Muzeu pentru sanctuarul de la Parta. Decizia Consiliului Judetean Timis

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis se intruneste in sedinta extraordinara pentru a discuta despre deschiderea unui nou muzeu in apropiere de Timisoara.

CITESTE SI: Bucurie uriasa, internautii sunt in extaz. Prima barza din cuibul de la Carpinis s-a intors acasa si e urmarita live, in zapada 

Consilierii judeteni au decis sa treaca un teren de 500 de metri patrati din domeniul public local al comunei Parta, in domeniul public al judetului Timis. Pe acest teren se va fi ridica un muzeu care va apartine de Muzeul National al Banatului din Timisoara. Aici va fi pus in valoare sanctuarul descoperit in aceasta localitate.

Sanctuarul de la Parta face parte dintr-un sit arheologic mai amplu. Acesta s-a aflat in mijlocul unei asezari stravechi cu locuinte, unele dintre ele cu etaj. Asezarea dateaza de aproximativ 7.000 de ani, din neoliticul mijlociu. Numai sanctuarul are trei faze, dar asezarea in sine este o asezare cu sant de aparare cu locuinte, stradute, case cu etaj, o viata extrem de dinamica.

CITESTE SI: Copiii care smulg lacrimi si bani la Timisoara

O replica a acestui sanctuar se afla la Muzeul National al Banatului din Timisoara si poate fi vizitata la cerere.

Noul muzeu de la Parta va fi construit cu fonduri transfrontaliere, in parteneriat cu Serbia. Tara vecina va pune in valoare situl medieval Majdan din Voivodina. Cele doua obiective au rolul de a atrage cat mai multi turisti in zona Banatului de o parte si de alta a granitei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cateva precizari:
    1. In Muzeul banatului nu se afla o replica, ci originalul reconstituit!
    2. Orice încercare de mutare a sanctuarului reconstituit va afecta grav integritatea acestuia. De fapt, la reconstituirea acestuia in 1983, Florin Medeleț si Gh. Lazarovici, temandu-se de o posibila mutare ce putea fi decisa de un director imprevizibil, Mihai Fatu, l-au refacut in asa maniera incat sa nu mai poata fi mutat. Prin lianții folositi pentru ”legarea” pieselor originale, in special ale statuii monumentale, orice incercare de mutare va afecta grav integritatea sanctuarului.