Greva la Universitatea de Vest din Timisoara. Revolta studentilor

TIMISOARA. Protest la Universitatea de Vest din Timisoara, unde studentii se revolta.

CITESTE SI: Vizita fulger pe santierele de pe Autostrada Lugoj – Deva. Ce a gasit ministrul Transporturilor pe loturile 3 si 4 

Studentii de la Universitatea de Vest sunt in greva japoneza, solidari cu tinerii din alte 4 universitati din tara.

Tinerii sustin ca locurile bugetate la mai multe universitati de elita din Romania au fost diminuate fara ca Ministerul Educatiei sa le motiveze decizia, acest lucru favorizand unele univeristati si fiind in defavoarea altora.

Decizia de a intra in greva japoneza vine dupa ce, saptamana trecuta, studentii din Consortiul Universitaria – din care fac parte studentii de la Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Babels- Bolyai din Cluj-Napoca si Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi – au trimis ministerului o scrisoare in care solicitau motivarea deciziei de a reduce numarul de locuri la buget. Pentru ca nu au primit niciun raspuns, tinerii au decis sa intre in greva japoneza si anunta ca vor protesta pasnic, prin purtarea unor banderole albe.

‘Din pacate, asistam la o situatie tragica, in care universitati de top din Romania sunt neglijate prin taierea unor locuri pe criterii total netransparente, studentii nestiind nici in momentul de fata motivul din spatele acestei decizii. Consideram ca trebuie sa fim solidari cu celelalte universitati afectate de taierea locurilor bugetate, cu atat mai mult cu cat universitatea in care am ales sa studiem se confrunta cu aceleasi provocari. Nicio taiere de locuri nu este bine vazuta din punctul nostru de vedere, pentru ca poate crea unui precedent, acesta ducand in cele din urma la scaderea calitatii serviciilor pentru studenti si la cresterea taxelor acestora, din pricina subfinantarii universitatilor care de ani buni reprezinta Romania in topurile internationale. Dorim ca deciziile ce privesc mediul universitar din Romania sa fie luate intr-un mod cat mai transparent si echitabil pentru toate universitatile, care sa le ofere incredere studentilor si intregii societati intr-un viitor mai bun’, a spus Ovidiu-Marian Boldor, presedinte Organizatiei Studentilor din Universitatea de Vest din Timsioara.

In urma deciziei Ministerului Educatiei Nationale de a taia locurile bugetate, UVT a ramas fara 45 de locuri la licenta, master si doctorat.

‘Am luat la cunostinta cu neplacuta surprindere ca numarul de locuri bugetate in UVT este mai mic decat in anul universitar anterior (cu 10 locuri la ciclul de licenta, cu 32 de locuri la ciclul de master si cu 3 locuri la ciclul de doctorat) asistam astfel pentru prima data dupa intrarea in vigoare a LEN 1/2011 la o schimbare importanta privind modul de alocare privind locurile bugetate. Atunci schimbarile au survenit ca urmare a clasificarii universitatilor, iar UVT a suferit pierderi masive atat din perspectiva finantarii cat si din perspectiva locurilor bugetate alocate (in special la doctorat). Aceasta impartire avantajeaza anumite universitati si dezavantajeaza altele. Sunt universitati care au primit locuri in plus pentru scoli doctorale unde gradul de abandon este de peste 75%. In lipsa unei analize exacte, nu e vorba de o irosire substantiala de resurse?’, a transmis Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

CITESTE SI: Decoreaza-ti bicicleta cu flori si pedaleaza prin oras. Ce se pregateste la Timisoara, in cadrul celui mai colorat si parfumat festival 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.