Transalpina, drumul dintre nori! Turistii din toata tara sunt provocati sa parcurga cea mai inalta sosea din tara

Transalpina este cea mai inalta sosea din Romania, avand punctul cel mai inalt in Pasul Urdele (la 2.145 m), desi nu este atat de cunoscuta ca Transfagarasanul. Drumul face legatura intre orasele Novaci din judetul Gorj si Sebes din judetul Alba. Fiind un drum alpin, este inchis pe perioada iernii. Vara, insa, drumul este descoperit de tot mai mai multi turisti, al caror numar creste de la an la an.

Drumul dinspre Novaci era asfaltat pana la Ranca (1.600 m). Acum, drumul este asfaltat pana la Sebes, in urma lucrarilor incepute in 2009. Mai mult, cu sprijinul Consiliului Judetean Gorj, anul acesta se va da in folosinta un teleschi extins de la 800 la 1.500 de metri lungime, care va deservi trei partii, una dintre ele fiind dotata cu nocturna. Cele trei partii sunt situate intre localitatea Novaci si Baia de Fier, pe langa Varful Papusa.

Daca Transalpina este abordata dinspre partea sudica, respectiv de pe teritoriul judetului Gorj, turistii interesati vor avea posibilitatea sa descopere obiective pe care prea putini le cunosc”, ne-a declarat Ion Calinoiu, presedintele Consiliului judetean Gorj.

Este vorba aici de manastirile din nordul judetului Gorj (Tismana, Polovragi, Lainici, Crasna). Legatura intre toate aceste obiective se face prin ”drumul de sub munte”, un drum judetean (DJ 665) in lungime de 59 de km, modernizat si el, recent.
Romanii trebuie sa recunoasca Gorjul ca o destinatie turistica cu o oferta foarte bogata. Aici se poate practica turism ecumenic, turism cultural si istoric, turism balnear si sportiv. Pentru Gorj, turismul nu este doar o alternativa la specificul aproape monoindustrial al zonei, ci este o directie de dezvoltare durabila, asa cum rezulta si din Strategia de dezvoltare a judetului pe termen mediu si lung”, ne-a declarat Ion Calinoiu, presedintele Consiliului judetean Gorj

Pe timpul verii pe Transalpina se pot parcurge la pas zeci de trasee montane, cu durate cuprinse, in medie, intre doua si sase ore, principalele puncte de plecare fiind Obarsia Lotrului si Ranca.

Povestea celui mai inalt drum al Romaniei

Sunt mai multe variante cand vine vorba de inceputurile acestui drum. Unii spun ca prima data ar fi fost construit de legiunile romane, in timpul razboaielor purtate cu dacii. Din acest motiv, in cartile de istorie este cunoscut sub denumirea de „Coridorul IV strategic roman”. De asemenea, putem vorbi si de o legenda creata pe marginea acestei sosele, care spune ca la sfarsitul secolului ai XVIII-lea si la inceputul secolului ai XIX-lea, fiecare familie din zona ar fi participat la construirea unei portiuni din Transalpina, in functie de posibilitati.

Altii spun ca soseaua a fost construita si pietruita de nemti in timpul primului Razboi Mondial, din ratiuni militare. Ceea ce se stie clar este ca  Transalpina a fost reconstruita in perioada interbelica si data in folosinta in 1935, fiind  inaugurata de regele Carol al II-lea. Drumul a mai fost reabilitat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, cand germanii aveau nevoie de aceasta cale de acces, la fel, din motive militare. Cert este ca in fiecare an in luna septembrie pe o portiune de serpentine, intre Novaci si Ranca, se desfasoara Campionatul National de Viteza in Coasta etapa Ranca.

Unde ne cazam?

De departe, cele mai multe oferte pentru cazare se afla in statiunea Ranca. Aceasta dispune de aproape 5.000 de locuri pentru turisti, toate in trei hoteluri si peste 400 de pensiuni si case de vacanta cu regim turistic.

Tarifele pentru cazare pornesc de la 20 de lei, pentru o persoana, pe noapte, si ajung la 150 de lei, in functie de categoria unde turistul alege sa se cazeze. Pretul mediu de cazare la o pensiune de trei margarete este de 50 de lei pe noapte, iar pentru o zi cu pensiune completa se mai adauga 60-100 de lei pentru o persoana.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Am fost pe aici inca din 1996 si recomand zona, mai ales acum cand este si drum de acces asfaltat. Pastrati-o curata.