Alerta pe Aeroportul Timisoara. Mobilizare uriasa de forte la o testare de ultim moment. Foto

TIMISOARA. Impresionante forte de interventie au fost mobilizate pe Aeroportul International Traian Vuia din Timisoara.

CITESTE SI: Bataie pe locuri la o scoala de langa Timisoara. Pentru ca elevii sa nu invete si dupa-masa, primaria o extinde si amenajeaza un nou campus scolar pentru copii 

Echipaje SMURD si pompieri cu autospecialele din dotare, dar si politisti, jandarmi, lucratori SRI si specialisti in protectie civila au pornit in mare graba spre poarta aeriana a vestului Romaniei. Acestia s-au indreptat direct spre pista de aterizare-decolare.

Este vorba de un exercitiu de verificare a vitezei de reactie a salvatorilor si angajatilor aeroportului in cazul unei situatii de urgenta, verificare organizata de reprezentantii Aeroportului International Timisoara.

Scenariul a prevazut ca, in jurul orei 17.00, in timpul zborului, un pasager a reusit sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, aflat in cala avionului. In urma exploziei puternice este afectat fuzelajul aeronavei, cabina se depresurizeaza, iar aeronava solicita aterizarea in regim de urgenta, echipajul anuntand serviciul de trafic aerian.
Dispeceratul aeroportului a dat alarma si a initiat procedurile conform planului de interventie in situatii de urgenta. A fost anuntat imediat serviciul unic de urgenta 112, iar la sol, angajatii din cadrul aeroportului au format dispozitive de interventie rapida. Deoarece la aterizare s-a simulat si un incendiu la motorul drept al aeronavei, a fost nevoie si de interventia pompierilor. Primii care au ajuns la fata locului au fost pompierii aeroportului pentru stingerea incendiului, urmati si de cei de la ISU Banat. A fost declansata rapid procedura de evacuare a pasagerilor si a echipajului, si au fost acordate masuri de prim ajutor ranitilor intr-o cladire din apropiere. Dupa indeplinirea tuturor procedurilor langa aeronava, stingerea incendiului si evacuarea victimelor, brigada pirotehnica a intervenit pentru a identifica eventuale dispozitive explozive suplimentare sau nedetonate.

“Este foarte important ca periodic sa facem astfel de exercitii pentru a testa viteza de reactie, precum si modul de interventie a tuturor angajatilor si a structurilor care ar putea fi implicate intr-un astfel de incident. Rolul exercitiului este a ne antrena teoretic si practic. De asemenea, vrem sa identificam eventualele vulnerabilitati pentru a reusi sa le corectam din timp. Cred ca dupa exercitiul de astazi, intr-o o situatie similara, putem spune ca aeroportul ar fi pregatit sa intervina rapid, cu toate fortele”, a declarat directorul Aeroportului Timisoara, Daniel Idolu.

Exercitiul a fost realizat de Aeroportul International Timisoara, cu implicarea Serviciului Roman de Informatii, DIICOT – Serviciul Teritorial Timisoara, Parchetului Curtii de Apel Timisoara, Politiei de Frontiera, Politiei Transporturi Aeriene, ROMATSA, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, SMURD, Inspectoratului de Politie Judetean Timis, Inspectoratului Judetean de Jandarmi, Wizz Air, UM 01930E, Triple Security SRL. Toate institutiile au fost anuntate in timp real, pentru a fi testati si timpii de interventie.

Astfel de exercitii se desfasoara periodic pentru gestionarea si coordonarea raspunsului in cazul unei situatii de criza produsa la aeroport, in conformitate cu Planul de Urgenta si Planul de Management al Situatiilor de Criza ale Aeroportului International Timisoara Traian Vuia.

Pasagerii care se aflau in aerogara au fost linistiti, explicandu-li-se ca este vorba despre o testare a fortelor de interventie pentru a se asigura ca toata lumea stie ce are de facut in situatii limita.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. “Este foarte important ca periodic sa facem astfel de exercitii pentru a testa viteza de reactie, precum si modul de interventie a tuturor angajatilor si a structurilor care ar putea fi implicate intr-un astfel de incident. Rolul exercitiului este a ne antrena teoretic si practic. De asemenea, vrem sa identificam eventualele vulnerabilitati pentru a reusi sa le corectam din timp. Cred ca dupa exercitiul de astazi, intr-o o situatie similara, putem spune ca aeroportul ar fi pregatit sa intervina rapid, cu toate fortele”, a declarat directorul Aeroportului Timisoara, Daniel Idolu.Intrebare:Ce viteza de reacție poate avea asistenta medicala-doctor Bona Cumbria,cu echipament de intervenție de cabinet,ea participand la exercițiu in slapi,iarna la -3 !?!