Se reia transplantul renal la Timisoara, iar in ultima sectie ramasa de reabilitat la Spitalul Judetean incep lucrarile de modernizare

TIMISOARA. Timisoara va avea o Clinica de Urologie moderna, dar si un Centru de Transplant Renal, la Spitalul Judetean.

CITESTE SI: Aproape 500 de locuri de parcare, pe 7 etaje, in plin centru, la Timisoara. Vor fi magazine la parter. Unde se construieste ‘minunea’ 

Managerul Spitalului Judetean, Marius Craina, si presedintele Consilului Judetean, Calin Dobra, au semnat luni contractul in urma caruia in Spitalul Judetean va fi modernizata Sectia de Urologie.

Pe langa modernizarea acesteia, la Spitalul Judetean urmeaza sa se amenajeze si un departament pentru transplant renal, o procedura ce nu s-a mai facut la Timisoara de mai bine de 12 ani.

Incepem demersurile pentru obtinerea acreditarii incepand de astazi. Partea de infrastructura este realizata pe banii Consiliului Judetean, deci din acest punct de vedere nu vom intampina nicio dificultate, iar la partea de resurse umane domnul doctor Alin Cumpanas, care actualmente este seful Sectiei de Urologie, are datoria medicala si moarala sa realizeze toate demersurile si toate conditiile pentru acreditarea din punct de vedere medical a sectiei pentru transplantul renal„, a declarat managerul Spitalului Judetean Timisoara, medicul Marius Craina.

Lucrarile ar urma sa dureze doi ani de zile, iar suma pentru care a fost adjudecat contractul este de 5,2 milioane de lei, cu TVA.

Este unul dintre cele mai importante proiecte pe care il desfasoara Spitalul Judetean din Timisoara, si cu fonduri din bugetul Consiliului Judetean Timis. Discutam de un proiect de o valoare de aproximativ 5,2 milioane de lei, cu tot cu TVA, un proiect foarte important prin prisma domeniului de activitate, prin prisma faptului ca vom putea la momentul incheierii lucrarilor efective, contractul avand o durata de 24 de luni. La momentul incheierii lucrarilor efective sa discutam de reluarea transplatului renal. Avem specialisti in cadrul acestui departament si sunt ferm convins ca vom reusi sa punem in valoare activitatea lor profesionala„, a declarat presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.

La etajul 5 al Spitalului Judetean, acolo unde se afla sectia de Urologie, urmeaza sa fie facute modificari importante.

Compartimentul va fi de la mijlocul aripii mici. Pe partea stanga vor fi cele doua saloane de terapie intensiva post transplant, iar vizavi cele de post transplant tardiv. Asta va fi in mijlocul acestei aripi. De aici si toata aripa mare va fi Sectia de Urologie, care e o lucrare mare, care vine sa modernizeze partea de activitatea urologica si dincolo e compartimentul de transplant, dar aici sunt masurile speciale de izolare pentru pacient… Va trebui sa avem, din punctul nostru de vedere, al urologilor, 5 sau 6 oameni care trebuie sa faca programul de training, sa se pregateasca in asta. Eu si inca doi colegi am participat la ultimele transplanturi, din perioada 2000-2006, dar evident ca va trebuie sa reluam„, a spus Alin Cumpanas, seful sectiei de Urologie a Spitalului Judetean Timisoara.

De lucrarile de modernizare ale Sectiei de Urologie se va ocupa un grup de firme din nordul tarii, din Suceava, Iasi si Botosani, care asteapta acum autorizatiile necesare pentru a porni lucrul.

Sunt lucrari electrice, curent slab, curent tare, instalatii, instalatii electrice, gaze medicinale, si lucrarile de constructie. Eu am semnat contractul acum trebuie sa urmam niste pasi legali. trebuie sa scoatem autorizatiile, sa primesc ordinul de incepere. Mai dureaza o luna sau o luna si jumatate pana cand demaram. Putem sa incepem de luna viitoare, dar trebuie sa parcurgem niste pasi. deocamdata nu imi pot face un plan pana nu primesc ordinul de incepere a lucrarilor. Consiliul Judetean a spus ca da banii, au bugetul sau nu. termenul e 24 de luni, dar daca e finantarea, noi vrem sa terminam mai repede. Nu e nicio lucrare complexa, nicio lucrare de mare anvergura, e
simpla pentru noi. Daca au buget si pot sa termine, eu trebuie sa primesc ordin scris, au buget, noi in decembrie 2018 inchidem acest contract„, a declarat Victor Mihalache, actionarul principal al grupului care a castigat licitatia.

In prezent, in Timis sunt aproximativ 150 de pacienti care ar avea nevoie de un transplant renal, in timp ce alti 400 fac dializa.

Va reamintim, la Timisoara a avut loc primul transplant reusit cu un rinichi prelevat de la o persoana aflata in moarte cerebrala in anul 1981. La scurta vreme, procedura a fost sistata. Abia din 1994 Centrul de Transplant a fost redeschis si a functionat pana in 2006, timp in care la Timisoara au fost efectuate aproximativ 50 de astfel de interventii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mai Caline tu stii cam in ce secol suntem? Intrebarea este valabila si pentru medici.