Ministrul Justitiei Tudorel Toader, la Timisoara: Documentele din arhiva SIPA cu viata privata le distrugem, cele secrete le desecretizam, iar restul le transferam

TIMISOARA. Subiectul privind arhiva SIPA nu este clarificat, iar o comisie are trei ani la dispozitie sa inventarieze documentele de acolo, spune ministrul Justitiei la Timisoara. Potrivit lui Tudorel Toader, documentele care fac referire la viata privata vor fi distruse, iar cele secrete vor fi desecretizate.

CITESTE SI: Au explodat preturile pe piata imobiliara din Timisoara. Cu cat s-au scumpit apartamentele si ce urmeaza 

Ministrul Tudorel Toader a declarat ca a vizitat personal arhiva SIPA si acolo a gasit o multime de carti de munca ale fostilor angajati din penitenciare.

Povestea cu arhiva SIPA e veche, inca nu e clarificata. Eu cand am devenit ministru al Justitiei stiam ca exista arhiva si ca sunt dezbateri. Am promovat o hotarare de Guvern prin care am solicitat sa constituim o comisie speciala cu certificat ORNISS si sa vedem si noi ce e in arhiva. Guvernul a adoptat hotararea, eu am acces in baza legii, m-am dus cu comisia si am intrat in arhiva. Cand s-a deschis usa la arhiva prima data am vazut teancul de carti de munca ale fostilor angajati din penitenciar care se pensionasera, dar cartea de munca statea in arhiva si nu putea sa dovedeasca vechimea”, a spus ministrul.

Tudorel Toader a declarat ca membrii comisiei au la dispozitie trei anis a inventarieze documentele din arhiva SIPA.

Comisia are trei ani in care sa inventarieze documentele. Unele sunt consemnari tinand de viata privata si atunci am spus ca e normal titularul sa aiba acces, poate vrea sa vada ce facea la 25 de ani. E acces la viata privata. Altele pot tine de arhiva nationala si urmeaza sa fie transferate acolo, altele de siguranta statului si trebuie sa fie transferate la arhiva de specialitate. Poate unele contin informatii care pot fi valorificate de autoritati. Am infiintat comisia si la finalul celor trei ani vedem ce ramane din ea. Cele cu viata privata le distrugem, restul le transferam, iar cele secrete le desecretizam. La finalul celor trei ani o sa scriem pe usa «Aici a fost arhiva SIPA, sa le fie de bine»”, a spus Toader.

Ministrul a mai subliniat ca intre timp, la nivelul Parlamentului a fost infiintata o comisie special care se ocupa de aceasta arhiva.

Intre timp, parlamentul a infiintat o comisie speciala care se ocupa de arhiva. Au facut audieri, au facut confruntari, au facut o treaba buna, au facut un raport pe multe zeci de pagini care va fi facut public. Eu, ca ministru am vazut cine a intrat in arhiva, cine nu a intrat, daca avea sau nu certrificat ORNISS pentru acces. Unde am avut dubii rezonabile, le-am sesizat DIICOT spre a verifica daca fapta constituie ceva de competenta dansilor. Nu am raspunsul DIICOT”, a mai spus ministrul.

In 20 martie, Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT) a decis sa puna la dispozitia comisiei parlamentare de ancheta privind arhiva SIPA toate documentele si inscrisurile aflate in arhiva CSAT in legatura cu Directia Generala de Protectie si Anticoruptie.

Comisia de ancheta a arhivei SIPA a fost infiintata la finalul lunii septembrie 2017 de catre Parlament pentru a clarifica aspectele legate de desfiintarea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, declara in luna octombrie a anului trecut, in fata comisiei de ancheta privind arhiva SIPA, ca a fost avertizat cand a fost numit in functie ca la minister exista o bomba cu ceas care ticaie si ca ea se numeste arhiva SIPA.

Toader a spus ca si-a facut o imagine despre arhiva ”cat de cat apropiata” de adevarul accesibil lui si a decis sa nu taca la fel ca predecesorii sai, sperand ca pe durata mandatului nu va iesi in spatiul public problematica SIPA.

Comisia a fost condusa de catre senatorului Serban Nicolae, care a fost inlocuit, in februarie, cu cu senatorul PSD Viorel Salan.

Comisia de ancheta a arhivei SIPA este alcatuita din senatorul PSD Marian Pavel, senatorul PSD Adrian Diaconu, senatorul PSD Alexandru Balanescu, deputatul PSD Costel Dunava, deputatul PSD Liviu Plesoianu, deputatul PSD Mihai Popa. De asemenea, din partea PNL sunt deputatul Gabriel Andronache si Cristina Traila, dar si senatorul Daniel Fenechiu. USR este reprezentat de senatorul Mihai Gosiu, iar PMP pe deputatul Robert Turcescu.

Pana acum, in comisie au fost audiati si fostii ministri ai Justitiei Cristian Diaconescu, Tudor Chiauriu si Titus Corlatean.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce cauta acest personaj inadecvat politic si moral la Timisoara ?