TIMISOARA. Aula Magna a Universitatii de Vest din Timisoara a fost plina de studenti la conferinta „Romania in NATO – 14 ani”.
In 29 martie 2004, Romania adera la NATO, pentru ca patru zile mai tarziu, in 2 aprilie, steagul tarii noastre sa fie arborat pentru prima data langa ale celorlalte state membre. Drumul pana la aceasta aderare a fost insa unul greu, inceput dupa Revolutie, mai exact in 1993. Presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu, ii transmitea secretarului general al NATO dorinta Romaniei de a adera la alianta. Tot acest calendar al aderarii a fost prezentat tinerilor astazi la UVT.
„Prioritatea numarul 1 este respectarea angajamentelor asumate. Vom pleca intotdeauna de la asta. Romania si-a respectat angajamentele pe care si le-a asumat in fata NATO, atat pentru participarea la misiuni si operatiuni conduse de NATO, cat si pentru cheltuiuelile de aparare, investitiile in industria nationala de aparare si in realizarea capabilitatilor necesare Armatei Romaniei pentru a fi interoperoperabila, rapid dizlocabila, si a putea fi implicata in toata gama de operatiuni NATO. O alta prioritate pentru Ministerul Apararii Nationale este inzestrarea. Suntem beneficiarii unui acord politic de alocare a procentului de 2% pentru aparare, procent pe care vrem sa-l utilizam cat se poate de eficient, pentru ca au fost ani de subfinantare, iar acum Armata are nevoie de acesti bani pentru a reusi sa redevina o Armata puternica, capabila de a duce actiuni impreuna cu partenerii si aliatii nostri„, a declarat generalul de flotila aeriana Vasile Toader, loctiitor pentru operatii si instructie la Statul Major al Apararii.
Universitatea de Vest din Timisoara este una dintre cele cinci institutii de invatamant superior din tara care este gazda acestei conferinte, iar rectorul Marilen Pirtea a mai dezvaluit o surpriza.
„Este o conferinta de mediatizare, de diseminare a contributiei Romaniei ca membru NATO dupa 14 ani de la semnarea acestui acord, in care evident ca suntem intr-o zona mai sigura din multe puncte de vedere. Conceptele trebuie diseminate, populatia trebuie sa le cunoasca, si unde se poate face mai bine decat intr-o universitate unde afluxul ideilor, al persoanelor, este unul extrem de dinamic si de aceea sper ca de la aceasta conferinta multa lume va pleca avand mult mai multe cunostinte si informatii legate de prezenta Romaniei in NATO si contributiile majore pe care le avem in aceasta organizatie…Am avut o discutie cu domnul general Nicolae Ciuca, am perfectat prezenta domniei sale la Universitatea de Vest din Timisoara, asa cum intr-un sir lung de mari personalitati noi aducem la UVT. Nu am stabilit inca data exacta, dar intr-un timp foarte scurt o sa comunicam cand va veni sa sustina o conferinta„, a spus Marilen Pirtea.
CITESTE SI: Santierele din care se revarsa noroiul pe strazile din Timisoara
Si daca sala a fost plina, studentii Universitatii de Vest au admirat si expozitia de arme si dotari din holul din fata Aulei Magna. Militarii Brigazii 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL” au fost cei care le-au aratat tinerilor cum se monteaza sau se demonteaza o pusca, cum se ocheste cu arma sau cum se lucreaza cu echipamentul radio.
„Au fost lucruri interesante la conferinta. Adica stiam ca am aderat la NATO in 2004, dar nu am stiut care a fost drumul pana aici si unde avem militari in teatrele de operatiuni. Au fost lucruri chiar interesante. Si expozitia de arme este frumoasa, insa nu e genul meu„, a spus una dintre studente.
„Am fost la conferinta sa aflu lucruri interesante si chiar au fost unele, dar nu am stat pana la sfarsit. M-au interesat mai mult armele de aici. Este si cariera militara o varianta. Mi-au placut armele cu luneta si ochelarii de vedere pe timp de noapte„, a spus un alt student.