Ramane in aer Autostrada Lugoj-Deva Lot 3? Suntem la distanta de o saptamana de rezilierea contractului cu firmele care au construit 80% din sosea

TIMISOARA. Cerere imperativa a ministrului Transporturilor pentru constructorul de pe tronsonul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva.

CITESTE SI: Fuga de raspundere ne lasa cu un ‘muzeu’ pe Autostrada Lugoj – Deva? Ultimele imagini de pe Lotul 3

CITESTE SIHalucinant! Cea mai SCUMPA autostrada va fi in Timis! 240 de milioane de euro pentru 15 km

CITESTE SI: Ultimele imagini de pe Autostrada Liliecilor. Ce se intampla pe Lotul 4 Lugoj – Deva

CITESTE SI: Piedicile de pe Autostrada Lugoj – Deva, tinute la secret. Dupa lilieci, o alta problema uriasa tine departe inaugurarea Lotului 4. Foto 

Lucian Sova a solicitat asocierii de firme care se ocupa de bucata de sosea de mare viteza sa decida in doar o saptamana daca poate continua au ba lucrarile.

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova i-a cerut vineri constructorului lotului 3 al autostrazii Lugoj-Deva sa decida in cel mult o saptamana daca poate continua lucrarile pe acest tronson. Intalnirea ministrului cu asocierea de firme Teloxim, Consa, Aldesa Construcciones si Arcadis Eurometudes vine in contexul in care lucrarile inainteaza greu de un an de zile. Pe acest lot au aparut o serie de probleme din cauza nerespectarii calitatii lucrarilor si a mobilizarii slabe a antreprenorului. Acest fapt poate conduce la rezilierea contractului din cauze exclusiv imputabile antreprenorului. Stadiul de executie a lotului 3 este de aproximativ 80%„, transmit reprezentantii Ministerului Transporturilor.

Lucrurile insa sunt mult mai complicate decat noteaza conducerea ministerului.

Pe tronsonul 3, Holdea-Ilia, nadejdea de a vedea terminate lucrarile in 2018 se indeparteaza tot mai tare, aceasta intrucat nodul rutier de la Holdea a ramas in aer, precizau la inceputul acestei luni cei de la Asociatia Pro Infrastructura, care monitorizeaza stadiul santierelor din Romania.

Dupa ce in anul 2017 fostul ministru Razvan Cuc si sefii CNAIR au dezinformat, mintit si promis in repetate randuri ca lotul 3 al Autostrazii A1 Lugoj-Deva va fi inaugurat pana la finalul anului trecut, incompetenta si fuga de raspundere a responsabililor din CNAIR ar putea impiedica finalizarea acestui proiect chiar si in anul 2018!

Pentru deschiderea circulatiei pe cei 21,141 km ai tronsonului, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere trebuie sa includa nodul rutier Holdea in contractul cu antreprenorul general (Comsa), acest nod fiind necesar pentru conectarea autostrazii la Drumul National 68A. De mai bine de un an de zile (de cand CNAIR a aprobat aceste lucrari suplimentare), decidentii din varful companiei s-au blocat. Motivul invocat de ei: legislatia in materie de achizitii publice.

Aceasta legislatie, impreuna cu Instructiunea 1/2016 a celor de la ANAP (Agentia Nationala pentru Achizitii Publice), prevede 3 solutii.
Prima: lucrarile suplimentare sunt considerate ca fiind o modificare nesubstantiala in sensul legii, operandu-se asupra contractului un act aditional care sa le includa.
A doua: lucrarile suplimentare sunt considerate modificare substantiala in sensul legii, CNAIR urmand sa deruleze o procedura de negociere cu actualul constructor fara publicarea unui anunt.
A treia: lucrarile suplimentare sunt considerate modificare substantiala in sensul legii, CNAIR urmand sa lanseze o noua licitatie publica pentru finalizarea acestora.

Din analiza noastra, daca directorii CNAIR ar fi competenti si bine intentionati, ar trebui sa apeleze in mod justificat si perfect legal la prima solutie, cea mai benefica pentru proiect si pentru soferii care isi doresc sa circule cat mai repede pe aceasta autostrada.

Ce au facut insa sefii CNAIR? Au ales a patra „solutie”: fuga de raspundere, ne-asumarea unei decizii, tergiversarea acestei probleme timp de peste un an de zile (!) in asteptarea, probabil, a unei alte conduceri care sa isi asume deblocarea situatiei cu inteligenta si pricepere.

Facem din nou un apel public catre directorii CNAIR sa semneze de urgenta actul aditional pentru includerea nodului Holdea in contractul existent. In caz contrar, 2018 va consemna un nou muzeu de autostrada lung de 21 de km, asa cum avem acum pe A3 intre Gilau si Nadaselu: un segment finalizat pe care nu putem circula„, sustineau in 5 februarie reprezentantii echipei Asociatiei Pro Infrastructura.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Astia sunt rahatii din CNAIR ” directori” cu neamuri si curve angajate dar ei semneaza state de plata babane si sunt si mandrii de „realizarile ” lor

  2. 1. Stirea (prelouata): … Dupa ce in anul 2017 fostul ministru Razvan Cuc si sefii CNAIR au dezinformat, mintit si promis …
    Si oamenii acestia ce fac astazi? Bine mersi, la caldurica sau la racoare? Mai schimbati numele de CNAIR in …. ce stiu ei (schimbati mai bine insa c… nu mai mtati paturile)
    2. Imi aduce aminte de o alta mare realizare a CNADR „afacerea Behtel” (cea mai scumpa constructie de autostrada din Europa.
    Cati angajati are/mai are CNAIR si cu ce se ocupa? CNAIR a devenit – in „opinia romanului” – un fel de D.G.M.H. (Directia Generala de Miscare / Mutare a Hartiilor)