Opinia Timisoarei

10 roboti, la plimbare, pe holul Politehnicii! Olimpiada de Mecatronica este gazduita in acest an de Timisoara

TIMISOARA. Un robot controlat de un telefon mobil care transmite imagini pe un laptop, un robot sumo, care indeparteaza obiecte de pe o anumita suprafata, un altul care graveaza, contureaza, frezeaza si taie si alt robot care, dupa mecanismul unui ceas, aprinde leduri. Sunt numai cateva din masinariile pe care le-au creat 20 de studenti la mecatronica, din toata tara.

Olimpiada Nationala de Robotica si Mecatronica este in desfasurare, iar in acest an este gazduita de Timisoara.  10 echipe a cate doi studenti, din orase precum Cluj, Bucuresti, Brasov, Galati, Targoviste sau Craiova se vor lupta pentru ca robotii lor sa fie invingatori. „Din pacate in acest domeniu, aceasta olimpiada este punctul maxim. Romania este in tratative ca si studentii nostrii sa participe macar peste doi ani la Olimpiada Internationala World Skills, care anul acesta este gazduita de Londra”, spune unul dintre organizatori.

Robotii au avut de indeplinit trei conditii la crearea robotilor. Sa urmareasca un contur, sa faca un contur intr-un timp cat mai scurt si sa ocoleasca un obstacol intr-un labirint. In functie de punctajul obtinut la aceste probe se va desema castigatorul. „Am fost selectati sa participam la olimpiada in functie de interes, de competenta, de prezenta la cursuri si pentru ca avem cunostinte de programare si electronica. Noi am lucrat cam doua saptamani, doua saptamani jumatate si sincer, cred ca avem sanse sa castigam”, spune Vlad Radulescu, student in anul III la Universitatea Politehnica, Facultatea de Robotica si Mecatronica.

FOTO: Dariana Dragos

Exit mobile version