optimisti si credem ca anul viitor vom ajunge mai devreme la pragul de 1 milion, iar pana la finele lui 2018 ne dorim sa atingem 2 milioane de pasageri”, a spus directorul aeroportului, Daniel Idolu.

 

In ceea ce priveste traficul de marfa estimarile arata ca pana la sfarsitul anului, in total vor fi procesate 4.500 de tone, cu 16% mai mult fata de 2016.

Aeroportul International Timisoara a devenit, la inceputul anului, primul aeroport din Romania certificat EASA (European Aviation Safety Agency). Tot ca o premiera pentru un aeroport din Romania, in luna noiembrie a fost inaugurata prima statie de incarcare electrica pentru autovehicule.

In acest an, veniturile Aeroportului au crescut cu aproximativ 30%: de la 40,7 milioane de lei (in 2016), la aproximativ 53 de milioane de lei (cifre estimate). De asemenea, in ceea ce priveste cifra de afaceri, se estimeaza o crestere de 31% pentru acest an, de la 38,7 milioane de lei, la 50,6 milioane. Profitul brut estimat pentru acest an se ridica la 11,8 milioane de lei, cu 109% mai mult decat anul precedent, in conditiile in care in 2016, Aeroportul a inregistrat un profit de 5,6 milioane lei.

Una dintre investitiile majore din cadrul aeroportului a fost in acest an extinderea si modernizarea parcarii auto, in valoare de 1,38 milioane de lei. Modernizarea parcarii a insemnat extinderea numarului de locuri cu 20% – la aproape 1000 de locuri, crearea unor parcari pentru taxi, autobuze, camioane, persoane cu dizabilitati, restabilirea traseului pentru mijloacele de transport in comun si achizitionarea unui nou sistem de bariere. Investitia este in curs de derulare si va fi finalizata in martie 2018.

In 2018, administratia Aeroportului International Timisoara va continua politica comerciala si de marketing pentru deschiderea de noi destinatii disponibile din Timisoara si pentru marirea frecventei celor existente.

Vor fi demarate lucrari pentru investitiile pregatite din acest an, la noul terminal de sosiri externe si a terminalului de plecari externe, doua investitii majore care pregatesc Aeroportul International Timisoara pentru un flux de 3 milioane de pasageri pe an.

Terminalul de sosiri externe: are ca termen de finalizare 31 martie 2019 si va fi realizat din fonduri europene si surse proprii (50% – 50%). Acest nou terminalul va creste cu 200% capacitatea terminalului de sosiri, cu posibilitatea gestionarii simultane a 3 fluxuri de pasageri (cu o medie de 180 de pasageri pe flux), 8 puncte de control al documentelor si 3 sisteme de transport bagaje. Costul estimat este de aproximativ 24 milioane de lei.

Terminalul de plecari externe este are ca termen sfarsitul anului 2019, are un cost de aproximativ 69 milioane de lei si va fi finantat din surse proprii si fonduri europene. Capacitatea terminalului va creste cu 150% deoarece vor fi construite 10 noi porti de imbarcare, 12 check-in-uri si 8 puncte de control al documentelor, alaturi de 6 puncte de control de securitate, spatii comerciale si zona de alimentatie publica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce declara Idolu anul trecut:

    „Ne-am propus sa incepem orarul de iarna 2017 cu un nou terminal de sosiri externe si terminalul sosiri existent in aerogara se va dezafecta si vom face o zona publica mai mare, cu functiuni de plecari curse externe. (…) Va fi o cladire simpla, eficienta, cu spatii largi, deschise. Ne vom putea compara cu Verona sau Bergamo„, a mai declarat pentru opiniatimisoarei.ro directorul Aeroportului Timisoara.

    Deci decembrie 2017 a devenit 31 martie 2019.

  2. olteanul tot oltean ramane …..cotetul international DAN IDOLU este o bataie de joc nu are un banal lift famiile cu copii sunt obligati sa urce la etaj ca apoi sa coboare cu carut si copii ca de acolo se face imbarcarea cata PROSTIEEE .
    MULTUMIM PSD

    B1 TV -May 26, 2014 – Polistirenul pare să fie noua obsesie naţională, altfel nu se explică de ce o parte din gardul unui cimitir de la Craiova a fost izolat cu materialul folosit pentru a ţine zgomotul sau căldura la distanţă. În vreme ce trecătorii îşi fac cruce..