TIMISOARA. Dupa investitii de milioane de lei din bugetul local, primarul Timisoarei vrea sa mute Clinica de Dermatologie din centrul orasului.
An de an s-au investit sume frumoase din bugetul local pentru a imbunatati viata pacientilor care trec pragul Clinicii de Dermato-Venerologie din Timisoara. Acesta este cel mai vechi spital care functioneaza la Timisoara, dar a fost si primul spital din Romania.
Asadar, in anul 1745, aici a fost deschis primul spital civil orasenesc din Imperiul Habsburgic, inaintea celui din Viena si inaintea celui din Budapesta. Cladirea in care inca functioneaza acest spital s-ar potrivi insa pentru altceva, considera primarul orasului, Nicolae Robu. Recent, acesta a anuntat ca vrea sa adune sub un singur acoperis toate centrele culturale straine din Timisoara, dar si alte reprezentante straine.
Nimic mai simplu, si-a spus primarul, insa pentru aceasta mutare trebuie luati in calcul mai multi factori.
In primul rand, fatada cladirii istorice de pe strada pietonala Marasesti a fost reabilitata complet in urma cu mai multi ani, cu bani de la Agentia Nationala de Investitii. Tot atunci s-a facut si acoperisul. Incepand din 2009, Primaria Timisoara aloca an de an bani pentru renovari. Chiar pe bugetul de anul acesta ar urma sa intre Clinica de Dermato-Venerologie a Spitalului Municipal, pentru ca ar mai fi de facut lucrari la curtea interioara si la un culoar. Cea mai mare lucrare de pana acum a fost de aproape 2 milioane de lei, ne-au transmis reprezentantii Directiei pentru institutii scolare, sanitare, sportive si culturale.
In ciuda banilor investiti in infrastructura cladirii sau in sala de operatie, Nicolae Robu considera ca este extrem de important pentru Timisoara ca aceasta sa gazduiasca acum reprezentante straine, fie ele centre culturale ori consulate.
”Vreau sa gasesc o solutie pentru mutarea Clinicii de Dermatologie si pentru a pune la dispozitie acea cladire pentru a gazdui toate centrele culturale si toate reprezentantele straine in Timisoara si un Centru pentru Tineret”, a declarat Nicolae Robu.
Dar unde sa fie mutata clinica? Momentan se cauta solutii. Edilul sef al orasului a mai precizat ca mutarea se va produce ”cu grija” ca noile conditii sa fie mai bune decat cele actuale. Despre bani nu s-a discutat inca, insa este evident ca va fi nevoie de o suma frumusica pentru mutare.
De cealalta parte, reprezentantii Spitalului Municipal, cei care administreaza clinica, spun ca mutarea depinde foarte mult de noua cladire ce le-ar fi pusa la dispozitie, pentru ca un spital trebuie sa indeplineasca anumite norme europene.
”Acea clinica are mai multe departamente: Radioterapie, Dermatologie, un mic compartiment al Bacteriologiei si o parte din paturile care apartin Oftalmologiei. Exista un necesar de spatiu, daca se va face propunerea unei cladiri care sa fie superioara, nu vad de ce as fi impotriva. Nu ma pot pronunta, nu ni s-a comunicat nimic oficial”, ne-a declarat Octavian Mazilu, directorul Spitalului Municipal.
Aproape 300 de ani cu microbi si bacterii
Pe langa problema investitiilor si a spatiului, cum ar fi privit orasul Timisoara ca o Capitala Culturala Europeana daca ar gazdui reprezentantele straine intr-un loc unde vreme de 268 de ani a functionat un spital, cu pereti plini de bacterii si germeni? Batalia cu infectiile nozocomiale, adica infectii dobandite de pacient in cursul spitalizarii, este una destul de cunoscuta in mai toate spitalele.
”Batalia este data in principal cu microbii care au ajuns la un anumit grad de rezistenta cu tratamentul la antibiotice. Se produce un nou antibiotic, el isi face efectul o perioada de timp. Tot timpul se merge pe medicamente noi, acea rezistenta este cunoscuta si in Romania. Germenii de spital trebuie sa fie distrusi, niciun spital nu poate sa spuna ca nu are infectii nozocomiale. Sectiile conteaza foarte mult, nu este totuna sa fie Chirurgie sau Balneologie. Situatia aici este undeva la mijloc, la Dermatologie”, ne-a explicat Octavian Mazilu. Potrivit directorului Municipalului, in cadrul spitalului exista un Departament de prevenire a infectiilor nozocomiale.
”Exista in fiecare luna o evidenta a acestor infectii de spital, unele dintre ele sunt relativ blande, toate cazurile se contabilizeaza. Dermatologia nu are probleme, este un procent foarte mic, de regula stam bine la acest capitol la tot spitalul. Tot timpul se spala peretii, se curata si se recolteaza probe, pentru ca avem un serviciu care se ocupa de asta”, a completat Mazilu.
Clinica de Dermato-Venerologie are 50 de paturi, 14 saloane, trei sali de tratament, dar si o sala de interventii chirurgicale, precum si patru laboratoare.