‘Sa coboram cu picioarele pe pamant, legat de metrou la Timisoara. Vorbim de 750 de milioane de euro. Nu se va realiza niciodata’. Cine sustine cu tarie asta

TIMISOARA. In 2018, in proiectul de buget al Timisoarei, au fost prevazuti iarasi 145.000 de lei, adica aproximativ 30.000 de euro, pentru un studiu de prefezabilitate legat de mult trambitatul metrou pe care si-l doreste primarul Nicolae Robu in Timisoara.

De asta data este vorba de un alt proiect, dupa ce cel care presupunea in fapt introducerea unui tren usor care sa circule pe liniile CFR a fost abandonat pentru ca nu se poate realiza. Acum Robu vrea un metrou adevarat, care sa circule doar pe sub pamant si sa lege Aeroportul Timisoara de zona industriala de la iesirea spre Sag.

CITESTE SI: Statiile in care va opri viitorul metrou adevarat pe care il vrea Nicolae Robu la Timisoara si care va merge doar pe sub pamant. Un proiect nou-nout are primii bani prevazuti in bugetul orasului pe 2018 

Nu se va realiza niciodata si sunt bani aruncati pe fereastra cu studiile astea‘, a sustinut consilierul local PSD Daniel Idolu, invitat  in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro  si Orasul Timisoara din studioul HDV.

A fost o dezbatere acum 2 ani cand in Consiliul Local ne-au facut <dusmanii orasului>, cand n-am votat si am ajuns la o polemica vocala vizavi de acest proiect cu metroul, dar isi permite bugetul orasului? Exista o alta sursa de finantare care sa sustina asa ceva? Imposibil. Pe proiectul pe calea ferata a CFR, unde prelua atributiile unui tren urban, am cheltuit alti bani. Sa coboram cu picioarele pe pamant. nu se va realiza niciodata. Un km de metrou e 50 de milioane de euro, pe traseul asta sunt 15 kilometri. Cine are nebunia sa se arunce in asa ceva? Vorbim de 750 de milioane de euro. La aeroport nici RATT nu are capacitate, am facut solicitari sa suplimenteze cursele si n-au bani sa faca asta. Nu sunt bani pentru autobuze electrice, sa inlocuiasca tramvaiele… daramite sa faca un metrou„, a explicat consilierul local in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Daniel Idolu a facut referire si la exemplul de care se tot agata primarul Nicolae Robu cand vine vorba de metrou. Edilul sustine ca daca un oras ca Leipzig, ce numara cam jumatate de milion de locuitori, are metrou, de ce n-ar avea si Timisoara.

Din Calea Girocului, de la triajul din Buziasului, unde e o linie abandonata, ce intersecteaza drumul spre Mosnita – Urseni si se inchide in nordul orasului, s-ar putea face un tren urban care sa degreveze traficul. Dar cum sa faci metrou cu 1 miliard de euro… Banii astia sunt programul de autostrazi al Romaniei pe 10 ani. E un singur caz de oras mai mic, la Leipzig, unde acel metrou, la 600.000 de locuitori, nu e rentabil, dar acolo au foslosit tuneluri deja facute, ramase din vremea nazistilor„, a mai spus consilierul.

Consilierul local Daniel Idolu a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro, avandu-i ca moderatori pe Petre Nicoara si Ciprian Voin. Toti cei care au urmarit transmisia au putut pune intrebari in direct, care i-au fost mai apoi adresate invitatului.

INTERVIURILE TIMISOAREI cu Daniel Idolu, directorul Aeroportului International Timisoara

INTERVIURILE TIMISOAREI cu Daniel Idolu, directorul Aeroportului International TimisoaraParticipă și tu la singura emisiune interactivă transmisă pe Facebook din #Timisoara punând în direct întrebari invitatului din această seară.Moderatori: Ciprian Voin și Petre NicoarăEmisiune transmisa #LIVE

Posted by Orasul Timisoara on 15 Februarie 2018

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara si pe site-ul opiniatimisoarei.ro in fiecare joi seara de la orele 21.30.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pentru o corecta si impartiala apreciere a rentabilitatii,costurilor si realizarii metroului din Leipzig se poate accesa link-ul
    https://de.m.wikipedia.org/wiki/S-Bahn_Mitteldeutschland

  2. Domnul Idolu arunca cifre in nestiinta. Este cu siguranta un politican roman reprezentativ cu marea realizare de a introduce o taxa de 2 RON pentru primele 15 minute de stationare la aeroport, ca de obicei in PSD se gandeste „la mic”.

    O cautare simpla pe internet ne arata ca in Rennes, un oras cu doar 215.000 locuitori exista metrou si chiar e planificata o extindere:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Rennes_Metro

    Pe de alta parte
    Veniturile totale ale companiei CNAIR pentru anul 2017 au fost bugetate la 5,370 miliarde de lei, iar cheltuielile totale la 5,361 miliarde de lei. Asta inseamna 1.153 miliarde Euro. Asta doar pe 1 an. E adevarat, ei fura majoritatea banilor, dar nu e nici pe departe bugetul pe 10 ani.

    • si, pentru a continua informatia legata de Rennes:
      * intre momentul initial si momentul deschiderii singurei linii din acest oras au trecut circa 16 ani (si 5 ani pentru constructia efectiva)
      * linia de metrou are circa 9.4 km si 15 statii
      * costul total a fost de peste 520 mil euro (inclusiv garniturile VAL)
      * numarul de calatori (zilnic) este de cca 125000, desi capacitatea fusese estimata la 70000.
      * a doua linie este estimata la cel putin 1 mld EUR, cu o lungime de cca 12.7 km

      Prin urmare, un cost de 750 mil inaintat in articol este rezonabil. TEhnologia VAL ar fi, probabil, utilizabila si in cazul nostru.
      Problema este insa legata de rentabilitatea sistemului. Poate Timisoara sustine un trafic minim de, sa zicem, 35000 calatori platitori/zi doar pentru metrou? Metroul insa ar trebui sa fie al zonei metropolitane, nu al orasului, pentru a putea deveni rentabil. ..

  3. Am citit doar titlul . Cine sune NICIODATA , nu poate fi decat un prost . Ce rost mai are publicarea unui asemenea material ?