Opinia Timisoarei

10 ani de cand BC Timisoara a facut istorie. Baschetbalistii castigau Cupa Romaniei, dupa ce au fost condusi cu 18 puncte. Dragan Petricevic: Nicio finala nu poate fi uitata, dar exista unele care vor fi amintite mereu. FOTO

TIMISOARA. 2015 a fost un an excelent pentru sportul timișorean, poate unul dintre cele mai de succes din istorie, iar startul l-au dat baschetbaliștii de la BC Timișoara.

CITESTE SI: Viitorul gimnasticii romanesti e la Timisoara, in acest final de saptamana. Avem ‘Nationalele’ de junioare

Băieții pregătiți de Dragan Petricevic terminau sezonul regular în campionat pe locul 8, și mergeau în play-off, dar reușeau un parcurs bun și în Cupa României. Primul adversar din acel an în competiția knock-out era U Banca Transilvania Cluj. Bănățenii pierdeau la două puncte diferență meciul tur, după care îi eliminau pe ardeleni, după 85-72, la Timișoara.

În faza următoare timișorenii aveau în față un adevărat ‘monstru’, pe Asesoft Ploiești, gruparea care dominase mult[ vreme baschetul românesc. Timișoara a pierdut la 8 puncte în sala prahovenilor, dar pe teren propriu se impunea cu 84-74 și se califica la turneul final.

În semifinalele întrecerii BC Timișoara trecea cu 91-81 de BCMU Pitești, gazdele turneului, iar în ultimul act avea să întâlnească BCM Mureș Târgu Mureș.

Într-o după-amiază de 3 aprilie, bănățenii aveau să facă istorie. Totul părea să meargă în favoarea mureșenilor, care conduceau, după numai 5 minute, cu 12-2, iar după un sfert de oră cu 35-21.

La pauza mare, ardelenii conduceau cu 39-27, iar avansul lor a ajuns pana la 18 puncte, moment in care oaspetii pareau iesiti din joc.

Am fost o echipă puternică. Noi nu am jucat foarte bine, dar în cele din urmă am găsit drumul cel bun și am câștigat meciul cu o foarte bună echipă a Mureșului. Ei au avut cred 17 puncte avans când mai erau 13 minute de joc și nu ne-am oprit. Am avut încredere și am jucat cu multă inimă…Când vezi o asemenea diferență pe tabelă te gândești doar că nu mai ai ce pierde, și trebuie doar să dai 100% și să ai încredere în jucătorii tăi. Eu am venit de pe bancă atunci și când am simțit că revenim, am simțit că meciul era la mâna noastră. Este o foarte mare onoare că am făcut istorie în acest sport la Timișoara„, spune Milos Pesic, unul dintre eroii partidei de atunci, iar în prezent e unul dintre antrenorii secunzi ai Timișoarei.

Din acel moment Timișoara s-a schimbat, a început să joace din ce în ce mai bine, iar cu 150 de secunde rămase din meci a preluat conducerea pentru prima dată, 59-58. În cele din urmă s-a încheiat 62-62, și s-a intrat în prelungiri.

A fost o finală deosebită. Eu tot timpul le-am explicat conducătorilor de club cu care am lucrat, mereu le spun, și știți că atunci când spune un antrenor, pare mereu că își caută un alibi. Eu nu sunt în căutare de un alibi. Eu la statutul profesional și social pe care îl am acum, dacă aș căuta un alibi pentru o înfrângere sau un sezon mai puțin reușit, m-aș lăsa imediat de această meserie. Chiar e o prostie să pronunțăm această propoziție, căutare de alibi. Dar eu când spun că în sport 1 cu 1 nu fac întotdeauna doi, așa trebuie și înțeles. Eu în amintesc, la 18 puncte diferență sau la 16, Ousmane Barro, jucătorul Mureșului, a avut sub panou un dunk, o finalizare în forță. Efectiv nu a reușit-o. A dat în buza inelului și a ieșit din coș. Dacă el marca atunci coșul ăla, în timpul sfertului 3, putea să fie ceva ce cântărea decisiv. Poate în momentul ăla am fi cedat, poate ne-am fi oprit complet, nu pot să știu„, spune antrenorul de atunci, Dragan Petricevic.

În prelungiri, Timișoara a dominat. Desprinderea s-a produs in ultimul minut, banatenii impunandu-se cu 78-73 si aducand in Banat o cupa, care, la un moment dat, parea pierduta. Bogdan Popescu a fost eroul partidei, el reusind 19 puncte si 17 recuperari, însă nu a fost singurul care a purtat echipa spre victorie.

Bogdan Popescu și Milos Pesic au fost în egală măsură oamenii meciului, nu pot să spun că unul sau altul. Într-o măsură foarte mare, Bogdan Popescu cu o energie excepțională în acest meci, Milos Pesic cu foarte multă luciditate în execuția unor elemente tactice, în primul rând, când noi am avut atacuri țintă asupra unor jucători ai lor pe care i-am considerat verigi mai slabe în apărare. Dar nu vreau să uit nici pe Kelvin Lewis, care a dat tonul acestei reveniri cu aruncări de 3 puncte foarte precise în momentele în care totul părea pierdut„, a completat Dragan Petricevic pentru opiniatimisoarei.ro.

Iata si lotul care a reușit în 2015 să câștige Cupa României sub comanda lui Dragan Petricevic: Zoran Milenkovic, Zlatko Jovanovic, Radenko Pilcevic, Milos Pesic, Kelvin Lewis, George Toth, Dalibor Perisic, Vladimir Tica, Bogdan Popescu, Bogdan Stăncuț, Raul Covaciu și Ionuț Zaharie.

Nicio finală nu poate fi uitată, dar există unele care vor fi amintite mereu. Sunt multe situații când uit eu, și le uit din păcate, și cu tristețe spun, mă doare sufletul că Timișoara a devenit parte din această societate fără suflet și fără spirit, din păcate. Probabil acum o să irit pe foarte mulți când o să citească, iar foarte mulți care o să citească o să spună, ‘da, așa este, dar de ce o spune el’. Cu toții știți, și cred că și dumneavoastră simțiți acest lucru, am devenit o societate a unor oameni nefericiți. Eu nu știu de ce sunt oamenii atât de nefericiți cu locul în care trăiesc, pentru că eu consider că trăiesc în cel mai frumos oraș din România și în continuare consider că sunt privilegiat de Dumnezeu că locuiesc aici, dar noi nu știm să ne amintim de tradiție. Sunt totuși două Cupe în baschetul timișorean câștigate. 10-15 ani sunt niște ani de aniversare și nu vorbim despre asta. Este neimportant cine a fost antrenor, cine a făcut parte din lot, ce frustrare exista în momentul ăla sau ce frustrare există și în ziua de azi la unii oameni pentru că Petricevic e în continuare antrenor la această echipă. Astea sunt neimportante și pentru mine total lipsite de orice valoare. Cel mai important lucru este că acest oraș a avut două Cupe ale României câștigate. Cu tot respectul, și noi anul trecut dacă am fi câștigat Alpe Adria, tot nu ar fi avut aceeași greutate precum un campionat sau o cupa a țării pe care o reprezinți.„, a concluzionat Dragan Petricevic.

Exit mobile version