Vino sa vezi jucariile de altadata intr-o expozitie inedita la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Toti copiii se joaca, dar putini se intreaba: Oare cand au aparut jucariile? Intotdeauna jucariile au fost la fel? Cu ce s-au jucat parintii si bunicii ? Sunt intrebari ale caror raspunsuri puteti sa le descoperiti printr-o incursiune interesanta in minunata lume a jucariilor.

Atat cei mici, cat si cei mari sunt asteptati marti, 5 iunie 2018, ora 12.00, la deschiderea oficiala a expozitiei Copilarie minunata – Jucarii de altadata, organizata de Muzeul National al Banatului si Asociatia Muzeul Jucariilor din Bucuresti, sub egida Consiliului Judetean Timis.

Asociatia Muzeul Jucariilor a fost creata la initiativa unui grup de entuziasti iubitori si pastratori ai propriilor jucarii care, pe parcursul a patru decenii au strans si au colectionat nenumarate jucarii apartinand diferitelor generatii. Astfel, in ultimii 40 de ani au fost achizitionate din Romania o colectie de jucarii (peste 12.000), fabricate in tara si in strainatate intre anii 1900-1980.

Fiecare jucarie are o poveste a ei, fiecare jucarie a fost martora unei emotii, a unei lacrimi sau a unui vis implinit. Unele jucarii s-au ascuns in sacul lui Mos Craciun sau al lui Mos Gerila, altele au stat cuminti in cizmulitele cremuite din holul casei. Unele au fost cumparate cu ultimul banut scuturat din portofel, altele au stat radioase in vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pietelor, dar toate, absolut toate jucariile expuse au fost martorele unui zambet.

In aparenta, colectionarii exponatelor sunt doar niste copii mai mari care n-au renuntat la jucariile lor si care de a lungul timpului si-au transformat pasiunea in profesie: “Si cum oare ar arata viata noastra fara nici un hobby? Credem ca destul de monotona… Unde ar fi nerabdarea cu care asteptam incheierea unei zile obositoare de munca pentru a ajunge acasa si a ne dedica putin timp micului nostru univers de copil? Nerabdarea aceasta se poate datora unui trenulet electric, unei papusi, unei machete auto.”

Expozitia va putea fi admirata la Muzeul National al Banatului in perioada 5 iunie – 2 iulie 2018, de marti pana vineri, in intervalul orar 10.00-18.00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Frumoasa idee, pacat ca e sortita esecului. Cu ar putea lumea sa o viziteze cand in intervalul orar 10-18 majoritatea sunt la munca/scoli/gradinite ….? Ar trebi sa ne luam o zi de concediu ca sa vizitam o expozitie???? Eu credeam ca expozitiile sunt activitati pentru timpul liber … Asteptam ca si spectacolele de teatru sa se programeze ziua …

    • Majoritatea muzeelor au acest program de vizitare: British,Rijks etc, ca sa va dau doar cateva exemple. Aveti si sfarsitul de saptamana pentru a vizita sau lucrati? Pentru copii se pot organiza vizite si in cadrul gradinitelor si scolilor, mai ales daca li se adreseaza lor. Nu de mult timp fost si noaptea muzeelor. Da, mereu e loc de mai bine, dar sa nu uitam nici de legislatia greoaie care nu lasa loc de recompensare a angajatilor la stat pentru conditii deosebite de lucru, cum ar fi tinerea deschisa a unei expozitii seara sau noaptea.