Apelul la 112 a venit in jurul orei 13, iar la scurt timp, ISU Hunedoara a anuntat ca in orasul Vulcan se simte un miros puternic de gaz, probabil sulf.
„Din primele verificari reiese ca sursa ar putea fi instalaţia de desulfurare a Uzinei Electrice Paroşeni. Potrivit directorului general al Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ), Eusebiu Durbaca, cantitatea de sulf evacuata in atmosfera, in urma procesului tehnologic, este in limitele normale„, a precizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţa (ISU) Hunedoara.
S-au demarat imediat verificari ample care au dus spre instalatia de desulfurare a uzinei electrice de la Paroseni. Cantitatea de sulf evacuata in atmosfera, in urma procesului tehnologic, este in limite normale, a transmis conducerea Complexului energetic Valea Jiului.
Chiar si asa, prefectul judetului Hunedoara a convocat de urgenta grupul de suport tehnic din cadrul CJSU ca sa se afle exact ce s-a intâmplat si ca sa se ia masurile care se impun in aceste cazuri. Pentru a se evita orice risc, cursurile au fost oprite, iar tinerii trimisi acasa.
UPDATE: Potrivit autoritatilor, degajarile de dioxid de dulf (SO2), care au determinat, la orele amiezii, in municipiul Vulcan, prezenta in aer a unui miros specific, s-au incadrat in limitele normale, insa persistenta si intensitatea mirosului puternic a fost cauzata de conditiile meteo, mai precis de presiunea atmosferica.
„Precizam, totodata, ca nu au fost inregistrate persoane care sa fi solicitat ajutor medical, in urma degajarilor in atmosfera a acestui tip de gaz.
Membrii Grupului de Suport Tehnic din cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Hunedoara, prezenti la Paroseni si Vulcan, in urma analizelor si verificarilor efectuate au constatat ca, in urma procesului tehnologic pentru producerea de energie electrica, instalatia de desulfurare a functionat la parametrii normali, cantitatea de SO2 degajata in atmosfera incadrându-se in limitele proiectati astfel incât sa nu puna in pericol mediul sau sanatatea populatiei.
Potrivit conducerii Complexului Energetic „Valea Jiului”, din care face parte Termocentrala Paroseni, au anuntat ca nu s-a produs nicio defectiune tehnica a instalatiei de desulfurare.
Totodata, au fost efectuate masuratori specifice cu o autospeciala de tip „CBRN” destinata interventiei in cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice si radiologice. La ora efectuarii acestor masuratori nu a fost inregistrata prezenta substanelor toxice in aer„, transmit reprezentantii ISU Hunedoara.
In continuare, in zona calitatea aerului va fi monitorizata de Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara.