La dosar a fost atasata Nota de Constatare nr. DI/I/2980/30.09.2009, care confirma faptul ca Ioan Sima a colaborat cu organele de Securitate in perioada 1984 – 1988, avand numele conspirativ de „Alain Delon”. Inainte de a fi trimisa pe rolul instantei de judecata, Nota de Constatare a fost aprobata in sedinta Colegiului CNSAS.
Angajamentul de a colabora „sincer si secret” a fost semnat in 1984
Potrivit verificarilor din arhivele statului, Ioan Sima a fost recrutat ca informator in data de 15.12.1988, de catre ofiterul B.L. din cadrul Securitatii Timis. In raportul cu propunerea de recrutare, B.L. prezinta argumentele care pledau in favoarea gestionarului de la unitatea alimentara, Ioan Sima.
„In vederea stapanirii situatiei operative existente pe raza comunei Carpinis, comuna in care lucreaza si domiciliaza un numar mare de cetateni de nationalitate germana, cat si elemente care au trecut in mod ilegal frontiera sau intentioneaza sa savarseasca infractiuni la frontiera, s-a simtit nevoia recrutarii unui informator. Din numarul de candidati opozabili pentru indeplinirea acestei calitati, cel mai competent s-a vazut a fi numitul Ioan Sima, gestionar la unitatea alimentara din comuna”, spune ofiterul responsabil de recrutare. In acelasi raport, se precizeaza ca lui Ioan Sima i s-a facut propunerea de a colabora in mod „sincer, secret si organizat”, propunere cu care candidatul a fost de acord. Ulterior, s-a trecut la luarea unui angajament scris si la „efectuarea unui temeinic instructaj privind probleme si persoane ce intereseaza organele noastre”. Propunerea de recrutare a fost aprobata de seful Serviciului 1/B din cadrul I.S.J. Timis, col. C.C., si s-a trecut la treaba.
Delatiuni despre penticostali, mic trafic si hoti de la Consiliul Popular
In perioada in care a colaborat cu organele de Securitate, Ioan Sima a furnizat „materiale informative pe profil si cu valoare operativa”, cum sunt caracterizate de unul dintre ofiterii responsabili de Carpinis. Spre exemplu, in data de 25.06.1985, „Alain Delon” ofera detalii scrise despre o inmormantare dintr-o familie de penticostali din Carpinis. „La aceasta inmormantare au participat predicatori de la Timisoara, care au folosit statii de amplificare de circa 100w care s-au facut auzite de o mare parte a cetatenilor din comuna prin care indemnau si faceau propaganda religioasa pentru a adera cetatenii la cultul penticostal”, spune sursa, care, ulterior, a fost instruita sa incerce sa afle numele predicatorilor din Timisoara si cine sunt posesorii statiilor. Intr-o alta nota informativa din 07.02.1985, „Alain Delon” din Carpinis relateaza ca in randul cetatenilor din comuna exista o stare de spirit necorespunzatoare.
„Unele cadre care lucreaza la sere sau CAP detin locuinte si in Carpinis, si in Timisoara, iar alti cetateni nu au deloc locuinta. Totodata, primarul comunei a dispus ca locuintele ramase de la cetatenii de nationalitate germana care au aprobare de plecare defnitiva din tara sa fie receptionate de catre o comisie. Dar numitul B.I. si M.F., care lucreaza in cadrul Consiliului Popular Comunal nu tin seama de aceasta hotarare si receptioneaza case in timpul noptii, insusindu-si unele obiecte. Totodata, numitul M.F. pretinde unele avantaje personale pentru intocmirea unor acte care intra in competenta lui”, spune vigilentul informator. in rezolutia ofiterului supraveghetor se precizeaza ca „se va face o nota catre organele de partid”, semn ca Securitatea nu se prea calca pe bataturi cu PCR. Primul bilant facut de Securitate releva faptul ca, in perioada 15.12.1984 – 21.09.1985, „Alain Delon” a furnizat un numar de sapte note informative. La o alta analiza se constata ca timp de un an si jumatate, adica intre 13.03.1986 – 10.10.1987, „Alain Delon” a furnizat doar patru note informative. „Situatie necorespunzatoare! in termen de 10 zile sa fie contactat si pe viitor sa se lucreze corespunzator cu el”, comenteaza un ofiter cu semnatura indescifrabila, insa sursa devenise atat de suspicioasa incat nu accepta sa se cunoasca „nici de alte cadre M.I. legatura sa cu organele noastre”, cum se precizeaza intr-un raport.
„Am fost la CNSAS sa vad actele care fac dovada! Nu exista scris nimica!”
Datorita dezinteresului manifestat in culegerea de informatii din comuna, in data de 27.09.1988 se propune abandonarea lui „Alain Delon”. „La predarea sectorului in luna iulie 1988, s-a constatat ca informatorul Alain Delon nu a vrut sa vina la intalnire, a refuzat categoric acest lucru. Fiind chemat ulterior, s-a constatat acelasi lucru, a afirmat ca el niciodata nu a scris si nici nu are ce sa ne spuna. S-a incercat influentarea acestuia prin lt. maj. B. care l-a recrutat, dar tot fara rezultat pozitiv. Fata de cele raportate mai sus, propun abandonarea acestuia, clasarea dosarului si incadrarea informativa cu surse cu posibilitati pentru a stabili ce preocupari are, anturajul sau si daca se impune deschiderea unei mape de verificare asupra acestuia”, se propune in raportul de abandonare. De la acea data este posibil ca „vanatorul” de informatii sa fi devenit chiar el tinta unor note informative semnate de persoane din anturajul sau.
„Se poate scrie despre acest lucru, numai daca sunt informatii reale. Stiu ceva despre asta, lucruri care nu sunt adevarate. Eu am fost pe la CNSAS, am zis ca vreau sa vad si eu actele care fac dovada ca eu am colaborat cu Securitatea. Se presupune acest lucru, cum zic ei, dar despre mine nu exista scris nimica! Cel ce mi-a facut plangerea la CNSAS numai cu asta se ocupa! ii e necaz ca a candidat de trei ori la Primaria Carpinis si a adunat doar cateva sute de voturi”, ne-a declarat Ioan Sima. Potrivit Codului Penal, falsul in declaratii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.