Situatiile halucinante de pe piata chiriilor din Timisoara. Ce fel de chiriasi cauta proprietarii de locuinte din oras

TIMISOARA. Chiriasii afla ca, la Timisoara, socoteala de acasa nu se prea potriveste cu cea din targ, in timp ce proprietarii nu mai stiu in cine sa aiba incredere.

CITESTE SI: Hulita si admirata deopotriva. Cum s-a transformat cea mai veche piata din Timisoara in cei 170 de ani de cand si-a schimbat numele 

Un set de reguli stricte, acceptarea unor vizite inopinate repetate din partea proprietarului, inchirieri in functie de gen, etnie, contra unor servicii, in functie de starea civila sau cariera aleasa – cei care cauta o locuinta de inchiriat in Timisoara se lovesc de tot felul de situatii.

La fel si proprietarii, care nu mai stiu cum sa faca selectia pentru a se asigura ca in casa lor va locui cineva care sa le fie pe plac, cineva care nu ii va lasa cu datorii sau cu locuinta distrusa.

Nu mai accept studenti. Am avut chiriasi studenti care nu si-au platit intretinerea timp de un an. Eu nu stau in Timisoara, iar banii de chirie i-au pus pe card, asa ca nu am stiut pana nu m-a sunat administratorul de la bloc. Le-am spus ca vin la Timisoara sa verific si au plecat inainte sa ajung. Au luat si cateva cutii cu parchet laminat cu care urma sa renovez apartamentul‘, ne-a spus Maria, proprietara unui apartament cu 3 camere, din zona Complexului Studentesc din Timisoara.

Din pacate, astfel de intamplari au devenit criterii de departajare, astfel ca unii proprietari fac selectia inca de cand posteaza anuntul. Sunt insa si situatii mai… deosebite.

De cealalta parte, unii proprietari inchiriaza in functie de gen, unor cupluri casatorite, fara copii, angajati in domeniul IT, iar unii merg mai departe si recunosc ca vor sa isi verifice chiriasii din cand sau le impun un set de reguli de conduita bine stabilit, postat chiar pe usa locuintei.

In urma cu ceva timp am mers cu un cuplu sa vada un apartament, iar proprietarul a pretins ca cei doi sa isi arate mainile, pentru ca el sa se asigure ca poarta verighete. Acesta a tinut ca astfel sa se asigure ca are de-a face cu o pereche casatorita care prezenta, in ochii lui, ceva mai multe garantii„, a povestit pentru opiniatimioarei.ro un agent imobiliar din Timisoara.

Intr-un alt caz m-am confruntat cu o situatie de-a dreptul hilara. Proprietarul a tinut sa precizeze in anunt, dar mi-a cerut chiar expres sa le povestesc potentialilor clienti ca in vecinatatea blocului in care avea apartamentul se gaseste un frumos loc de joaca pentru copii, insa nu a acceptat niciun client cu copii in casa lui„, a adaugat agentul imobiliar.

Fie ca apeleaza la serviciile unei agentii imobiliare sau cauta pe cont propriu intre sutele de anunturi ale proprietarilor, chriasii Timisoarei afla rapid ca unele lucruri nu sunt asa cum par. Pe internet exista o multime de anunturi false, ale unor agentii imobiliare, asta in conditiile in care oferta de chirii din Timisoara este, de cele mai multe ori, slaba calitativ si foarte scumpa.

Fata de alte orase, apartamentele din Timisoara sunt foarte scumpe si calitatea este foarte scazuta, iar asta datorita faptului ca pe piata sunt tot mai putine apartamente si cererea este tot mai mare. Si, in momentul in care cererea este mai mare decat oferta, tendinta este de a creste pretul. Pe de o parte, agentiile care lasa anunturile false la niste preturi mult sub pretul pietei si cu conditii foarte bune trag piata in jos, in ideea in care clientii isi formeaza o idee despre ce ar putea achizitiona sau inchiria si nu vor sa plateasca mai mult si atunci proprietarii care nu obtin pretul cerut sunt obligati sa lase din el si uite asa mai tragem piata in jos. Asta e, un du-te vino, nu exista realitate, iar pe noi ca agenti ne afecteaza pentru ca incercam sa le explicam mereu clientilor ca asa ceva nu au cum sa gaseasca si pana nu ne plimbam cu ei in 10 apartamente ca sa traga singuri concluzia pe care noi le-o spunem din start, nu sunt dispusi sa renunte la unul dintre cele 3 criterii importante ale lor care sunt general valabile si anume pret, zona sau confort‘, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Roxana Iordanescu, managerul unei agentii imobiliare din Timisoara.

Un contract incheiat intre proprietar si chirias ar fi singura masura care ar putea pune la adapost atat proprietarii, cat si chiriasii de situatii neplacute si ar putea ajuta si in cazul unui proces intre cele doua parti.

Un astfel de contract poate sa cuprinda, pe langa pretentiile celor doua parti si perioada de inchiriere, reguli de conduita convenite, dar si o anexa cu bunurile din imobil si starea acestora.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.