Creeaza dependenta, mai mult decat heroina
Dependenta de Internet (IUD) este o boala putin cunoscuta la nivel mondial chiar daca multa lume este constienta de acest lucru. Utilizatori cu simptome de izolare sociala atunci cand nu le este permis sa se apropie de Internet au fost subiecti ale mai multor studii.
Sinapsele creierului sunt rescrise
Internetul schimba modul nostru de gandire dar si de actiune. In 2011, rezultatele unui studiu au aratat ca acesta rescrie sinapsele creierului. Dupa ce au scanat creierul a 125 de studenti din Londra, cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista o legatura directa intre numarul prietenilor de pe Facebook si materia cenusie din anumite regiuni ale creierului. Aceste regiuni, deficitare in materie cenusie, sunt responsabile pentru memoria cognitiva sau interactiunea sociala.
Internetul te prosteste
In 2009, revista „Science” a publicat mai multe studii ce analizau efectul retelelor sociale asupra abilitatilor cognitive. Una dintre concluzii era ca, in timp ce Internetul poate mari capacitatile de exprimare, exista zone ale creierului care descresc. Este vorba despre gandirea critica, capacitatea de a gasi solutii la probleme, imaginatia si vocabularul abstract. Cu alte cuvinte, putem deveni mai buni in anumite domenii dar in mod clar ne prostim in altele.
Internetul distruge empatia
Exista mai multe studii care arata ca tineretul de astazi este mai putin empatic decat cel din urma cu 30 de ani. Practic, procentul a scazut cu 40 la suta, potrivit unui studiu publicat de New York Times. Tinerii de acum arata mai putin ca le-ar pasa, unii de ceilalti, iar acest lucru poate fi pus pe seama Internetului, dar probabil ca nu acesta este singurul vinovat.
Permite altora sa ne influenteze deciziile
„Astrosurfing” este acea metoda prin care o companie distribuie mesaje online astfel incat opinia publica sa fie influentata. Fie ca este vorba despre mesaje politice sau economice, legate de viitorul presedinte sau de un anumit produs, compania care distribuie aceste mesaje ne influenzeaza in mod direct. Un studiu canadian care a adunat 278 de studenti arata ca, in privinta unui subiect sensibil cum ar fi incalzirea globala, subiectii au fost influentati mai degraba de mesajele online decat de informatiile pe care le detineau pana atunci.
Citeste continuarea pe ziare.com