TIMISOARA. Spitalul Militar din Timisoara a ajuns la operatia de transplant de tesut cu numarul 100, de care a beneficiat un handbalist de la Poli Timisoara. Interventia a fost una reusita, insa medicii se tem ca vor fi nevoiti sa intrerupa sirul acestor succese.
CITESTE SI: Vino cu 10 PET-uri turtite si primesti un copacel de tuia, la Timisoara!
Transplantul de acest fel nu reprezinta o operatie greu de realizat, spun doctorii, insa in Timisoara, le lipseste tocmai elementul esential – tesutul.
Daca in vestul tarii sunt tot mai multi cei care accepta sa doneze organe ale celor dragi aflati in moarte clinica, nu la fel de numerosi sunt aceia care sa fie de acord si cu recoltarea de tesuturi.
Cu aceasta problema se confrunta medicii de la Spitalul Militar, unde astazi s-a inregistrat cel de-al 100-lea transplant de acest tip. Medicul timisorean Fabian Tatu a fost cel care a facut operatia. Doctorul trage un semnal de alarma.
„Transplantul tisular este o latura a transplantului la nivel uman, altul decat transplantul de organe. Si cand spun transplant tisular ma refer la transplantul de os, de tendoane, de ligamente, de cartilaj, a carui provenienta materiala este fie de la donatorul in moarte cerebrala, ca si organele, sau exista si cazuri de donatori vii, cand inlocuim anumite segmente ale aparatului locomotor si pastram acel os in banca de tesuturi… Feedback-ul de la Agentia Nationala de Transplat este ca lumea a inceput sa nu mai accepte sa fie prelevate si tendoane, respectiv os, de la cei care eventual doneaza organele, si aceasta e un semnal de alarma pentru noi, pentru ca, pe viitor, nu vom mai beneficia de alogrefe si probabil ca nu vom mai putea face asemenea interventii„, a declarat cu amaraciune, pentru opiniatimisoarei.ro, medicul Fabian Tatu, seful Clinicii de de Ortopedie de la Spitalul Clinic Militar de Urgenta Timisoara
Genunchiul unui sportiv talentat din Timisoara, ‘reparat’ de medicii ortopezi de la Spitalul Militar, prin interventia cu numarul 100.
Handbalistul Ionut Uruianu, adus la Poli Timisoara in urma cu o luna, a fost pacientul numarul 100 de la Spitalul Militar din Timisoara pentru un transplant de tesut. Sportivul mai fusese operat de alte doua ori la genunchi in trecut, iar acum medicii sunt increzatori ca tanarul de numai 20 de ani se va recupera complet.
Ligamentul care i-a fost pus sportivului a venit de la un pacient aflat in moarte cerebrala si a fost adus de la Banca de Tesuturi de la Bucuresti.
„A fost vorba despre inlocuirea ligamentului incrucisat la un sportiv de perspectiva, dupa cum spunea medicul echipei. Este vorba de un handbalist care joaca aici la Poli Timisoara, echipa cu rezultate foarte bune. In antecendente, in alte doua centre din capitala s-a mai inlocuit o data ligamentul incrucisat cu materialul lui propriu, s-au recoltat tendoane de la acelasi membru care a suferit si traumatismul. Alternativa ar fi fost sa luam tendoane de la celalalt membru inferior, din zona celuilalt genunchi ca sa inlocuim ligamentul din nou rupt, ceea ce ar fi creat un disconfort, o diminuare a functiei si la membrul inferior sanatos. De aceea am optat, si este o optiune viabila, sa facem un transplant, astfel incat sa nu mai cream defecte la nivelul corpului acestui pacient„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro, medicul Fabian Tatu.
Odata cu aceasta operatie, handbalistul Ionut Uruianu va trebui sa ia o pauza de sase luni, pentru recuperare, apoi se va intoarce la programul de pregatire alaturi de echipa timisoreana.
FOTO: Virgil Simonescu